Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

«Πρόκληση για την περιοχή μας η πράσινη ανάπτυξη»

Για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θα ξεπεράσει παλιές αντιλήψεις οι οποίες εστίαζαν στον παραδοσιακό πρωτογενή τομέα και στη βιομηχανική παραγωγή, που ήδη βρίσκονται σε ύφεση, έκανε λόγο ο γραμματέας του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης κατά τη διάρκεια των εργασιών του 2ου αναπτυξιακού συνεδρίου που διοργανώνει η νομαρχία Ξάνθης. Αν και αυτή η συζήτηση για την εκτροπή της ανάπτυξης, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα έπρεπε να ξεκινήσει χρόνια πριν, ωστόσο σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε νέες προκλήσεις. Αυτές που αναδεικνύονται από την πράσινη ανάπτυξη. Το ζήτημα ωστόσο τόνισε ο γραμματέας του εθνικού συμβουλίου είναι πώς εξειδικεύουμε την πράσινη ανάπτυξη στην περιοχή.
Σωκράτης Ξυνίδης - Γραμματέας Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ
«Το ζήτημα ήταν πως το εξειδικεύουμε στη δική μας περιοχή για να πάψει η πράσινη ανάπτυξη να είναι όπως κάποιος κάπως επιθετικά και αδόκιμα είπε πράσινα άλογα. Πράγματι όμως υπήρχε αυτός ο κίνδυνος, να μιλάμε γενικά και αόριστα χωρίς να μπορούμε να πούμε πως εκφράζεται αυτό στην πράξη, στο νομό μας. Αναγκαστήκαμε λοιπόν τότε να προσπαθήσουμε να δούμε πώς θα μπορούσε αυτό το πράγμα να μεταφραστεί σε πράξη στην Ξάνθη και εντοπίσαμε τρία βασικά σημεία. Το πρώτο ήταν το περιβάλλον, το δεύτερο ήταν ο εν γένει πλούτος της γης της περιοχής μας και το τρίτο ήταν ο πλούτος των ανθρώπων».
Σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον το ζητούμενο είναι, τόνισε ο κύριος Ξυνίδης πώς θα το χαιρόμαστε και πώς θα παράγουμε πλούτο χωρίς να το καταστρέφουμε. Σε ό,τι αφορά στον πλούτο της γης εκεί διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ένα αστείρευτο θησαυροφυλάκιο με τη γεωθερμία και με καθαρές εκτάσεις που είτε αξιοποιήθηκε στρεβλά είτε έμεινε ανεκμετάλλευτο. Τέλος σε ό,τι αφορά στον ανθρώπινο πλούτο η περιοχή διαθέτει εξειδικευμένο δυναμικό τόσο επιστημονικό όσο και στο δευτερογενή και πρωτογενή τομέα ενώ παράλληλα υπάρχει και η πολυτεχνική σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου με την οποία θα πρέπει να αναζητηθούν δίαυλοι επικοινωνίας ώστε να αξιοποιηθεί όλη η πρωτοτυπία της πράσινης ανάπτυξης. Ωστόσο όπως επεσήμανε ο κύριος Ξυνίδης δεν είναι δυνατόν πλέον να λειτουργούμε με τις ίδιες λογικές. Δηλαδή τα όποια πλεονεκτήματα να τα κρατάμε μυστικά για πολιτική εκμετάλλευση. Ήρθε η ώρα, είπε χαρακτηριστικά, να προχωρήσουμε ένα επίπεδο παραπάνω.
«Τι λάθος γινόταν μέχρι τώρα; Όποια από αυτά τα πλεονεκτήματα διαπιστώναμε στην κάθε περιοχή, αυτό το οποίο κάναμε είναι να κρατήσουμε μια μυστικότητα, στο πολιτικό σφάλμα που κατά τη γνώμη μου υπήρχε αναφέρομαι, προκειμένου να τα εκμεταλλευτούμε πολιτικά. Δηλαδή είτε ο βουλευτής του νομού είτε ο αιρετός του νομού είτε ο νομός μόνος σε σχέση με τους άλλους νομούς, να μην το μάθουν δηλαδή οι άλλοι και να το κάνουμε μόνο εμείς.
Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να ανέβουμε ένα επίπεδο πάνω ως προς τον τρόπο που βλέπουμε αυτό το ζήτημα. Για παράδειγμα το θέμα της γεωθερμίας δεν μπορεί να είναι ένα ζήτημα που θα αφορά μόνο την Ξάνθη, μακάρι να είμαστε εμείς εκείνοι που θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα, όχι γιατί θα έχουμε το κέντρο εξουσίας αλλά γιατί θα μπορέσουμε να είμαστε πιο γρήγοροι και πιο ώριμοι ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αυτό που μπορούμε να διεκδικήσουμε.
Πραγματικά όμως θα στριμώξουμε τη γραφειοκρατία και θα υπερβούμε τα εμπόδια που δημιουργούνται και τα προσκόμματα σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια σ’ αυτό τον τόπο, όταν τα καταστίσουμε κοινό πρόβλημα όσο το δυνατόν περισσοτέρων. Η δική μου λογική δηλαδή για το θέμα της γεωθερμίας είναι ότι πρέπει να κατεβαίνουν όλοι οι βουλευτές από τον Έβρο μέχρι την Πέλλα και να διεκδικούν εκμετάλλευση της γεωθερμίας τώρα, με συγκεκριμένα επιχειρήματα. Όχι να κοιτάμε πώς θα το κάνουμε μόνο στην Ξάνθη γιατί έτσι αποδυναμώνουμε το συνολικό εγχείρημα.
Άρα το πρώτο και κύριο μήνυμα που θέλω να περάσω με αυτή μου την εισήγηση είναι ότι για να μπορείς να έχεις πολιτική αποτελεσματικότητα, θα πρέπει να μπορείς να δημιουργείς στη βάση της κοινωνίας την πλήρη πεποίθηση, την εδραίωση ότι αυτό πρέπει να γίνει στην κοινωνία και μετά να τη βγάζεις μπροστά σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο σχηματισμό, να διεκδικεί από την κεντρική εξουσία αυτά που δικαιούται».
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στη γεωθερμία θα πρέπει να γίνουν κωδικοποιημένα βήματα που αφορούν στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, στην επιλογή η δημιουργία φορέα διαχείρισης και τέλος στη δημιουργία κινήτρων για την εκμετάλλευση στην περιοχή. Μάλιστα με αφορμή την εκμετάλλευση της γεωθερμίας ο κύριος Ξυνίδης αναφέρθηκε και στις αγροτικές κινητοποιήσεις, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στους μικρούς παραγωγούς να παλέψουν για το ψωμί τους και δικαιολογώντας παράλληλα τη στάση τους λόγω της κατάστασης που υπάρχει στον πρωτογενή τομέα αν και, όπως σημείωσε, θα έπρεπε να δοθεί πίστωση χρόνου στη νέα υπουργό.
«Από την άλλη μεριά όμως πρέπει να δώσουμε αυτό το όπλο και στο μικρό παραγωγό να παλέψει για το ψωμί του γιατί δεν είναι δυνατόν σήμερα, σε αυτή την κατάσταση που βρίσκεται η γεωργία, να κάνουμε πως δε βλέπουμε, δεν είναι δυνατό να ανεχόμαστε ως κοινωνία τα 0,10 ευρώ των αγροτών στο καλαμπόκι, σε μια μονοκαλλιέργεια του καλαμποκιού στο νομό, μια υδροβόρα καλλιέργεια λες και έχουμε πολλά νερά. Δηλαδή για αυτές οι στρεβλώσεις που έχουμε, μερικές φορές πρέπει να αναρωτηθούμε.
Έχουμε δημιουργήσει τέρατα, σε ένα νομό που ερημοποιείται επιλέγουμε υδροβόρες καλλιέργειες στις οποίες οι τιμές που πουλάει το προϊόν είναι τιμές Κίνας και φτάνουν φυσικά σήμερα αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι ενδεχομένως να μην έχουν και άλλες επιλογές ή και να έχουν, αυτοί είναι λίγοι, να διεκδικούν ως ελεημοσύνη στη λογική του ΔΩΣΕ ΚΙ ΕΜΕΝΑ ΜΠΑΡΜΠΑ, κλείνοντας την Εγνατία οδό. Είναι ένα βαθύ κοινωνικό ζήτημα, δεν είναι ζήτημα κανιβαλισμού μεταξύ κοινωνικών τάξεων. Μπορεί να είναι ανεπίτρεπτο να σταματάει η συγκοινωνία μας σήμερα και η ελεύθερή μας πρόσβαση να πάμε οπουδήποτε, αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να κάνουμε πως δε βλέπουμε την κοινωνική στρέβλωση που οδηγεί σήμερα τους αγρότες εκεί που τους οδηγεί.
Θα πρέπει αυτά να μπορέσουμε να τα ισορροπήσουμε και νομίζω ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι απόλυτα σε αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται βέβαια και λίγη ωριμότητα από την πλευρά των συνδικαλιστών των αγροτών, να καταλάβουν ότι χρειάζεται και κάποιος χρόνος και κάποια χρήματα στα ταμεία».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε όμως και στη Φωνή της Αμερικής για την οποία όπως τόνισε χρειάζεται να επιλέξουμε επειγόντως λύση.
«Είναι ένα μεγάλο φιλέτο το οποίο πωλείται όσο όσο. Το χειρότερο βέβαια απ’ όλα είναι να πάψει να φυλάσσεται και να καταστραφεί κι εκεί πρέπει επειγόντως να επιλέξουμε λύση, μία λύση η οποία πρέπει να είναι λύση καλάθι, να έχει δηλαδή πολλά πράγματα μέσα τα οποία να συνδέονται κυρίως με την εκπαίδευση και με την τεχνολογία. Υπάρχει εδώ ανάμεσά μας και μία φίλη η οποία είπε μία ιδιαίτερη ιδέα η οποία μπορεί να είναι ένα κομμάτι αυτού του καλαθιού, εμένα με ενθουσίασε και αν δεν έχουμε τα λεφτά να το κάνουμε, ας το δούμε και με ΣΔΙΤ. Ένα τμήμα αυτού του υπέροχου φυσικού περιβάλλοντος να γίνει ένα θεματικό πάρκο αναπαράστασης όλων των ελληνικών παραμυθιών το οποίο να συνδέσουμε με το μαθητικό τουρισμό».
Κλείνοντας ο κύριος Ξυνίδης σημείωσε με έμφαση ότι πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Ή θα πετύχουμε τώρα είπε χαρακτηριστικά ή θα παρακινήσω τα παιδιά μου να ζήσουν σε άλλη χώρα.
«Είναι μεγάλο το άγχος και μεγάλη η αγωνία που έχουμε σε αυτή τη συγκυρία να γίνουν κάποια πράγματα, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, τόσο για την Ξάνθη όσο και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Εμείς στο τέλος αυτής της περιόδου και εγώ προσωπικά, η δική μου επιλογή να ασχοληθώ με τα κοινά, έχει έναν και μοναδικό στόχο. Ή σε αυτή τη θητεία την οποία διανύουμε, κάποια από αυτά τα πράγματα θα τα βλέπουμε και θα τα εφαρμόζουμε ή έχω την εντύπωση ότι θα συμβουλέψω μετά τα παιδιά μου να πάνε να ζήσουν σε μια άλλη χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου