Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Επικίνδυνο για κάποιους το ποδόσφαιρο
Σε πολλούς αθλούμενους δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα υγείας ή επέρχεται ακόμη και αιφνίδιος θάνατος, λόγω των πλασματικών εξετάσεων υγείας
Η άσκηση στο παιδί και στον έφηβο συμβάλλει στη σωματική και στην ψυχική του ανάπτυξη, στη σωστή δομή των μυών και του σώματός του και καταπολεμά τις διάφορες κακές συνήθειες των νέων όπως είναι το κάπνισμα, τα ναρκωτικά, ο αλκοολισμός και η παχυσαρκία.
Κατά τη διάρκεια πολλών αθλημάτων όμως και κυρίως λόγω της καταπόνησης του σώματος, μπορεί να δημιουργηθούν διάφορες επικίνδυνες καταστάσεις για το παιδί ή τον έφηβο. Οι συμμετοχές παιδιών σε αθλήματα αυξάνονται συνεχώς και αυτό δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προκαλεί λόγο ανησυχίας. Για το λόγο αυτό δίνονται κάποιες συμβουλές προς τους γονείς ως προς το τι θα πρέπει να προσέξουν στους αθλούμενους νέους.
Πριν συμμετάσχει ένα παιδί σε κάποιο αθλητικό σύλλογο του ζητείται να προβεί σε εξέταση υγείας που θα αποδεικνύει ότι η υγεία του δε διατρέχει κανένα κίνδυνο και ότι είναι ιατρικά εντάξει ώστε να συμμετέχει σε αγώνες. Μια σωστή ιατρική εξέταση θα πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων λεπτομερές ιστορικό του νέου, μέτρηση αρτηριακής πίεσης, εξέταση από παιδοκαρδιολόγο και παθολόγο, καθώς πολλές παθήσεις επιβάλλουν τον αποκλεισμό του παιδιού από τον αθλητισμό, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία τους αλλά ακόμη και περιπτώσεις αιφνίδιου θανάτου, που πολύ συχνά συνδέονται με το ποδόσφαιρο.
Οι κακώσεις στους μυς και στα οστά μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια αγώνων ποδοσφαίρου στο 60% του συνόλου των κακώσεων που παρατηρούνται στο ποδόσφαιρο. Οι πιο συχνές κακώσεις είναι οι θλάσεις (ρήξεις μυϊκών ινών) των προσαγωγών και του τετρακέφαλου. Πιο σπάνια είναι τα κατάγματα και οι ρήξεις των μηνίσκων. Οι κακώσεις αυτές γίνονται συνήθως λόγω κακής προθέρμανσης και από άσκηση βίας (κλωτσιά, προβολή) του συμπαίκτη.
Επίσης η υπερβολική έκταση μπορεί να προκαλέσει θλάση μυών ή κάταγμα υπό πίεση. Η ψυχική κατάσταση του παιδιού, το βάρος του, η ευλυγισία, η κινητικότητα των αρθρώσεων, το παίξιμο των συμπαικτών του, η φυσική του κατάσταση, η προθέρμανση, παίζουν σπουδαίο ρόλο στη δημιουργία ή μη κάποιου ατυχήματος.
Δυστυχώς όμως πολλές φορές οι εξετάσεις αυτές είναι πλασματικές σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ξάνθης κ. Σπυριδόπουλο, με την έννοια ότι πολλές φορές οι γονείς πηγαίνουν με το δελτίο κατάστασης υγείας σε έναν γιατρό ο οποίος υπογράφει πως είναι υγιείς, δίχως όμως να τους εξετάσει.
Το γεγονός αυτό όμως συμβαίνει και σε επίπεδο σωματείων, όπου ένα μέλος του σωματείου, πηγαίνει όλα τα δελτία κατάστασης υγείας των αθλητών για υπογραφή, χωρίς αυτοί να είναι καν εκεί και χωρίς βέβαια να τους εξετάζει.
Σίγουρα στο θέμα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθησία και από τα σωματεία αλλά και από τους ίδιους τους γονείς, οι οποίοι θα πρέπει από μόνοι τους να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε κάποιο παθολόγο ή καρδιολόγο και αφού σιγουρευτούν ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας να τα αφήνουν να ασχοληθούν με κάποιο τόσο ενεργοβόρο και κοπιαστικό άθλημα όπως το ποδόσφαιρο.
Η φόρτιση, η ένταση και η επιβάρυνση κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα σε μια μη φυσιολογική καρδιά εγκυμονεί πολλούς κινδύνους που οδηγούν ακόμη και στο θάνατο, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Η καρδιά για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες μεταβολισμού λόγω της άθλησης αναγκάζεται να υπερλειτουργήσει, δηλαδή να δουλέψει με αυξημένες σφίξεις ανεβάζοντας τη συστηματική πίεση του οργανισμού.
Για αυτό είναι τόσο σημαντικό οι αθλητές να εξετάζονται από ειδικούς και οι εξετάσεις δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο σε κλινικές εξετάσεις και καρδιογράφημα.
Αν και πολλοί σύλλογοι κάνουν «τα στραβά μάτια» σε αυτό το θέμα, οι γονείς θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι και να προστατέψουν οι ίδιοι τα παιδιά τους με τις ανάλογες εξετάσεις.
Από εκεί και μετά η διοργανώτρια αρχή λαμβάνει και αυτή τα δικά της μέτρα ώστε να υπάρχει στους αγωνιστικούς χώρους προσωπικό που θα παρέχει πρώτες βοήθειες.
Παράλληλα όμως έχουν γίνει κατά καιρούς σεμινάρια στους ποδοσφαιρικούς παράγοντες για το πώς θα προλαμβάνουν κάποια έκτακτα περιστατικά και να προσφέρουν αμέσως μόλις χρειαστεί τις πρώτες βοήθειες στους αθλητές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου