Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Προς επίλυση η εκταμίευση των χρημάτων για τους εργαζομένους των συνεταιριστικών

Προς επίλυση φαίνεται να βρίσκεται το θέμα της εκταμίευσης των χρημάτων για τους εργαζομένους των συνεταιριστικών που έχουν μεταταχθεί στους δήμους και έχουν υπογράψει σύμβαση με την ΕΑΠΑΞ.
Αν και πριν από ενάμιση περίπου μήνα ο πρόεδρος της ΕΑΠΑΞ κ. Καλαϊτζής είχε δεσμευτεί ότι οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν κανονικά, τα χρήματα εξακολουθούν να παραμένουν δεσμευμένα στην τράπεζα. Και για όλα αυτά φταίει ένα μόνο έγγραφο που η ΕΑΠΑΞ… παραμέλησε να αποστείλει στο αρμόδιο υπουργείο.
Πλέον όμως οι εξελίξεις φαίνεται πως έχουν δρομολογηθεί και το θέμα αναμένεται να επιλυθεί μετά τις γιορτές.
Σύμφωνα όμως με τον κ. Χρυσοχοΐδη, πρώην πρόεδρο των εργαζομένων στα συνεταιριστικά εργοστάσια, υπήρξε εμπαιγμός της ΕΑΠΑΞ προς τους εργαζομένους.
«Μέχρι πριν λίγο καιρό ξέραμε ότι τα λεφτά υπήρχανε στην τράπεζα της Κύπρου και έπρεπε να κινηθεί μια διαδικασία από τα υπουργεία για να αποδεσμευτούν και να τα πάρουν οι εργαζόμενοι. Τελικά μάθαμε ότι υπάρχει μια εκκρεμότητα που διαχειρίζεται η ΕΑΠΑΞ. Έπρεπε να στείλει στα αρμόδια υπουργεία ένα χαρτί το οποίο δεν έχει στείλει, με αποτέλεσμα τα λεφτά να είναι «μπλοκαρισμένα» στην τράπεζα. Η ΕΑΠΑΞ δεν έλεγε την αλήθεια στους εργαζόμενους και οι άνθρωποι έψαχναν δεξιά και αριστερά χάνοντας χρόνο. Άλλα λέγανε και άλλα κάνανε, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι για μήνες εν μέσω μιας δυσβάσταχτης οικονομικής κρίσης.»

Η Ξάνθη έχει σχεδόν ολοκληρώσει την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων

Παράλληλα ο κ. Χρυσοχοίδης ως υπεύθυνος του αγροτικού τομέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, σχολιάζει και την καθυστέρηση της επιβολής των αγροτικών επιδοτήσεων αλλά και το ενδεχόμενο μείωσής τους κατά 20% λόγω καθυστέρησης της ψηφιοποίησης.
«Η χρονιά που πέρασε ήταν πάρα πολύ δύσκολη για τους παραγωγούς και όλοι οι αγρότες περίμεναν τα λεφτά των επιδοτήσεων για να «ανασάνουν». Το ποια ηγεσία υπήρχε πριν και ποια υπάρχει τώρα, λίγο ενδιαφέρει τους παραγωγούς που έμειναν χωρίς χρήματα.
Το ΟΣΔΕ άρχισε να εφαρμόζεται επί ΠΑΣΟΚ και είχαμε προβλήματα και επιβολές προστίμων, αλλά όταν ήρθε η πολιτική ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, επί έξι χρόνια δεν έκανε τίποτα πάνω σε αυτό το θέμα κι ας ήταν γνωστά τα προβλήματα. Σε αυτό φέρει βαριά την ευθύνη και ο συντοπίτης μας πρώην υπουργός. Το ζήτημα έπρεπε να έχει λυθεί. Δεν μπορεί να αναγκάζεται το κράτος να δανείζεται για να ανακουφίσει τους παραγωγούς. Μέχρι τώρα τα λεφτά των επιδοτήσεων έμπαιναν με τραπεζική διευκόλυνση, κάτι που σημαίνει επιτόκια και χαμένα χρήματα που θα μπορούσαν να επενδυθούν στον αγροτικό τομέα και να άφηναν έργο. Αυτοί που συμμετείχαν στο όλο θέμα, ΠΑΣΕΓΕΣ και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες και να λήξει επιτέλους το ζήτημα.»
Όσον αφορά ατην ψηφιοποίηση, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοίδη, ο νομός μας την έχει σχεδόν ολοκληρώσει και έχει πάρει περίπου το 60% των επιδοτήσεων.

Συνάντηση με θέμα τα βοσκοτόπια και τους αγελαδοτρόφους

Πριν λίγες ημέρες ο κ Χρυσοχοίδης είχε συνάντηση με το γενικό γραμματέα του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και τα προβλήματα της κτηνοτροφίας που απασχολούν το νομό. Μεταξύ αυτών βοσκοτόπια και κτηνοτροφικά λύματα.
«Ένα μεγάλο πρόβλημα της γεωργίας είναι και η χρήσης γης. Το ποια γη είναι βοσκότοπος και ποια αγροτική είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που πρέπει να λυθούν.
Στο νομό Ξάνθης μέχρι το 2007 δηλωνόντουσαν βοσκοτόπια που ξεπερνούσαν τις 500 χιλιάδες στρέμματα μέσα από τα οποία έπαιρναν τις επιδοτήσεις οι κτηνοτρόφοι. Τώρα οι εκτάσεις αυτές αποχαρακτηρίζονται και ξαφνικά χάθηκαν 400 χιλιάδες στρέμματα βοσκότοποι με αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να χάσουν την επιδότηση της εξισωτικής. Στο υπουργείο δεσμεύτηκαν να επανεξετάσουν το θέμα για να λυθεί το ζήτημα.»
Όσον αφορά στο θέμα των αδειοδοτήσεων των στάβλων, τονίζει πως το πρόβλημα αυτό είναι ελληνικό φαινόμενο που εμποδίζει την ανάπτυξη των μονάδων.
«Ο νομός Ξάνθης είναι ο τρίτος σε παραγωγή γάλακτος στην Ελλάδα μετά τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα και ο πρώτος σε αποδοτικότητα ανά ζώο, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε της καλύτερες μονάδες αγελαδοτροφίας. Αυτή τη στιγμή όμως οι άνθρωποι αυτοί έχουν ένα τρομερό πρόβλημα που δυστυχώς αντιμετωπίζεται με εχθρότητα από τη νομαρχία.
Το πρόβλημα είναι με την απόσταση των μονάδων από κατοικήσιμες περιοχές. Αυτός ο όρος υπάρχει μόνο στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη εφόσον τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας μπορεί και μέσα σε ένα οικισμό να υπάρχει στάβλος. Εδώ έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο όπου οι αγελαδοτρόφοι είναι σε θέση να τηρούν αυτούς του όρους και αυτό συζητήσαμε στο υπουργείο. Θα επανεξεταστούν όλο αυτά τα δεδομένα. Δε γίνεται άνθρωποι να έχουν επενδύσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και ξαφνικά με μια επέκταση του οικισμού να θεωρούνται παράνομοι για μερικά μέτρα. Σε μια Ξάνθη όπου έχουν κλείσει όλα τα συνεταιριστικά εκτός από τη ΣΕΚΑΠ, η μόνη βιομηχανία που υπάρχει στον αγροτικό τομέα είναι οι αγελαδοτρόφοι. Δεν μπορούμε να τους χάσουμε και αυτούς.»

Ανεκμετάλλευτοι πλούτοι γεωθερμία και Φωνή της Αμερικής

Τέλος, σχολιάζει και το θέμα της γεωθερμίας και της Φωνής της Αμερικής που χρόνια τώρα αποτελούν ανεκμετάλλευτους πλούτους, λέγοντας πως θα κατατεθούν στο υπουργείο σοβαρές προτάσεις για τη σωστή εκμετάλλευσή τους.
«Η γεωθερμία είναι ένας πλούτος που αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να τον εκμεταλλευτούμε. Υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που θέλει αρκετή βελτίωση για να γίνει πιο εύχρηστο ώστε να μπορεί ένας αγρότης που ενδιαφέρεται να εκμεταλλευτεί το ζεστό νερό, να επενδύσει από μόνος του. Πρέπει να γίνει κάποιο πιλοτικό πρόγραμμα ώστε να δουν όλοι πώς δουλεύει το σύστημα για να αποφασίσουν να μπουν σε αυτή την ιστορία.
Όσον αφορά στη φωνή της Αμερικής, αυτή μπορεί να έχει πολλές μορφές εκμετάλλευσης, το σημαντικό όμως είναι να δούμε ποια θα είναι πιο κερδοφόρα με την ευρύτερη έννοια για τον τόπο.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου