Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Θησαυρός τα γεωθερμικά πεδία για τη χώρα μας
Τεράστιο ενεργειακό δυναμικό, της τάξης των 150 μεγαβάτ το χρόνο, που αντιστοιχεί σε 114.000 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου, αξίας που ξεπερνά τα 33.455.000 ευρώ, μένει ανεκμετάλλευτο εδώ και πολλά χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα! Η ενέργεια αυτή, ισοδύναμη με αυτή που παράγει ένα μεγάλο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο και είναι αποθηκευμένη σε μορφή ζεστού νερού σε τουλάχιστον δέκα γεωθερμικά πεδία που έχει εντοπίσει το ΙΓΜΕ.
Η ιδέα της εκμετάλλευσης της μεγάλης θερμοκρασίας που επικρατεί στο εσωτερικό της γης προήλθε από την ανάβλυση μεγάλης ποσότητας θερμού νερού ή/και ατμών ή, απλώς, θερμού αέρα (τα ονομαζόμενα γεωθερμικά ρευστά) σε πολλές περιοχές της γης. Σε άλλες πάλι περιοχές, που δεν έχουν αυτό το προνόμιο, γίνονται γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη, για να βρεθούν τα γεωθερμικά αυτά ρευστά.Η γεωθερμία είναι μια ήπια και ανανεώσιμη ενεργειακή πηγή, που μπορεί, με τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες, να καλύψει ενεργειακές ανάγκες θέρμανσης, αλλά και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε ορισμένες περιπτώσεις.Η θερμοκρασία του γεωθερμικού ρευστού ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή και μπορεί να έχει τιμές από 25οC μέχρι 350οC.Στις περιπτώσεις που τα γεωθερμικά ρευστά έχουν υψηλή θερμοκρασία (πάνω από 150οC), η γεωθερμική ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.Όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, η γεωθερμική ενέργεια αξιοποιείται για τη θέρμανση κατοικιών και άλλων κτιρίων ή κτιριακών εγκαταστάσεων, θερμοκηπίων, κτηνοτροφικών μονάδων, ιχθυοκαλλιεργειών κ.λπ.Η χώρα μας, λόγω της διαμόρφωσης του υπεδάφους της, είναι πλούσια σε γεωθερμική ενέργεια.Η ενέργεια αυτή αξιοποιείται σήμερα με αυξανόμενους ρυθμούς.
Σήμερα στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έχουν εντοπιστεί αξιόλογα γεωθερμικά πεδία, χαμηλής ενθαλπίας τα οποία είναι κατάλληλα για αγροτικές καλλιέργειες και θερμοκήπια ενώ ήδη υπάρχουν κάποιες εφαρμογές σε καλλιέργειες αλλά και σε ιχθυοτροφεία του Πόρτο Λάγους κατά τους χειμερινούς μήνες και επίσης έχουν ληφθεί κάποιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες που αφορούν στην εφαρμογή της γεωθερμίας σε κάποια ξενοδοχεία.
Ωστόσο μέχρι στιγμής, τα σχέδια και οι εφαρμογές αυτές, βρίσκονται στα «σπάργανα» καθώς η εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων έχει ιδιαίτερα ψηλό κόστος.
Το ΙΓΜΕ είναι ο μοναδικός φορέας ο οποίος ασχολήθηκε με τα γεωθερμικά πεδία της Ελλάδας και θα συνεχίσει να ασχολείται με αυτά καθώς το ερευνητικό πεδίο της γεωθερμίας δεν έχει τελειώσει.
Ένα από τα αγκάθια όμως στην εφαρμογή της γεωθερμικής ενέργειας είναι το νομικό πλαίσιο για την εκμίσθωση των κοιτασμάτων που γεννά γραφειοκρατικές διαδικασίες. Όσοι επιχειρούν να αξιοποιήσουν γεωθερμικά προϊόντα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις «συμπληγάδες» της γραφειοκρατίας και εγκαταλείπουν την προσπάθεια. Επίσης, δε διατίθενται τα απαραίτητα κονδύλια από την πολιτεία για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων. Ο ορισμός της «πράσινης ανάπτυξης» είναι τα γεωθερμικά πεδία και ενώ η περιοχή μας είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αυτά, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα αναφορικά με την εκμετάλλευσή τους, εφόσον ακόμη δεν έχει ορισθεί το νομικό πλαίσιο.
Είναι σαφές ότι η εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων, θα δώσει ώθηση και στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.
Ωστόσο η ελπίδα για την εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων δεν έχει σταματήσει, καθώς η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να βλέπει από διαφορετική οπτική γωνία την έννοια της «γεωθερμίας» και αυτό φάνηκε και από την επίσκεψη του γραμματέα του Εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στο ΙΓΜΕ Ξάνθης, ο οποίος μάλιστα τόνισε πως το θέμα αυτό είναι μείζονος σημασίας και πρέπει να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα.

Μ. Αλατζά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου