Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Η μοίρα του προπονητή είναι γνωστή στην Ελλάδα, πληρώνει την κακή πορεία της ομάδας του…

Το ζήτημα του προπονητή στην Ελλάδα είναι αρκετά λεπτό. Υπάρχουν τεχνικοί που χαίρουν εμπιστοσύνης από πλευράς διοίκησης και είναι στο απυρόβλητο και υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι με την πρώτη… στραβή γίνονται τα εξιλαστήρια θύματα και πληρώνουν το μάρμαρο… μιας αποτυχίας. Κάθε χρόνο στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας πάνω από εφτά ομάδες αλλάζουν τους προπονητές σαν τα… πουκάμισα, στο μέσον μάλιστα της χρονιάς.
Και η φετινή σεζόν δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση για τους συλλόγους. Η μέχρι στιγμής συγκομιδή λέει ότι δέκα ομάδες έχουν προβεί σε αντικατάσταση τεχνικού, και βρισκόμαστε μόλις στο τέλος του πρώτου γύρου, με τη θέση του προπονητή να είναι ηλεκτρική… καρέκλα.
Οι «άτυχοι» από το τέλος Αυγούστου που ξεκίνησε το πρωτάθλημα μέχρι και σήμερα ήταν:
Αυτοί που έφυγαν νύχτα!
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ: Η συγκεκριμένη φράση ανήκει δικαιωματικά στον Ίλιε Ντουμιτρέσκου. Ο Ρουμάνος προπονητής με θητεία σε ΑΕΚ, Αιγάλεω και Ακράτητο, ανέλαβε τα ηνία του Πανθρακικού στα μέσα του καλοκαιριού αντικαθιστώντας τον Εμίλιο Φερέρα ο οποίος μετακόμισε στη Νέα Σμύρνη και τον Πανιώνιο. Ο «Ντούμι» δεν άντεξε. Αποχώρησε από την ομάδα μετά την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος αφού η διαφορά φιλοσοφίας που είχε με τη διοίκηση τον ανάγκασε να κουνήσει… μαντίλι. Τελικά τη θέση του στην τεχνική ηγεσία πήρε ο Αλμπέρ Καρτιέ, ο οποίος ακόμα μέχρι και σήμερα προσπαθεί να δώσει στην ομάδα την πρώτη νίκη.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Η εντός έδρας ισοπαλία με την Καβάλα ήταν η σταγόνα… που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Τιμούρ Κετσπάγια. Ο Γεωργιανός προπονητής δεν πρόλαβε τελικά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και απολύθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου. Αντικαταστάτης του στον πάγκο ο Βραζιλιάνος «λευκός Πελέ», Ζίκο, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο στο ματς με την ΑΕΚ στις 23 Σεπτεμβρίου, όπου και ξεκίνησε με το δεξί.
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ: Ούτε ο Μότσιλο Βούκοτιτς κατάφερε να βγάλει το μήνα Σεπτέμβριο. Ο Σέρβος προπονητής υπέβαλε την παραίτησή του στις 21/9 αφού τα άσχημα αποτελέσματα που έφερε η ομάδα προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια της διοίκησης. Τη θέση του Βούκοτιτς πήρε ο Ισπανός Κίκε Ερνάντεθ ο οποίος ομολογουμένως έχει βελτιώσει αρκετά την αγωνιστική εικόνα του συλλόγου.
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Ο Μάριο Γκόμεζ μπορεί να ήρθε με αρκετά καλές συστάσεις για να αναλάβει τον πάγκο του Αστέρα Τρίπολης, ωστόσο εκ του αποτελέσματος οι διοικούντες δε δικαιώθηκαν για την επιλογή τους. Στις 25 Οκτωβρίου ο Αργεντίνος προπονητής αποχαιρέτησε την ομάδα και λίγες ημέρες αργότερα τη θέση του πήρε ο Βαγγέλης Βλάχος ο οποίος πραγματικά έχει αναμορφώσει προς το καλύτερο τους «Αρκάδες».
SKODA ΞΑΝΘΗ: Ακόμα ένας προπονητής που δεν άντεξε είναι ο Βόλφανγκ Βόλφ. Ο Γερμανός τεχνικός ανακοινώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο στα μέσα Σεπτεμβρίου πέρασε την πόρτα της εξόδου, προφανώς για το κακό ξεκίνημα που έκανε η ομάδα στο πρωτάθλημα. Αντικαταστάτης του ένας παλιός γνώριμος ο Γιάννης Ματζουράκης, αφού η διοίκηση στράφηκε στη δοκιμασμένη λύση.
Ο απολογισμός του α΄ γύρου
Η απογοήτευση της χρονιάς. Κακή πορεία, κακή ψυχολογία και κακή διαχείριση του ρόστερ. Ο Γιάννης Ματζουράκης ανέλαβε δράση με σκοπό να βγάλει εις πέρας τη δύσκολη αποστολή της σωτηρίας. Η Skoda Ξάνθη δεν πείθει με τις εμφανίσεις της και είναι το μεγάλο ερωτηματικό του δεύτερου γύρου.
Τι λείπει από την ομάδα; Ηρεμία. Για να έρθει όμως η ηρεμία πρέπει να έρθουν και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όσο δεν έρχονται τόσο η ομάδα θα βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί.
Πρόλαβαν παρέλαση και έφυγαν!
Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται οι προπονητές οι οποίοι άντεξαν… μέχρι την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, ωστόσο δεν κατάφεραν να προλάβουν και τα Χριστούγεννα.
ΆΡΗΣ: Μπορεί να ξεκίνησε με αρκετές φιλοδοξίες, ωστόσο στην πορεία το πράγμα στράβωσε αρκετά. Ο Ιομάρ Μαζίνιο κούνησε… μαντίλι από τη Θεσσαλονίκη στις 2 Νοεμβρίου αφού δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της διοίκησης αλλά και του κόσμου. Διάδοχος στον πάγκο της ομάδας είναι ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ ο οποίος έχοντας στο παλμαρέ του δύο τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ με τη Βαλένθια, ήρθε στους «κίτρινους» με μοναδικό σκοπό να τους οδηγήσει σε καλύτερες ημέρες.
ΗΡΑΚΛΗΣ: Δύο ημέρες μετά την 28η Οκτωβρίου ο Όλεγκ Προτάσοφ υπέβαλε την παραίτησή του στη διοίκηση του Ηρακλή. Μπορεί η ομάδα να ξεκίνησε καλά, ωστόσο μετά από την 3η αγωνιστική τα «χάλασε» με αποτέλεσμα να υπάρξει έντονη δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του Ουκρανού προπονητή. Ήρθε και ο αποκλεισμός από τη συνέχεια του Κυπέλλου από τα Τρίκαλα για να δέσει… το γλυκό. Ο Σάββας Κωφίδης μετά την αποχώρηση του έμπειρου τεχνικού, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία και μέχρι τώρα έχει καταφέρει να σταθεροποιήσει κάπως την απόδοση της ομάδας.
ΚΑΒΑΛΑ: Κανένας δεν κατάλαβε γιατί έφυγε από τον πάγκο της Καβάλας, ο Γιάννης Παπακώστας. Οι «Αργοναύτες» ξεκίνησαν εξαιρετικά τη χρονιά και τη συνεχίζουν μέχρι τώρα, ωστόσο ο Παπακώστας στις 14 Νοεμβρίου αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία και κανένας δεν ξέρει τους λόγους. Πάντως σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν εκείνες τις ημέρες, η προπονητολογία που ακούγονταν αρκετά επηρέασε και συνάμα πείραξε τον έμπειρο τεχνικό ο οποίος αποφάσισε να φύγει. Τη θέση του πήρε ο μέχρι πρότινος βοηθός του Βαγγέλης Γούτης.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Ανέλαβε τον Ιούνιο του 2008 και κάθισε μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου του 2009, πληρώνοντας ουσιαστικά την ήττα της 29ης Νοεμβρίου από τον Ολυμπιακό. Ο Χενκ Τεν Κάτε αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό ύστερα από ενάμιση χρόνο παρουσίας του στον πάγκο ως αποτυχημένος. Έχοντας διατελέσει βοηθός στην Μπαρτσελόνα και στην Τσέλσι και ως πρώτος προπονητής στον Άγιαξ, οι άνθρωποι της ομάδας έβλεπαν στο πρόσωπο του τον άνθρωπο που θα οδηγούσε και πάλι το «τριφύλλι» στους τίτλους. Τίποτα από αυτά δεν κατάφερε. Πέρυσι έχασε με αρκετά μεγάλη διαφορά τον τίτλο, ενώ και στο Κύπελλο αποκλείστηκε από τον Πανσερραικό. Το μόνο που έχει μείνει για να θυμούνται οι φίλοι του συλλόγου είναι η περσινή πρόκριση στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Τη θέση του πήρε ο Νίκος Νιόπλιας ο οποίος θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι δεν πέτυχε ο προκάτοχος του.
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Ήταν η αδυναμία του προέδρου της ΠΑΕ Γιώργου Χριστοβασίλη στον πάγκο της ομάδας. Ο λόγος για τον Γιώργο Παράσχο ο οποίος αποχώρησε και αυτός στις 6 Δεκεμβρίου μετά την εντός έδρας ήττα από τον Ηρακλή. Δεν κατάφερε να δικαιώσει τον κ. Χριστοβασίλη για την επιλογή του με αποτέλεσμα να αποχαιρετήσει δύο εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα τον πάγκο. Ο μέχρι πρότινος βοηθός του Θύμιος Γεωργούλης, χρίστηκε πρώτος προπονητής.
Φύγε εσύ, έλα εσύ !
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τιμούρ Κετσπάγια (αποχώρησε), Ζίκο(ήρθε)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Χενκ Τεν Κάτε (αποχώρησε), Νίκος Νιόπλιας (ήρθε)
ΆΡΗΣ: Ιομάρ Μαζίνιο (αποχώρησε), Έκτορ Ραούλ Κούπερ (ήρθε)
ΗΡΑΚΛΗΣ: Όλεγκ Προτάσοφ (αποχώρησε), Σάββας Κωφίδης (ήρθε)
ΚΑΒΑΛΑ: Γιάννης Παπακώστας (αποχώρησε), Βαγγέλης Γούτης (ήρθε)
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Μάριο Γκόμεζ (αποχώρησε), Βαγγέλης Βλάχος (ήρθε)
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Γιώργος Παράσχος (αποχώρησε), Θύμιος Γεωργούλης (ήρθε)
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ: Μόμτσιλο Βούκοτιτς (αποχώρησε), Κίκε Ερνάντεθ (ήρθε)
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ: Ίλιε Ντουμιτρέσκου (αποχώρησε), Αλμπέρ Καρτιέ (ήρθε)
SKODA ΞΑΝΘΗ: Βόλφανγκ Βόλφ (αποχώρησε), Γιάννης Ματζουράκης (ήρθε)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου