Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Υπό δύσκολες συνθήκες η μεταφορά των μαθητών στα σχολεία του ορεινού όγκου
Τις πρώτες του εμφανίσεις έκανε για φέτος ο χειμώνας με τους δυνατούς ανέμους και τις μεγάλης διάρκειας και έντασης καταιγίδες που δημιούργησαν αρκετά προβλήματα τόσο μέσα στην πόλη της Ξάνθης όσο και στον ευρύτερο πεδινό όγκο. Συγκεκριμένα σε κάποια χωριά της πεδινής περιοχής είδαμε αυλές σπιτιών να πλημμυρίζουν εξαιτίας κυρίως της αδράνειας και της αδιαφορίας των δήμων.
Όσο για τον ορεινό όγκο, εκεί προβλήματα πλημμύρας δεν υπάρχουν χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τα άσχημα καιρικά φαινόμενα δεν ταλαιπωρούν τους κατοίκους. Πέραν όμως όλων των άλλων, ένα μεγάλο πρόβλημα κυρίως τις μέρες που εμφανίζεται χιονόπτωση, είναι η μεταφορά των μαθητών στα σχολεία τους, μεταφορά που γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη με δεδομένο μάλιστα ότι τις περισσότερες φορές τα άσχημα καιρικά φαινόμενα στην ορεινή περιοχή είναι μεγαλύτερης εντάσεως αλλά και διάρκειας.
Όταν χιονίσει, για παράδειγμα, υπάρχουν χωριά που μένουν για μέρες αποκλεισμένα ενώ και η κακή κατάσταση των περισσότερων δρόμων κάθε άλλο παρά βοηθούν στην ασφαλή μεταφορά των μαθητών στα σχολεία της περιοχής. Εκείνοι που βιώνουν πολύ έντονα το πρόβλημα αυτό, εκτός φυσικά από τους ίδιους τους μαθητές, είναι οι οδηγοί ταξί που έχουν αναλάβει τη μεταφορά εκατοντάδων μαθητών στα σχολεία.
Έτσι οι οδηγοί ταξί, σε συνεννόηση πάντα με τη νομαρχία αλλά και τη διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τις μέρες που υπάρχει χιονόπτωση, αποφασίζουν να μη μετακινηθούν προς την ορεινή περιοχή και να μη μεταφέρουν τα παιδιά αυτά στα σχολεία τους ενώ στην περίπτωση που έχουν πάει ήδη τους μαθητές στα σχολεία και αρχίσει να χιονίζει, πάλι σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς που προαναφέραμε, φεύγουν αμέσως για τα χωριά ώστε να πάρουν εγκαίρως τους μαθητές και να αποφευχθεί ο κίνδυνος κάποιος μαθητής να μείνει εγκλωβισμένος στο σχολείο του ή κάποιο από τα ταξί να αποκλειστεί στην ορεινή περιοχή.
Βέβαια η μη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα να χάνουν αρκετά μαθήματα αλλά όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο πρόεδρος των ταξί και ένας εξ εκείνων που δραστηριοποιούνται στον ορεινό όγκο, αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των παιδιών.
Πέρα όμως από τα προβλήματα που προέρχονται από τις κακές καιρικές συνθήκες, υπάρχει και το πρόβλημα της πληρωμής αυτών των ανθρώπων που σε καθημερινή βάση φροντίζουν να μεταφέρουν τόσους μαθητές στα σχολεία. Στο θέμα αυτό, οι τελευταίες εξελίξεις είναι μάλλον ευχάριστες αφού οι οδηγοί έχουν ήδη πληρωθεί για όλο το 2008 ενώ εκτός απροόπτου, μέχρι τα Χριστούγεννα θα εξοφληθούν και για το πρώτο δίμηνο του 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου