Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Προσοχή στα προϊόντα ζωικής προέλευσης
Για άλλη μια φορά κλειστές οι πόρτες των νομαρχιακών υπηρεσιών για το Κανάλι 6
Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς πλησιάζουν και με δεδομένο ότι τις μέρες εκείνες η ζήτηση και κατανάλωση προϊόντων ζωικής προέλευσης είναι ιδιαίτερα αυξημένη, η διεύθυνση κτηνιατρικής Ξάνθης, με δελτίο τύπου που εξέδωσε, προτρέπει τους πολίτες του νομαρχιακού διαμερίσματος Ξάνθης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις τα οποία φέρουν κατάλληλες ενδείξεις και σήμανση καταλληλότητας. Πιο συγκεκριμένα οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απαγορεύεται να δοθεί στην κατανάλωση κρέας στο όποιο δεν έχει διενεργηθεί ο απαραίτητος κρεοσκοπικός έλεγχος από επίσημο κτηνίατρο και δε φέρει σήμανση καταλληλότητας. Επίσης οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι στις λαϊκές αγορές του νομού όπου πωλούνταν αυγά χύμα πρέπει στο σημείο πώλησης να αναγράφονται η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού ενώ ειδικά για παραγωγούς με περισσότερες των 50 ωοτόκων ορνίθων, τα αυγά θα πρέπει να φέρουν σήμανση με τον κωδικό του παραγωγού. Σχολιάζοντας την κίνηση αυτή της κτηνιατρικής υπηρεσίας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Φώτης Καραλίδης την χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντική αφού οι κίνδυνοι που ενέχει η κατανάλωση μη ελεγμένων προϊόντων είναι πολλοί.
Ωστόσο ένα θέμα που δε μας απασχολεί και για πρώτη φορά είναι η άρνηση της κτηνιατρικής υπηρεσίας προς το Κανάλι 6, με το πρόσχημα της έλλειψης σχετικής άδειας από το Νομάρχη, να δώσει επιπλέον πληροφορίες για την επικινδυνότητα των μη ελεγμένων προϊόντων αλλά και το πως αυτά μπορούν να αναγνωριστούν από τους καταναλωτές. Μια τακτική η οποία κατά τον κύριο Καραλίδη μας παραπέμπει σε άλλες εποχές και η οποία, εφόσον συνεχίζεται, αναδεικνύει ένα μεγάλο πρόβλημα ως προς την επικοινωνία των πολιτών με τη νομαρχία.
Κλείνοντας ο κύριος Καραλιδης τόνισε ότι για την ενημέρωση όλων των ζητημάτων, την πολιτική ευθύνη την έχει ο Νομάρχης αλλά την κύρια ευθύνη σε ζητήματα ειδικής κατεύθυνσης όπως είναι η δημόσια υγεία, οι κρεοσκοπικοί έλεγχοι και η κατανάλωση τέτοιας μορφής τροφίμων, τον πρώτο λόγο τον έχουν οι ειδικοί, εκείνοι δηλαδή που γνωρίζουν το θέμα καλύτερα από τον καθένα και έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν σωστή ενημέρωση στους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου