Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Τις εξαγγελίες Καραμανλή υλοποιεί η κυβέρνηση Παπανδρέου Ο κύριος λόγος που οι μισοί σχεδόν Έλληνες εμπιστεύτηκαν τον Γιώργο Παπανδρέου στις 4 Οκτωβρίου ήταν γιατί ο μέχρι τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στις προεκλογικές του ομιλίες είχε ξεκαθαρίσει πως τα κρατικά ταμεία είναι άδεια και ότι το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να προβεί σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων ή σε οποιαδήποτε άλλη οικονομική ενίσχυση των πολιτών. Αντιθέτως είχε εξαγγείλει μια σειρά από σκληρά μέτρα προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε έξοδο από την κρίση, μέτρα που θα πλήρωναν κατά κύριο λόγο οι απλοί πολίτες και όχι αυτοί που έπρεπε να τα πληρώσουν, τραπεζίτες, επιχειρηματίες, βιομήχανοι, εφοπλιστές.
Από την άλλη βλέπαμε έναν Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος υποσχόταν να μετατρέψει το μαύρο σε άσπρο, να δώσει σε όσους έχουν ανάγκες και να πάρει από εκείνους που έχουν να δώσουν. Κάθε πέντε λέξεις του είχαν μέσα και ένα ΘΑ, κάθε του φράση ήταν και μια υπόσχεση για ένα πολύ καλύτερο αύριο. Υπήρχε τότε μια μερίδα πολιτών, πολιτικών και δημοσιογράφων που τον κατηγορούσαν για γενικολογίες, κυρίως γιατί στο ερώτημα «πού θα βρείτε τα χρήματα» για να υλοποιηθούν όλες αυτές οι υποσχέσεις, εκείνος απαντούσε με ένα απλό «θα βρεθούν τα χρήματα».
Ο σοφός λαός μας λέει πως όσοι είναι έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρουν αλλά ήρθε η ώρα που το ΠΑΣΟΚ μπήκε στο χορό και όλα τα προεκλογικά ΘΑ που ακούστηκαν, άρχισαν να χάνονται το ένα μετά το άλλο. Μέσα σε μια νύχτα αποσύρθηκε το μέτρο της απόσυρσης των παλιών αυτοκινήτων τη στιγμή που σε καθημερινή βάση εκατοντάδες Έλληνες έκαναν χρήση του μέτρου αυτού, είτε για να αλλάξουν το αυτοκίνητο τους με ένα καινούριο είτε για να πάρουν τα 1.000 ευρώ από την απόσυρση. Βέβαια η επίσημη και πολύ καθαρή δικαιολογία της κυβέρνησης ήταν ότι το κράτος δεν έχει χρήματα για το μέτρο αυτό. Μα αυτοί δεν ήταν που προεκλογικά έλεγαν πως θα βρεθούν για όλα τα χρήματα;
Εκεί όμως που φάνηκε η ασυνέπεια της νέας κυβέρνησης ήταν με τους λιμενεργάτες στο λιμάνι του Πειραιά και την ΚΟΣΚΟ. Όλοι θυμόμαστε με πόση ευκολία το ΠΑΣΟΚ στεκόταν προεκλογικά δίπλα στους εργαζόμενους αυτούς. Τι έγινε, γιατί αυτή η απότομη αλλαγή στάσης; Δε μιλάμε δηλαδή για τους ίδιους ανθρώπους που πριν τις εκλογές στήριζε το ΠΑΣΟΚ;
Το περιβόητο επίδομα αλληλεγγύης που έδωσε στο ΠΑΣΟΚ την εικόνα μιας κυβέρνησης που πραγματικά ενδιαφέρεται για τον πολίτη αρχίζει και συρρικνώνεται, τόσο από άποψη του ποσού που τελικά θα δοθεί όσο και από άποψη δικαιούχων. Εκεί που το κατώτατο ποσό θα ήταν τα 500 ευρώ, ξαφνικά το ποσό αυτό κατέβηκε στα 300 ευρώ. Φυσικά ούτε λόγος για επίδομα θέρμανσης, μέσα στο επίδομα αλληλεγγύης είναι και αυτό της θέρμανσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Δηλαδή με λίγα λόγια, εκείνος που θα λάβει 300 ευρώ επίδομα αλληλεγγύης, τα 200 τα παίρνει για θέρμανση και μόλις 100 ευρώ για επιπλέον ενίσχυσή του. Μπράβο λοιπόν στη νέα κυβέρνηση, 100 ευρώ κοστολογεί τις ανάγκες ενός ανθρώπους για ένα χρόνο.
Οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις είναι τόσο μικρές που με δυσκολία τις καταλαβαίνει κανείς, 13 ευρώ το μήνα αύξηση στους συνταξιούχους, με αυτά τα 13 ευρώ θα λύσουν οι άνθρωποι αυτοί τα προβλήματά τους. Όσο για την περιβόητη αναδιανομή του πλούτου, αυτή πήγε περίπατο διότι τα 150 ευρώ επιπλέον ανά έτος σε μισθωτούς και συνταξιούχους μόνο αναδιανομή πλούτου δεν είναι.
Από την άλλη οι έμμεσοι φόροι σε ποτά, καύσιμα και τσιγάρα από τις αρχές του νέου έτους είναι πλέον δεδομένοι και αφορούν όλες τις τσέπες, είτε είναι γεμάτες είτε είναι άδειες. Άκουσα ένα πρωί σε μια τηλεοπτική εκπομπή τον υπουργό Οικονομικών να λέει ότι η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη και ότι τα κρατικά ταμεία δεν έχουν χρήματα.
Πως ξαφνικά άδειασαν τα ταμεία αφού πριν τις εκλογές το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι ξέρει τι παραλαμβάνει και έχει τους τρόπους να βγάλει τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο; Πως γίνεται η τότε κυβέρνηση να τους φωνάζει ότι το κράτος δεν έχει χρήματα και στο ΠΑΣΟΚ να τα βλέπουν όλα τέλεια; Αν αυτό που έκανε το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εκμετάλλευση των αναγκών που έχουν οι πολίτες, εκμετάλλευση των ελπίδων τους για κάτι καλύτερο, τότε τι είναι;
Έταξε τα πάντα τότε και τώρα κάνει την πολύ σοβαρή διαπίστωση ότι το κράτος δεν έχει λεφτά. Ευχαριστούμε για την πληροφορία κύριοι αλλά αυτό το ξέραμε πριν αναλάβετε την κυβέρνηση της χώρας, εκείνο που περιμένουμε από εσάς είναι να μας πείτε τους τρόπους με τους οποίους θα ανακουφίσετε το μέσο Έλληνα πολίτη, αν και ούτε αυτό χρειάζεται να το ακούσουμε γιατί αρχίζουμε και το βλέπουμε σιγά σιγά. Ας μη λέμε τα ίδια και τα ίδια, δυστυχώς ο μόνος τρόπος για να βγει η χώρα από την κρίση είναι τη νύφη να την πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι, ότι δηλαδή μας έλεγε προεκλογικά και ο προηγούμενος πρωθυπουργός.
Για αποτελέσματα τις πρώτες εκατό μέρες έλεγε η νέα κυβέρνηση αλλά δε χρειάστηκε τελικά να περάσουν αυτές οι εκατό μέρες, ήδη είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, προθέσεις που μόνο μια ονομασία έχουν, ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ. Μας είπαν ότι θα τα βάλουν με τραπεζίτες, με εργοδότες και με μηχανισμούς. Στα λόγια κι εγώ μπορώ να κάνω τα πάντα, το θέμα είναι τι γίνεται στην πράξη.
Στα θετικά της μέχρι τώρα διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι ασφαλώς η δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού ο οποίος μίλησε για πτώση και του τελευταίου τείχους της Ευρώπης αναφερόμενος σε αυτό της Κύπρου. Επίσης θετική είναι η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να φορολογήσει επαγγέλματα που μέχρι τώρα δεν πλήρωναν κανένα φόρο στο κράτος, γιατροί, δικηγόροι και πολλά ακόμα επαγγέλματα. Τέλος, το θετικότερο όλων για την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είναι η εμπιστοσύνη που φαίνεται να δείχνει ο Γιώργος Παπανδρέου σε νέα πρόσωπα τοποθετώντας τους μάλιστα σε σημαντικά πόστα. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα από τα χρόνια αιτήματα του ελληνικού λαού είναι η ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες της πολιτικής σκηνής, ένα μήνυμα που φαίνεται να το έχει καταλάβει ο νέος πρωθυπουργός.
Το μεγάλο στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ όμως είναι να δώσει μια παράταση στην υπομονή του κόσμου, μια υπομονή η οποία είχε ήδη εξαντληθεί από τα καμώματα της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία είχε κλείσει τα μάτια στα σκάνδαλα, στις δημόσιες σπατάλες και κυρίως στα προβλήματα του κόσμου. Όλοι ξέραμε λίγο πολύ την κατάσταση της χώρας μας και κανένας δεν περίμενε από το ΠΑΣΟΚ να κάνει θαύματα, ξέραμε ότι δε θα δοθούν σοβαρές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ξέραμε ότι θα έρθουν νέοι φόροι, ξέραμε ότι την κρίση θα την πληρώσει όπως πάντα ο απλός λαός. Εκείνο που ενοχλεί το μέσο Έλληνα είναι πως το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά υποσχέθηκε πράγματα τα οποία τώρα φαντάζουν δύσκολα να υλοποιηθούν.

Σ. Καραχότζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου