Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Προσωρινό το πάγωμα του ΕΚΑΒ Ξάνθης;
Ίσως το εθνικό κέντρο άμεσης βοήθειας να μην είναι και ό,τι καλύτερο μπορεί να παρουσιάσει μια χώρα στο δημόσιο σύστημα υγείας της, μπορεί τα προβλήματα και οι ελλείψεις του να μειώνουν κατά πολύ τη χρησιμότητά του, ωστόσο δεν παύει να είναι πάντα ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των Ελλήνων.
Το έμψυχο δυναμικό του πολλές φορές αποκτά την ιδιότητα μικρού γιατρού που χάρη στις γνώσεις που έχει αποκτήσει από τη διετή εκπαίδευσή του, έχει τη δυνατότητα να σώσει ανθρώπινες ζωές που υπό άλλες συνθήκες θα χάνονταν.
Η Ξάνθη, όμως, ακόμα και αυτό το γεμάτο προβλήματα εθνικό κέντρο άμεσης βοήθειας, για την ώρα το στερείται παρά τις πολλές προσπάθειες που έχουν γίνει ως τώρα, κυρίως από τη μεριά των τεχνικών υπηρεσιών του γενικού νοσοκομείου Ξάνθης. Έτσι στην πόλη μας υπάρχει μόνο το κέντρο άμεσης βοήθειας, ένα παράρτημα δηλαδή του εθνικού κέντρου άμεσης βοήθειας Αλεξανδρούπολης, του οποίου οι δυνατότητες είναι περιορισμένες αφού το προσωπικό του, μετά από μόλις 16 ώρες εκπαίδευση, δεν έχει τις ανάλογες με αυτές που έχει το προσωπικό του ΕΚΑΒ γνώσεις.
Πριν από ένα χρόνο περίπου και μετά από πολλές αναζητήσεις κατάλληλου χώρου, όλα έδειχναν ότι και η Ξάνθη θα αποκτήσει επιτέλους το δικό της ΕΚΑΒ αφού είχε ήδη βρεθεί ο χώρος στον οποίο θα στεγαστεί αυτό και μάλιστα η μοναδική λεπτομέρεια που απέμενε ήταν η ανάθεση σε κάποιον εργολάβο της επισκευής και ανακαίνισης του κτιρίου.
Ενώ λοιπόν όλα έδειχναν ότι το θέμα αυτό θα έχει αίσιο τέλος, ήρθαν οι πρόωρες εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και πάγωσαν, ελπίζουμε προσωρινά, την ολοκλήρωση του ΕΚΑΒ Ξάνθης. Λίγο οι αλλαγές διοικητικών, διευθυντικών και άλλων στελεχών, λίγο ο χρόνος που χρειάζεται προκειμένου η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προσαρμοστεί και να αποκτήσει μια πλήρη και καθαρή εικόνα για τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί και που πρέπει να ολοκληρωθούν στον τομέα του δημοσίου συστήματος υγείας, έχουν σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου έργου.
Σε κουβέντα που είχαμε εκτός κάμερας, λόγω της γνωστής απαγόρευσης στους ανθρώπους των δημόσιων νοσοκομείων να κάνουν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, με στελέχη του τμήματος τεχνικών υπηρεσιών του γενικού νοσοκομείου Ξάνθης, μας επιβεβαίωσαν το πάγωμα του ΕΚΑΒ Ξάνθης ενώ παράλληλα τόνισαν ότι η παραμικρή καθυστέρηση της ολοκλήρωσής του μπορεί να κοστίσει ακόμα και το χαμό ανθρώπινων ζωών.
Ας ελπίσουμε ότι η νέα υπουργός Υγείας θα βάλει άμεσα μπροστά τη μηχανή του υπουργείου και θα ολοκληρωθούν όλα τα εν εξελίξει έργα, κυρίως αυτά που σε ανύποπτο χρόνο μπορούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Όσο για την απαγόρευση των δηλώσεων από τους εργαζομένους των δημόσιων νοσοκομείων στα μέσα ενημέρωσης, αυτή συνεχίζεται παρά την αλλαγή όχι μόνο της ηγεσίας του υπουργείου αλλά ολόκληρης της κυβέρνησης. Ευχή όλων φυσικά είναι η απαγόρευση αυτή να στοχεύει στην επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων και όχι στην απόκρυψή τους.
Ρωγμές και μούχλα στο εξωτερικό του νοσοκομείου
Πέρα όμως από το γεγονός της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση του ΕΚΑΒ Ξάνθης, σε άσχημη κατάσταση φαίνεται να είναι, τουλάχιστον εξωτερικά, και το ίδιο το νοσοκομείο της Ξάνθης, ένα νοσοκομείο το οποίο την εποχή που γινόταν είχε χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο σύγχρονα της βορείου Ελλάδας. Οι τοίχοι τους σε πολλά σημεία έχουν υποστεί φθορές είτε από το πέρασμα του χρόνου είτε από άλλους παράγοντες και η ανάγκη για ένα βάψιμο του κτιρίου είναι παραπάνω κι από εμφανής.
Μάλιστα η τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου έχει προβεί και στην απαιτούμενη μελέτη, βάσει της οποίας το ποσό που χρειάζεται για την εξ ολοκλήρου βαφή του νοσοκομείου εξωτερικά, αγγίζει τις 400.000 ευρώ. Για την ώρα όμως, σύμφωνα πάντα με το τμήμα τεχνικών υπηρεσιών, η προσωρινή διοίκηση του νοσοκομείου αρνείται να υπογράψει την παραπάνω μελέτη ώστε να προχωρήσει η όλη διαδικασία και να διορθωθούν οι όποιες ζημιές υπάρχουν. Είναι αλήθεια ότι το ποσό των 400.000 είναι αρκετά μεγάλο αλλά αν η ζημιά δεν αποκατασταθεί τώρα, όσο περνάει ο καιρός θα μεγαλώνει και ταυτόχρονα θα μεγαλώνει και το απαιτούμενο για την αποκατάστασή της ποσό.

Σ. Καραχότζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου