Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Κράτος και εκκλησία μαζί κατά της φτώχειας

Στη δημιουργία επιτροπών για τη συνεργασία κράτους-εκκλησίας σε θέματα πρόνοιας, φτώχειας και λαθρομεταναστών συμφώνησαν ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος είναι η συνεργασία εκκλησίας-πολιτείας κυρίως σε κοινωνικούς τομείς της πρόνοιας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα με σοβαρό και αποτελεσματικό τρόπο.
Ο Αρχιεπίσκοπος μετέφερε το θέμα στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και όλοι φαίνονται πρόθυμοι να συνεργαστούν σε οποιοδήποτε τομέα.
Βέβαια η εκκλησία έχει ήδη εδώ και πολλά χρόνια πραγματοποιήσει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, καθώς στις μητροπόλεις όλης της χώρας λειτουργούν φιλόπτωχα ταμεία που με ευέλικτο τρόπο και χωρίς να χρειάζονται εγκρίσεις και γραφειοκρατία, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων άμεσα.
Επίσης σε πολλές μητροπόλεις υπάρχουν «Τράπεζες Αγάπης», που προσφέρουν σε χιλιάδες ανθρώπους ανά τη χώρα το καθημερινό τους συσσίτιο, ενώ παράλληλα λειτουργούν εκκλησιαστικά ιδρύματα όπως τα γηροκομεία.
Όσον αφορά στο θέμα των λαθρομεταναστών, η εκκλησία αν και δεν εμπλέκεται στα διαδικαστικά, ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους αυτούς ώστε, για όσο χρονικό διάστημα βρίσκονται στη χώρα μας, οι συνθήκες διαβίωσής τους να είναι αξιοπρεπείς.
Σε τοπικό επίπεδο πάντως φαίνεται πως οι ανάγκες των ανθρώπων καθημερινά αυξάνονται και μεγαλώνει συνεχώς ο αριθμός των ανθρώπων που καταφεύγουν στην εκκλησία ζητώντας μια μερίδα φαγητό από την «τράπεζα της Αγάπης» ή ένα ποσό από το Φιλόπτωχο Ταμείο. «Αν και δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματά του, η εκκλησία μπορεί να σταθεί δίπλα σε έναν άνθρωπο, σε μια δύσκολη καμπή της ζωής του.» Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη φορολόγηση της εκκλησίας
Παράλληλα το κράτος συνεχίζει την προώθηση του νομοσχεδίου για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Σύμφωνα με το Μητροπολίτη Ξάνθης η Ιερά Σύνοδος εξέτασε το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί και ενημερώθηκε από τους οικονομικούς συμβούλους της εκκλησίας.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ενώ τα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου φορολογούνται με 0,1%, η εκκλησία εξαιρείται και θα φορολογηθεί με 0,3% εξομοιώνοντάς την με τα μουσεία.
Γεγονός που όπως είναι φυσικό προκάλεσε μεγάλους τριγμούς στους κόλπους της εκκλησίας, με την Ιερά Σύνοδο να κρίνει ως άδικη την διάκριση της εκκλησίας. «Εμείς δεν είμαστε μουσειακό στοιχείο, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός που πέρα από τις εικόνες και τα κειμήλια που έχει, ζει και δρα μέσα στην κοινωνία και μάλιστα καλύπτει τις ανάγκες των ανθρώπων», δηλώνει ο μητροπολίτης Ξάνθης.
Η εκκλησία νιώθει ότι υποτιμάται και δεν έχει την ίδια μεταχείριση με τα υπόλοιπα ΝΠΔΔ, παρ όλα αυτά όμως δεν είναι αντίθετη, στο μεγαλύτερο τουλάχιστον μέρος της, στο να πληρώσει φόρο.
«Δεν αρνούμαστε να πληρώσουμε φόρο, αντίθετα θα πρέπει να το κάνουμε ώστε να δώσουμε το καλό παράδειγμα στο λαό. Θέλουμε όμως ίση μεταχείριση με τα άλλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και όχι υποβιβασμό», συνεχίζει ο Μητροπολίτης, κκ Παντελεήμων.
Μάλιστα το 2008 η Κεντρική Οικονομική Υπηρεσία της εκκλησίας πλήρωσε ΕΤΑΚ περίπου 700 χιλιάδες ευρώ, το οποίο βέβαια αν τριπλασιαστεί σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια, προκαλώντας πλήγμα στις δράσεις της.
Ήδη η Σύνοδος σύνταξε μια επιστολή και εξουσιοδότησε τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων ως πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής επί των οικονομικών, να επισκεφτεί τον Υπουργό Οικονομικών. Στην συνάντησή τους, ο μητροπολίτης έδωσε στον υπουργό τη σχετική επιστολή και του εξήγησε τι ζητά η εκκλησία, ακόμη όμως δεν έχει φανεί ποιο θα είναι τα αποτέλεσμα αυτής της κίνησης.
Ωστόσο 31 μητροπόλεις σε όλη την Ελλάδα δε δέχονται να φορολογηθούν, τη στιγμή μάλιστα που πολλά από τα ακίνητά τους δεν έχουν καταγραφεί ποτέ.
Η δική μας μητρόπολη πάντως πληρώνει ΕΤΑΚ εδώ και χρόνια αφενός για να είναι σύννομη αλλά και για ένα επιπλέον λόγο. Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Ξάνθης, υπάρχουν ακίνητα της μητρόπολης για τα οποία δεν υπάρχουν τίτλοι κυριότητας, όπως το μοναστήρι της Αρχαγγελιώτισας που υπάρχει από τον 14ο αιώνα. Έτσι πληρώνοντας το φόρο για αυτά, η μητρόπολη κατοχυρώνεται ως νόμιμος ιδιοκτήτης τους και δε θα μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την κυριότητά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου