Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Καταργούνται οι συμβάσεις έργου στους δήμους
Τη σταδιακή κατάργηση των συμβάσεων έργου, προκειμένου στις θέσεις του δημοσίου να προσλαμβάνεται προσωπικό μόνο μέσω ΑΣΕΠ, ανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών.
Οι συμβάσεις αυτές οι οποίες σταδιακά αντικαθίστανται από συμβάσεις ορισμένου χρόνου καταργούνται και παράλληλα η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στο πάγωμα των προσλήψεων που ήταν σε εξέλιξη εκτός ΑΣΕΠ σε δήμους.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ Πεταλωτή, το ζήτημα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι συμβάσεις αυτές υποκρύπτουν σχέσεις εξαρτημένης εργασίας. Για αυτό θα πραγματοποιηθεί αναλυτική καταγραφή των υφιστάμενων συμβάσεων και όσες έχουν πραγματικό λόγο ύπαρξης θα περάσουν από την αξιολόγηση του ΑΣΕΠ, ενώ οι υπόλοιπες θα διακοπούν.
Οι θέσεις αυτές θα προκηρύσσονται στο εξής με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο υπολογίζεται να εφαρμοστεί τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.
Έτσι λοιπόν, αν και όλα ήταν έτοιμα για τις συμβάσεις του δήμου Ξάνθης σε υπηρεσίες του, στα ΚΑΠΗ και στη Στέγη Πολιτισμού, όλα διακόπτονται μέχρι το ξεκαθαρίσει το ζήτημα.
Σύμφωνα πάντως με το δήμαρχο Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη, τα άτομα που απασχολούνται με σύμβαση έργου, είναι πολύ χρήσιμα για το δήμο και πολλές λειτουργίες του στηρίζουν την ύπαρξή τους στα άτομα αυτά. Όπως για παράδειγμα η Στέγη Πολιτισμού που δε θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς τους ωρομίσθιους καθηγητές και το προσωπικό, που έχουν σύμβαση έργου για 9 μήνες, όσο δηλαδή λειτουργούν και οι σχολές.
Ακόμη μεταξύ αυτών των ατόμων συμπεριλαμβάνονται και οι 4 κτηνίατροι που υπάρχουν στο κυνοκομείο, ο μηχανικός και η γιατρός ασφαλείας. Άτομα που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου και που σύμφωνα με το δήμαρχο Ξάνθης, οι θέσεις τους μπορούν να καλυφθούν μόνο με συμβάσεις έργου.
Για τις θέσεις αυτές υπάρχουν τα σχετικά κονδύλια στον προϋπολογισμό του δήμου και άρα η δυνατότητά του να ανταποκριθεί στην οικονομική υποχρέωση που θα προκύψει, για αυτό άλλωστε δίνεται και η έγκριση πρόσληψης.
«Δεν χρωστάμε, όμως μας χρωστούν»
Όσον αφορά στην έρευνα σχετικά με τα υπέρογκα χρέη πολλών δήμων απέναντι σε προμηθευτές, τράπεζες και λοιπούς φορείς, ο δήμος Ξάνθης φαίνεται πως βρίσκεται σε ικανοποιητική κατάσταση καθώς αυτή τη στιγμή οι εκκρεμότητες που έχει με την αγορά είναι πολύ μικρές, με τα πρόσφατα στοιχεία να κάνουν λόγο για υποχρεώσεις κάτω των 200 χιλιάδων ευρώ.
Τα οφέλη αυτά όμως δε δυσχεραίνουν τη σωστή λειτουργία του δήμου καθώς οι προμηθευτές του γνωρίζουν πως από τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί μια προμήθεια, ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία και ένα διάστημα δύο ή τριών μηνών μέχρι να πραγματοποιηθεί η πληρωμή τους. Μπορεί δηλαδή να υπάρξει μια σχετική καθυστέρηση αλλά θα πάρουν τα χρήματά τους.
Οι καθυστερήσεις απέναντι στους προμηθευτές είναι πολύ μικρές, ενώ αντίθετα, σύμφωνα πάντα με το δήμαρχο Ξάνθης, υπάρχουν επαγγελματίες και άτομα της τοπικής κοινωνίας που οφείλουν στο δήμο ποσό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που ο δήμος οφείλει στην αγορά. Έτσι ο δήμος κινεί πλέον όλες τις διαδικασίες ώστε να πάρει αυτά που του οφείλουν και να μη χάσει ούτε ένα ευρώ, ακόμη και αν χρειαστεί να έρθει σε ρήξη με κάποιους δημότες.
Μονάδες Οικογενειακής Ιατρικής σε κάθε δήμο
Θετικά όμως βλέπει την προαναγγελία της υπουργού Υγείας για ίδρυση Μονάδων Οικογενειακής Ιατρικής σε κάθε δήμο, ο δήμαρχος Ξάνθης.
Στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που έχει ως στόχο το υπουργείο, θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής οικογενειακού γιατρού και παιδιάτρου, η δημιουργία ηλεκτρονικής κάρτας υγείας η οποία θα εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση στον οικογενειακό γιατρό, στη μονάδα οικογενειακής ιατρικής και στο φαρμακείο, καθώς και ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς που θα ενσωματώνεται στην κάρτα υγείας.
Η ίδρυση τέτοιων μονάδων αντιμετωπίζεται με θετικότητα από το δήμαρχο Ξάνθης, οποίος τονίζει πως το σημαντικότερο όφελος σε τοπικό επίπεδο θα είναι η απορρόφηση ανέργων σε θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν από αυτή τη δράση. Ακόμη ένα θετικό είναι και η αποσυμφόρηση που αναμένεται να παρατηρηθεί στο νοσοκομείο και κατ επέκταση η καλύτερη εξυπηρέτηση των περιστατικών που πραγματικά χρίζουν νοσοκομειακής φροντίδας.
Για να λειτουργήσουν όμως αυτές οι μονάδες θα πρέπει να μεταφερθούν οι αναγκαίοι πόροι στην τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα τόσο στη χρηματοδότηση του δήμου όσο και στη λειτουργία αυτών των μονάδων.

Δ. Καραγιουμλέζη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου