Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

«Πρέπει να δούμε τον τόπο μας»
Αντίθετος με το πρόγραμμα Εγνατία και Τουρισμός εμφανίζεται ο κ. Αγκόρτσας και παραθέτει για άλλη μια φορά τα προβλήματα του τουρισμού στο νομό Δύσπιστος απέναντι στο πρόγραμμα Εγνατία και Τουρισμός εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Αποστόλης Αγκόρτσας καθώς, όπως δηλώνει, οι πόλεις αυτές θα ενωθούν έτσι κι αλλιώς τουριστικά μέσω της Εγνατίας και προτιμότερο θα ήταν να «δούμε τι γίνεται με τον τόπο μας».
Σκοπός του προγράμματος Εγνατία και Τουρισμός είναι να ενώσει τουριστικά όλες τις πόλεις από τις οποίες περνά η Εγνατία Οδός. Για την υλοποίηση του προγράμματος υπάρχει ένας πολύ καλός προϋπολογισμός ο οποίος εφόσον συλλεχθεί από τις πόλεις αυτές θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για την προβολή του τουρισμού τους. Κάθε νομός από όπου περνάει η Εγνατία θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα με 20 χιλιάδες ευρώ.
Ωστόσο το πρώτο μέλημα της περιοχής σύμφωνα με τον κ. Αγκόρτσα είναι να υπάρξει συλλογική προσπάθεια προβολής αλλά κυρίως προσπάθεια να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός στην περιοχή.
Η συγκοινωνία μεταξύ των γειτονικών πόλεων είναι ένα από τα θέματα που θέτει ο κ. Αγκόρτσας τη στιγμή μάλιστα που το ταξί από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης προς την Ξάνθη έχει φτάσει να στοιχίζει 40 ευρώ!
Επίσης θέτει και το θέμα των ανύπαρκτων χώρων υγιεινής στην πόλη, στις παραλίες και τα πιο επισκέψιμα φυσικά τοπία όπως οι εκβολές του Νέστου, αλλά και το πάρκινγκ των τουριστικών λεωφορείων, καθώς μέχρι σήμερα αυτά σταθμεύουν στο Αμοιρίδειο προκειμένου να επισκεφτούν οι τουρίστες το κέντρο ή ακόμη και την Παλιά Πόλη της Ξάνθης, με αποτέλεσμα όλες σχεδόν οι μετακινήσεις τους να γίνονται με ταξί.
«Όλα αυτά αυξάνουν το κοστολόγιο των διακοπών στην πόλη μας και οι τουρίστες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα όταν επισκέπτονται την περιοχή μας, εξαιτίας μας» τονίζει ο κ. Αγκόρτσας και δηλώνει πως για να λυθούν κάποια από αυτά δε χρειάζονται ούτε εκδηλώσεις ούτε δελτία τύπου και φυσικά ούτε πολλά χρήματα, παρά μόνο πολιτικές αποφάσεις.
Την ίδια στιγμή κατακρίνει τη μη ενεργή συμμετοχή των ξενοδόχων της περιοχής στην έκθεση PHILOXENIA, λέγοντας πως αυτοί ίσως να κλήθηκαν απλά για να χειροκροτήσουν, ενώ σίγουρα δεν κλίθηκαν να προσκομίσουν φυλλάδια και να συμμετάσχουν ενεργά στην οργάνωση της προβολής του νομού στην περιφέρεια. Αν και τόσα χρόνια υπήρχε τουλάχιστον η τηλεφωνική επαφή μεταξύ των φορέων για το τί θα προβληθεί και γενικότερα πώς θα εκμεταλλευθούν οι ξενοδόχους και η νομαρχία Ξάνθης την έκθεση, φέτος φαίνεται πως τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη σε σχετική εκδήλωση της νομαρχίας Ξάνθης στη Σόφια της Βουλγαρίας με σκοπό και πάλι την προβολή της περιοχής, όμως για μια ακόμη φορά οι ξενοδόχοι κλήθηκαν μόνο ως χειροκροτητές και όχι για να συμμετάσχουν ενεργά. Δε ζητήθηκε μάλιστα από το Σύνδεσμο Ξενοδόχων να σταλεί εκπρόσωπος, εκτός βέβαια όπως τονίζει ο κ Αγκόρτσας αν υπήρχε συμμετοχή ξενοδόχου μεμονωμένα και κατ΄ επιλογή του νομάρχη.
Επαναφέρει επίσης το θέμα της οργανωμένης τουριστικής προβολής του νομού μέσω όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ζητά να σταματήσει το φαινόμενο όπου ο κάθε φορέας προβάλλει ό,τι και όπως θέλει ξοδεύοντας τα αντίστοιχα ποσά και υποστηρίζει πως θα πρέπει να κινηθούμε πιο στρατηγικά και συλλογικά.
Προβλήματα υπήρξαν και στην επιχειρηματική αποστολή του Επιμελητηρίου Ξάνθης προς τη Ρουμανία, όχι όμως από την πλευρά του ίδιου του Επιμελητηρίου.
Το Επιμελητήριο Ξάνθης πραγματοποίησε πριν μέρες επίσκεψη και επιχειρηματική αποστολή στη Ρουμανία με σκοπό την προβολή των προϊόντων που παράγουμε και των υπηρεσιών που προσφέρουμε. Έτσι έστειλε ένα λεωφορείο με περίπου 40 άτομα οι οποίοι προέρχονταν από όλες τις πλευρές του επιμελητηρίου δηλαδή παραγωγή, εμπορία και υπηρεσίες, όπως είναι ο τουρισμός.
Η οργάνωση από την πλευρά του ΕΒΕ Ξάνθης ήταν πολύ καλή αλλά η φιλοξενία στη Ρουμανία δεν ήταν η αναμενόμενη. Δηλαδή ό,τι οργάνωσε το επιμελητήριο Ξάνθης πήγε πολύ καλά σε αντίθεση με το χάος που επικρατούσε σε ό,τι κανόνιζε το αντίστοιχο ΕΒΕ Βουκουρεστίου, που είχε ως αποτέλεσμα να μη γίνουν οι αντίστοιχες συναντήσεις ξενοδόχων, φορέων και τουριστικών πρακτόρων.
Υπήρχε όμως και παντελής έλλειψη των εκπροσώπων του ΕΟΤ στην περιοχή, παρότι υπάρχει οργανωμένο γραφείο με έναν αρκετά μεγάλο προϋπολογισμό.
Η αγορά της Ρουμανίας αποτελούμενη από 22 έως 25 εκατομμύρια κατοίκους είναι πολύ ελκυστική για τον τουρισμό μας και κάθε χρόνο διπλασιάζεται το ποσοστό των Ρουμάνων επισκεπτών. Πέρσι ήταν γύρω στις 300 χιλιάδες όμως σχεδόν όλοι κατευθύνονται προς τη Χαλκιδική ή την Κατερίνη και αυτό γιατί τα εκεί τουριστικά γραφεία δεν είναι οργανωμένα κατάλληλα ώστε να κατευθύνουν μερίδα αυτών των επισκεπτών στην περιοχή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου