Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Τολμηρά

Καλά κάνει η Νομαρχία Ξάνθης και κατά καιρούς φροντίζει για την τουριστική προβολή του Νομού σε διάφορες άλλες χώρες. Εξάλλου όλοι θέλουμε να δούμε περισσότερη τουριστική κίνηση στην Ξάνθη. Θα έπρεπε όμως από την πλευρά της Νομαρχίας να υπάρχει ο ίδιος ζήλος και για τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών. Τι όφελος έχουμε δηλαδή ως νομός όταν οι επισκέπτες που προσελκύουμε και επισκέπτονται την περιοχή μας, φεύγουν δυσαρεστημένοι από τις υπηρεσίες που τους παρέχουμε; Στη Νομαρχία δεν έχουν καταλάβει ακόμα δυστυχώς ότι η καλύτερη προβολή και διαφήμιση είναι ο ευχαριστημένος επισκέπτης κι από αυτούς δυστυχώς έχουμε ελάχιστους. Σκοπός κύριοι της Νομαρχίας δεν είναι να φέρετε για μια φορά έναν επισκέπτη αλλά να τον κάνετε να θέλει να έρθει και δεύτερη και τρίτη φορά στα μέρη μας. Κάντε λοιπόν πρώτα τα βασικά και μετά προχωρήστε και στα υπόλοιπα. Δεν μπορείτε όμως να μιλάτε για τουριστική ανάπτυξη και προβολή όταν δε φροντίζετε να υπάρχει μια δημόσια τουαλέτα για τον επισκέπτη.

Ένας χαμός κυριολεκτικά γίνεται στη Νέα Δημοκρατία όπου ο καθένας ασχολείται με την προεδρολογία και κανένας με την ουσία. Όσο για την Ξάνθη, το προβάδισμα φαίνεται να το έχει ο Αντώνης Σαμαράς αλλά η ουσία είναι πως για κάποιο λόγο όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη της παράταξης, όλοι όσοι δηλαδή επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας είχαν θέση και ρόλο, στηρίζουν την κυρία Μπακογιάννη κι αυτό από μόνο του λέει πολλά για το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Το θέμα ωστόσο για το μέσο ψηφοφόρο της παράταξης είναι ότι δε γίνεται καμιά ιδεολογική προσέγγιση. Κανείς δε λέει γιατί και πώς έχασε τις εκλογές.

Πληροφορηθήκαμε ότι τα αγάλματα των Ξανθιωτών πεσόντων υπέστησαν ζημιές, μάλιστα υπήρχαν και ορισμένα συνθήματα και ο καθένας βγάζει τα δικά του συμπεράσματα. Εμείς εκείνο που θέλουμε να ρωτήσουμε είναι αν ο συγκεκριμένος χώρος φυλασσόταν. Μήπως τελικά δεν ήταν κάποιοι περαστικοί που έκαναν τη ζημιά αυτή; Μήπως κάποιοι δε θέλουν την παρουσία των αγαλμάτων στο χώρο αυτό; Μήπως όλη αυτή η ιστορία γίνεται γιατί κάποιοι θέλουν για δικούς τους λόγους να κάνουν καινούρια αγάλματα; Μήπως ο απώτερος σκοπός δηλαδή είναι η ανάθεση της κατασκευής αγαλμάτων σε κάποιους δικούς τους ανθρώπους.

Μάθαμε ότι πριν λίγες ημέρες ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης συνέφαγε με εκλεκτή παρέα. Ελπίζουμε μόνο να τα βρήκαν μεταξύ τους και η συγκεκριμένη παρέα να παρέχει τη στήριξη της στο Δήμαρχο για τις επόμενες πολύ δύσκολες όπως όλα δείχνουν Δημοτικές Εκλογές. Εκείνο που δεν καταλάβαμε είναι ο ρόλος που παίζει η τρίτη της παρέας. Δήμαρχε ξέρεις πολύ καλά ότι είτε σε στηρίξει είτε όχι η συγκεκριμένη παρέα, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι δραματικά. Οι εκλογές θα είναι έτσι κι αλλιώς πολύ δύσκολες και δε θα φταίνε ούτε οι πολίτες, ούτε η πλατεία τέρας. Εκείνο που πραγματικά θα φταίει είναι οι σύμβουλοί σου που το παίζουν Δήμαρχοι.

Αλήθεια Δήμαρχε τι γίνεται με τις εξώσεις στα δημοτικά κτίρια; Μήπως είναι χωμένες κι αυτές σε βαθιά συρτάρια;

Ήδη αναφερθήκαμε στον ΚΕΔΡΟ Ιμαλάϊων, της προσφοράς που έχει ο Δήμος Ξάνθης προκειμένου να τον φυτέψει σε κάποιο σημείο της πόλης. Εκείνο που δε μας είπαν ακόμα είναι πώς γίνεται ένα τόσο μεγάλο δένδρο 12 μέτρων να κοστίζει μόνο 1.200 ευρώ. Μήπως ξεχνάνε να βάλουν κάποιο μηδενικό στο τέλος; Πως άραγε θα φτάσει μέχρι την πόλη μας ένα τόσο μεγάλο δένδρο; Με ποιόν τρόπο θα το μεταφέρουν; Θα μας πουν επιτέλους την πραγματική του αξία; Εμείς το ψάξαμε και πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο δένδρο δεν κοστίζει μόνο τόσο όσο υποστηρίζουν. Αν το δένδρο αυτό δεν πιάσει και ξεραθεί θα πάρουν καινούριο; Θα ξοδέψουν πάλι τόσα χρήματα για να κάνουν τα βίτσια τους; Γιατί δεν παίρνουν ένα δικό μας ελληνικό δένδρο που και λιγότερο θα κοστίζει και πιο εύκολη θα είναι η μεταφορά του; Τι το ιδιαίτερο θα προσθέσει το δένδρο αυτό στην πόλη μας όταν την ίδια στιγμή γίνονται πλατείες με χιλιάδες τόνους τσιμέντο; Ένα δένδρο δηλαδή είναι εκείνο που μας λείπει για να γίνει πιο όμορφη η πόλη μας;

Με ποιόν τρόπο τελικά γίνονται οι προσλήψεις στη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης; Επικρατεί η αξιοκρατία ή εξυπηρετούνται συγκεκριμένα άτομα και συμφέροντα; Γιατί απέρριψαν τα άτομα που δεν είχαν συμπληρώσει στην αίτηση το στοιχείο που διευκρίνιζε αν είχαν δουλέψει άλλη φορά στο δημόσιο; Είναι ψέματα ότι η ίδια η αίτηση στην πίσω πλευρά της έγραφε ότι για αιτήσεις προς δημοτικές επιχειρήσεις δεν είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του στοιχείου αυτού; Πως και ως τι ο πρόεδρος της ΔΕΑΞ ζητά από τους αιτούντες να συμπληρώσουν και το στοιχείο αυτό; Η πολύ φθηνή δικαιολογία ότι η ίδια η ΔΕΑΞ παρέπεμψε τους αιτούντες σε δικηγόρο για να μην κάνουν κάποιο λάθος στην αίτησή τους δεν ικανοποιεί κανέναν. Γιατί ο καθένας να πρέπει να δώσει ένα χρηματικό ποσό σε δικηγόρο για την συμπλήρωση μίας αίτησης; Ρώτησαν άραγε αν οι άνθρωποι αυτοί είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν δικηγόρο; Τόσο δύσκολο ήταν να τους βοηθήσει κάποιος υπάλληλος στη συμπλήρωση των αιτήσεων; Αυτό είναι το ανθρώπινο πρόσωπο των Δημοτικών Επιχειρήσεων;

Τελικά στο Δήμο Ξάνθης φαίνεται πως για όλα φταίνε οι πολίτες και για τίποτα ο ίδιος ο Δήμος. Πριν λίγο καιρό ο Δήμαρχος Ξάνθης μας είχε πει πως για τα «περιθωριακά» άτομα στα δημοτικά πάρκα θα πρέπει να κάνουν κάτι οι πολίτες ώστε αυτά να απομακρυνθούν. Τώρα πάλι μας λέει πως για την εικόνα εγκατάλειψης του άλσους Ευμοίρου, ευθύνη έχουν οι πολίτες. Να το δεχτούμε πως έχουν ευθύνη οι πολίτες για τη ρίψη σκουπιδιών ή για την εσκεμμένη από μερικούς υλική φθορά. Δε γίνεται όμως για τη μη αξιοποίηση έργων που κόστισαν ένα σωρό χρήματα, να φταίνε οι πολίτες. Δε γίνεται να έχουν την ευθύνη οι πολίτες να απομακρύνουν τα «περιθωριακά» άτομα από τα πάρκα και να είναι υπεύθυνοι για την καθαριότητά τους. Ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να το παίξει Δήμαρχος, επιρρίπτοντας για όλα τα κακώς κείμενα, την ευθύνη στους πολίτες. Εκείνος δηλαδή δε φταίει για τίποτα;

Πολλά ακούγονται τελευταία για την πρόθεση του Νομάρχη Ξάνθης να κατέβει ως υποψήφιος Περιφερειάρχης, αφού πλέον δε θα υπάρχουν οι Νομαρχίες αλλά οι αιρετοί Περιφερειάρχες. Ίσως δεν έχει αντιληφθεί πως ακόμα και σε επίπεδο Νομαρχίας Ξάνθης αν είχε τη δυνατότητα να είναι εκ νέου υποψήφιος δεν είχε καμία ελπίδα να επανεκλεγεί. Πως λοιπόν να εκλεγεί σε μια ολόκληρη Περιφέρεια τώρα μάλιστα που ακούγεται ότι κι αυτή θα διευρυνθεί. Τι τον κάνει να πιστεύει ότι όλος αυτός ο κόσμος θα τον ψηφίσει; Τόσο γνωστός και άξιος νομίζει ότι είναι; Τελευταία ακούμε πολλά ανέκδοτα από τον κύριο Παυλίδη όπως και αυτό με τους Βούλγαρους τουρίστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου