Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

«Μας θυμούνται μόνο στις εκλογές»
Το ρεπορτάζ
Για πολλά και σοβαρά προβλήματα κάνουν λόγο οι κάτοικοι του Δροσερού στον οικισμό τους, προβλήματα τα οποία λύνονται με υποσχέσεις κάθε φορά που πρόκειται να γίνουν εκλογές και μόλις αυτές περάσουν, μένουν με τις υποσχέσεις και φυσικά με τα ίδια προβλήματα.
«Κάθε φορά που έχουμε εκλογές έρχονται οι υποψήφιοι και υπόσχονται να λύσουν προβλήματα και να κάνουν έργα, και μόλις τους ψηφίσουμε μας ξεχνάνε» λένε οι κάτοικοι του Δροσερού. Το μεγάλο παράπονο των ανθρώπων αυτών, όντας οι περισσότεροι εξ αυτών μικροπωλητές, είναι τα χρήματα που καλούνται να πληρώσουν ως πρόστιμο που τους επιβάλει κατά καιρούς η δημοτική αστυνομία τη στιγμή που οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι ζητάνε να τους δοθούν οι σχετικές άδειες ώστε να είναι εντάξει απέναντι στο νόμο.
« Μας βλέπουν με άλλο μάτι και δεν καταλαβαίνω το γιατί αφού κι εμείς είμαστε Έλληνες πολίτες» τονίζει χαρακτηριστικά ένας από αυτούς. « Μας κόβουν πρόστιμο 1.000 και 2.000 ευρώ, ποσό που για να το συγκεντρώσουμε θέλουμε 3 και 4 μήνες» λένε οι μικροπωλητές του Δροσερού.
Μεγάλα επίσης είναι τα παράπονά τους για τους κάδους απορριμμάτων, τους οποίους όπως λένε οι ίδιοι, τους περιμένουν εδώ και ενάμιση χρόνο. Έτσι αφού δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι κάδοι, τα σκουπίδια είναι πεταμένα παντού, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια ζωντανή εστία μόλυνσης. Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε πως αρκετά σπίτια του οικισμού είναι ακόμα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα με την αιτιολογία ότι είναι αυθαίρετα.
Μάλιστα ορισμένοι από τους εκεί κατοίκους καταγγέλλουν ότι εκείνοι που προσπαθούν με νόμιμες διαδικασίες να αποκτήσουν ηλεκτρικό ρεύμα, δεν τα καταφέρνουν ενώ όσοι επιχείρησαν με άλλους, υπόγειους τρόπους, τα κατάφεραν. Συγκεκριμένα κάνουν λόγο για φακελάκια και αμοιβές αρμοδίων ώστε να τους δοθεί ηλεκτρικό ρεύμα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός κατοίκου του οποίου ο μικρότερος γιος έχει κάνει δυο φορές επέμβαση αλλά οι γονείς του δεν έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν τα φάρμακά του σε ψυγείο αφού το σπίτι τους είναι ένα από αυτά που δε διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα. Έχοντας φτάσει στα όρια τους αυτοί οι άνθρωποι, παρακάλεσαν το συνεργείο του Καναλιού 6 το ρεπορτάζ αυτό να δημοσιευτεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη και μάλιστα ζήτησαν να ξαναπάμε εκεί ώστε ο αδιάψευστος μάρτυρας, που είναι ο φακός της κάμερας, να καταγράψει ένα ένα όλα τα προβλήματα της περιοχής αυτής.
« Μέχρι τον ΟΑΕΔ δικαιούνται ύδρευση και αποχέτευση κι από κει και πέρα δε δικαιούνται;» αναρωτιούνται οι κάτοικοι του Δροσερού αφού πολλά από τα σπίτια έχουν σοβαρό πρόβλημα και με το νερό. Ένα επίσης πολύ σοβαρό πρόβλημα της περιοχής του Δροσερού είναι τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας αφού όπως δήλωσαν στην κάμερα του Καναλιού 6 οι νέοι της περιοχής, όπου κι αν ζήτησαν μέχρι τώρα δουλειά, μόλις είπα ότι είναι από το Δροσερό, αρνήθηκαν να τους δώσουν δουλειά ακόμα κι εκεί που υπήρχε κενή θέση και θα μπορούσαν να απασχολήσουν κάποιον ή κάποιους από αυτούς.
Και οι δρόμοι του οικισμού όμως δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση αφού πέρα από τα σκουπίδια που υπάρχουν πεταμένα κατά μήκος, εκείνο που ένα γυμνό μάτι βλέπει είναι περισσότερο λακκούβες και λιγότερο δρόμο. Να τονίσουμε πως μιλάμε για ανθρώπους που υπηρετούν την πατρίδα μας, που πληρώνουν δημοτικά τέλη και απορούν πώς γίνεται για όλα τα άλλα να είναι παράνομοι και τα σπίτια τους να είναι αυθαίρετα αλλά για να πληρώνουν τα δημοτικά τέλη πληρούν όλες τις προϋποθέσεις. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ αναφέρθηκε πολλές φορές ο δήμος και το όνομα του ίδιου του δημάρχου. Παράπονα όμως εκφράζουν και για το μικρό όπως λένε σχολείο του οικισμού όπου δε χωράνε όλα τα παιδιά και ορισμένοι γονείς αναγκάζονται ή να στείλουν τα παιδιά τους σε σχολείο άλλων περιοχών ή να μην τα στείλουν καθόλου. Τα ίδια παράπονα εκφράζονται και για το κέντρο υγείας που με πρωτοβουλία του δήμου Ξάνθης λειτουργεί στην περιοχή, αλλά πολλές φορές το ιατροφαρμακευτικό υλικό δεν είναι αρκετό. Άλλωστε το θέμα δεν είναι να υπάρχει απλά ένα κέντρο υγείας αλλά να έχει και την κατάλληλη υποστήριξη σε προσωπικό και φάρμακα.
Οι κάτοικοι αυτοί που τόλμησαν να υψώσουν τη φωνή τους και να ζητήσουν δημόσια πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, προτρέπουν όλους τους συντοπίτες τους να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να ζητήσουν αυτά που δικαιούνται ως άνθρωποι. «Εμάς μας έχουν εγκαταλείψει στη μοίρα μας τη στιγμή που σε πολλές περιπτώσεις προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες και φροντίδα στα αδέσποτα σκυλιά» λένε, θέλοντας να μεταφέρουν την κατάσταση που επικρατεί στον οικισμό. Συνεχίζοντας οι κάτοικοι του Δροσερού λένε: «σε χωριά των 50 κατοίκων φτιάχνουν έργα και καλά κάνουν διότι κι εκεί άνθρωποι μένουν, εδώ που είμαστε πολλοί περισσότεροι δε θα έπρεπε να κάνουν τα ίδια έργα;».

«Μας αναγκάζουν να γίνουμε κλέφτες» λένε οι περισσότεροι και γι’ αυτό ζητούν από τη νέα κυβέρνηση να ενδιαφερθεί περισσότερο για τους ανθρώπους αυτούς ώστε να αποκτήσουν επιτέλους ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον πολιτιστικό σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ του Δροσερού του οποίου τα μέλη, σύμφωνα με τους ίδιους τους κατοίκους, σε καθημερινή βάση δίνουν μάχες ώστε να προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούν στον οικισμό τους, είτε αυτό έχει να κάνει με θέματα εργασίας είτε με θέματα υγείας και καθαριότητας.

Τι λέει ο δήμος Ξάνθης
Σε επικοινωνία μας με ανθρώπους του δήμου Ξάνθης, ζητήσαμε να μας καταθέσουν και τη δική τους θέση αναφορικά με τις καταγγελίες των κατοίκων του Δροσερού και η απάντηση που πήραμε έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα είπαν οι καταγγέλλοντες.
«Αν σκεφτείτε ότι μιλάμε για έναν οικισμό του οποίου όλα τα σπίτια είναι αυθαίρετα, θα μπορούσαμε να μην είχαμε κάνει τίποτα απολύτως ως τώρα. Εμείς όμως βάλαμε τους ανθρώπους πάνω από τα όσα υπαγορεύει ο νόμος και προσπαθήσαμε να εξασφαλίσουμε όσα περισσότερα γινόταν γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Ήδη ορισμένα από τα σπίτια έχουν ηλεκτρικό ρεύμα ενώ θα μπορούσαμε να μην τους δώσουμε. Φτιάξαμε αποχέτευση όμβριων και υδάτων.
Με το ρυθμό και τον τρόπο που εξελίσσεται όμως ο οικισμός, είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να παρακολουθούμε συνέχεια τα αυθαίρετα σπίτια που κάθε μήνα γίνονται και να τους εξασφαλίζουμε φως, νερό κλπ. Εξάλλου για να μπορέσει ο δήμος να κάνει έργα θα πρέπει να έχει και κάποια ανταποδοτικότητα, ωστόσο οι περισσότεροι που έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, δηλώνουν κάτι λίγα τετραγωνικά μέτρα και κατά συνέπεια πληρώνουν ελάχιστα ως δημοτικά τέλη ενώ παίρνουν ρεύμα κάμποσα ακόμα σπίτια. Παρόλα αυτά, ακόμα και τώρα κάνουμε ό,τι μπορούμε ως δήμος, δεν είναι τυχαίο ότι φαρδαίνουμε το δρόμο που οδηγεί προς το Δροσερό ώστε η μετακινήσεις τους να είναι πιο άνετες και πιο ασφαλείς» είπαν στην Τ οι άνθρωποι του δήμου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί τους.

Η πραγματικότητα
Πέραν όμως των όσων μας είπαν οι ίδιοι οι κάτοικοι του δροσερού, όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά πως σε κάθε προεκλογική περίοδο είναι ο πιο εύκολος στόχος των πολιτικών οι οποίοι πέρα από τις πολλές και, όπως αποδεικνύεται μέχρι τώρα, απραγματοποίητες υποσχέσεις που μοιράζουν, δε διστάζουν εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση αυτών των ανθρώπων, να εξαγοράζουν ψήφους με δυο σακούλες ψώνια ή με 20 και 50 ευρώ, εξάλλου οι ίδιοι οι κάτοικοι του Δροσερού έχουν καταγγείλει πολλές φορές ανάλογα περιστατικά.
Ωστόσο για την κατάσταση αυτή, μερίδιο ευθύνης έχουν και οι ίδιοι οι κάτοικοι ή όσοι εξ αυτών δέχονται για 20 και 50 ευρώ να ξεπουλούν την ψήφο τους και μαζί μ’ αυτή, τα όνειρα και τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο. Θα πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να αντιδράσουν ομαδικά στην εξαγορά των ψήφων και να δείξουν έτσι ότι δε θέλουν να είναι το παιχνιδάκι των πολιτικών σε κάθε εκλογές. Όσο θα δέχονται να λαμβάνουν τις σακούλες με τα ψώνια ή τα φακελάκια με τα ψίχουλα που τους δίνουν για να υφαρπάξουν την ψήφο τους, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στο Δροσερό.
Όσο για την εύκολη δικαιολογία των πολιτικών οι οποίοι κάθε φορά που δεν ξέρουν τι να απαντήσουν, αναφέρονται στα παράνομα κτισμένα σπίτια, εμείς θα κάνουμε μερικά ερωτήματα πολύ απλά και απολύτως λογικά. Το Δροσερό είναι το μοναδικό μέρος της Ελλάδας όπου τα αυθαίρετα σπίτια ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο; Μήπως τυχαίνει να υπάρχουν ακόμα και πολιτικοί που κατοικούν σε αυθαίρετο σπίτι αλλά δεν τους λείπει τίποτα; Μήπως η χώρα αυτή μόνο στην περίπτωση του Δροσερού θυμάται τι δικαιούται και τι όχι μια αυθαίρετη κατοικία;
Αν κύριοι του δήμου και των άλλων τοπικών φορέων οι άνθρωποι αυτοί κατοικούν σε αυθαίρετα σπίτια, τότε γιατί σε κάθε εκλογές τους τάζετε τα πάντα για να κλέψετε την ψήφο τους; Μήπως εκεί τα σπίτια τους παύουν να είναι αυθαίρετα; Βέβαια για να πούμε και του στραβού το δίκιο, για να γίνει το Δροσερό ένας ανθρώπινος οικισμός με όλα όσα πρέπει να έχει, θα πρέπει να κατεδαφιστεί και να δομηθεί από την αρχή, κάτι που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει γιατί είναι μια περιοχή που κατοικείται και πάνω απ’ όλα είναι ο άνθρωπος. Αυτό εξάλλου είναι κάτι που τονίστηκε και από τη μεριά του δήμου Ξάνθης. Έτσι, οι όποιες παρεμβάσεις στον οικισμό θα πρέπει να γίνουν με βάση την υπάρχουσα κατάσταση και φυσικά το καλύτερο θα ήταν να μην επιτραπεί η δημιουργία και άλλων αυθαίρετων κατοικιών αν σε αυτές θα ζουν άνθρωποι κάτω από αυτές τις συνθήκες γιατί πολύ απλά δεν επιτρέπεται στον 21ο αιώνα να υπάρχουν άνθρωποι που ζουν έτσι.

Σ. Καραχότζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου