Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Η νομιμότητα δεν έχει να ανησυχεί από οποιαδήποτε διευκρίνηση ή διερεύνηση
Ο πολίτης όταν ψήφιζε και εμπιστευόταν τους εν λόγω υποψήφιους, πίστευε σε αυτούς και ήθελε να τους εκλέξει ως ενεργούς εκπροσώπους του στην τοπική αυτοδιοίκηση και όχι ως μαριονέτες του εκάστοτε Νομάρχη.

Θέλησα να καταγράψω τις σκέψεις, τις απορίες και τις ανησυχίες μου για τις νόμιμες και νομότυπες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται για την κάλυψη και συγκάλυψη των εκάστοτε αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης, όποτε τους συμφέρει και όποτε θέλουν να πείσουν τους πολίτες της πόλης μας ότι είναι δίκαιοι, νόμιμοι και ηθικοί. Ας παίξουμε λίγο με τις λέξεις. Γιατί αυτοί παίζουν τόσα χρόνια με τα νεύρα και την νοημοσύνη μας οπότε ας μας επιτρέψουν να παίξουμε κι εμείς με τις λέξεις και γενικότερα με τις έννοιες που πιπιλίζουν κάθε φορά που θέλουν να προστατέψουν τα συμφέροντα και την εξουσία τους.
Όσον αφορά στο τι είναι νόμιμο και τι είναι παράνομο νομίζω ότι υπάρχει νομικά και αντικειμενικά σημαντικός διαχωρισμός εννοιών, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά. Διότι η νομιμότητα δεν έχει να ανησυχεί από οποιαδήποτε διευκρίνηση ή διερεύνηση. Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι στιγμής συμφωνείτε μαζί μου. Να ρωτήσω όμως τώρα κάτι άλλο. Το νόμιμο είναι πάντα και ηθικό; Ή το ηθικό είναι πάντα και νόμιμο; Θα μου πείτε το ηθικό είναι υποκειμενικό ενώ το νόμιμο πρέπει να είναι και είναι αντικειμενικό και χειροπιαστό. Άρα θεωρείται νόμιμο το να πνίγεις με την εξουσία σου τους υφισταμένους σου ή ακόμη και τους συνεργάτες σου (αν έτσι θέλεις να τους ονομάζεις) και να μην τους αφήνεις ούτε αέρα να αναπνεύσουν. Νόμιμο είναι ακόμη ακόμη και το να ανεβοκατεβάζεις με ευκολία πάνω κάτω και να τρέχουν πανικόβλητοι οι εκάστοτε αρμόδιοι – αναρμόδιοι, για να τους επιπλήξεις για κάτι που εσύ τους επέβαλλες να πράξουν, χωρίς καμία ντροπή. Νόμιμο είναι να σκύβουν το κεφάλι και να μην έχουν λόγο και επιλογές όσοι νομαρχιακοί σύμβουλοι εκλέχθηκαν πανηγυρικά και με πολλές ψήφους από τον ξανθιώτικο λαό στις προηγούμενες Νομαρχιακές εκλογές.
Μόνο που ο πολίτης όταν ψήφιζε και εμπιστευόταν τους εν λόγω υποψήφιους, πίστευε σε αυτούς και ήθελε να τους εκλέξει ως ενεργούς εκπροσώπους του στην τοπική αυτοδιοίκηση και όχι ως μαριονέτες του εκάστοτε Νομάρχη. Αυτό θα το ονομάσω νόμιμο αυταρχισμό, για να μην το ονομάσω διαφορετικά και παρεκτραπώ. Νόμιμο είναι επίσης να επιλέγεις εσύ, λόγω της εξουσίας που σου παρέχεται από το νόμο, τους ανθρώπους που θα ταΐσεις για να ευλογούν τα γένια σου κάθε φορά που θα βάζεις και ένα χαλικάκι στο δρόμο που ως φορέας έχεις χρέος να κάνεις. Αυτό θα το ονομάσω νόμιμη προβολή. Κι αν τύχει και δεν γουστάρει τη φάτσα σου ο εκάστοτε τοπικός άρχοντας, τότε μπορεί να μην είναι ηθικό αλλά είναι νόμιμο να δώσει την νόμιμη προβολή όπου αυτός θέλει.
Οπότε μη φωνάζετε όταν σας αδικούν γιατί και η αδικία στην πόλη που ζούμε είναι νόμιμη. Γιατί οι νόμιμοι εξουσιαστές θα βρουν ένα τρόπο (ή μάλλον ένα νόμο) για να χαρακτηρίσουν τον τόνο της φωνής σας ως παράνομο. Για αυτό δε που φωνάζετε και διαμαρτύρεστε που είναι καθ’ όλα νόμιμο, θα βρουν ένα παραθυράκι νόμου για να το υποβιβάσουν τόσο ώστε να θεωρηθεί ανάξιο λόγου και άνευ σημασίας. Όταν μάλιστα χρειαστεί να υπερασπιστούν την εξουσία και τα συμφέροντά τους νομιμοποιούν τα πάντα και μετρούν την λογική και την ηθική με οικονομικούς δείκτες. Θέλετε να το γενικεύσω περισσότερο; Όλα τα δεινά που αντιμετωπίζουμε είναι νόμιμα. Νόμιμη φτώχεια, νόμιμος αυταρχισμός, νόμιμη εκμετάλλευση, νόμιμη εκπόρνευση ιδεών και δικαιωμάτων. Ακόμη και οι συμπαιγνίες μερικές φορές μπορεί να χαρακτηριστούν ύποπτες αλλά μπορεί να είναι καθ’ όλα νόμιμες. Οπότε μην ζητάτε να πάρετε αυτά που με νόμιμες διαδικασίες σας πήραν παράνομα. Όσο για τα μαθήματα νομιμότητας και ηθικής από τους μεγάλους και τρανούς παντοκράτορες, ας τα κάνουν σε αυτούς που θα πιάσουν τόπο και όχι σε αυτούς που τους έχουν πάρει χαμπάρι. Αλλά ήγγικεν η ώρα της κρίσης.
Οι Ξανθιώτες θα έχουν την ευκαιρία σε λίγους μήνες να εκλέξουν και πάλι τους τοπικούς τους άρχοντες. Και όλοι θα κριθούν αναλόγως με τα όσα έπραξαν. Κάποιοι θα πάνε στα σπίτια τους και σε κάποιους θα δοθεί η ευκαιρία της εξουσίας για να αποδείξουν ότι μπορούν να είναι και νόμιμοι και ηθικοί! Ή και το αντίθετο. Ίδωμεν !!!
Κ.ΚΑΝΑΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου