Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

ΜΕΤΑΞΥ ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΚΜΟΝΟΣ
…η ανασφάλεια που αισθάνονται πλέον όσοι επισκέπτονται τα νεκροταφεία Ξάνθης. Η πρακτική που ακολουθούν οι επιτήδειοι είναι γνωστή σε όλους τους πολίτες. Άλλωστε τα κρούσματα είναι επανωτά. Μόνο στα δικά μας αυτιά έφθασαν δύο περιστατικά σε τρεις μόλις ημέρες. Κρυμμένοι στους τάφους καιροφυλακτούν για να αρπάξουν τσάντες και πορτοφόλια. Οι μόνοι που δεν το έχουν αντιληφθεί είναι οι αρμόδιοι του δήμου για τη φύλαξη του χώρου. Γι αυτούς όλα είναι καλά καμωμένα και οι όποιες κλοπές αφορούν στον εξωτερικό χώρο. Μια ακόμη απόδειξη ότι σε πολλά πράγματα είναι βαθιά νυχτωμένοι ή απλώς δεν τους συμφέρει να παραδεχτούν την ανικανότητά τους. Μια ανικανότητα που την πληρώνουμε οι δημότες από την τσέπη μας. Αφού και φύλακες υπάρχουν, η μισθοδοσία των οποίων βγαίνει από την τσέπη μας και υφιστάμεθα ψυχική οδύνη που συνοδεύεται από απίστευτη ταλαιπωρία για τον πολίτη που πέφτει θύμα κλοπής. Ίσως η μόνη αντίδρασή μας θα πρέπει πλέον να είναι η υποβολή μηνύσεων προς κάθε υπεύθυνο προκειμένου ορισμένοι να κινητοποιηθούν και να αρχίσουν επιτέλους να ασκούν υπεύθυνα τα καθήκοντά τους. Άλλωστε έτσι θα αντιδρούσαμε σε κάθε άλλη περίπτωση. Γιατί όχι και σε αυτήν; Είναι απαράδεκτο γεγονός να επισκέπτεσαι τον τάφο προσφιλούς σου προσώπου και να τρέμεις κάθε στιγμή για το τι θα συναντήσεις. Είναι απαράδεκτο και κυρίως απάνθρωπο.

…απορία συνδημότη αναφορικά με την αισθητική της κεντρικής πλατείας και ιδιαίτερα του σιντριβανιού που φιγουράρει περίπου στη μέση. Όπως μου έλεγαν χαρακτηριστικά, τη στιγμή που δημιουργήσαμε τους καταρράκτες, τι το θέλαμε και το σιντριβάνι; Εύλογη απορία την οποία για να πούμε την αλήθεια δεν είχαμε σκεφτεί. Ωστόσο η απάντηση είναι απλή. Είμαστε λαός της υπερβολής. Θα μου πείτε αυτό δικαιολογεί τα πάντα; Όχι βέβαια, αλλά είναι μια κάποια απάντηση. Ωστόσο εγώ εκείνο που θα ήθελα να μάθω είναι εάν ευσταθεί η πληροφορία που άκουσα. Δηλαδή ότι είναι αδύνατον να ρίξεις αλάτι σε περίπτωση χιονόπτωσης γιατί θα χαθεί το χρώμα από τα πλακάκια που έχουν στρωθεί. Αληθεύει αυτό; Και ακόμη η ποιότητα των πλακών που έχουν τοποθετηθεί είναι από τις καλύτερες; Γιατί ορισμένοι λένε ότι αγοράστηκαν από Τουρκία και Βουλγαρία για να μειωθεί το κόστος σε βάρος της αντοχής του έργου. Καλό είναι λοιπόν να πάρουμε αυτές τις απαντήσεις αφού είναι φήμες που υφέρπουν στην τοπική κοινωνία.

…ορισμένα παλικάρια εκεί στο ΠΑΣΟΚ που θεωρούν ότι μπορούν να αλωνίζουν ανενόχλητα τώρα που άλλαξαν τα πράγματα και προσπάθησαν να επαναφέρουν στο προσκήνιο πρόσωπα που είχαν συνδεθεί με παλαιοκομματικές νοοτροπίες και λογικές. Μόνο που η συνταγή δεν τους κάθισε και έτσι αντέδρασαν τελείως ανόητα αποδεικνύοντας όχι μόνο τη γύμνια τους αλλά και την περιορισμένη νοημοσύνη τους. Βλέπετε τα πράγματα άλλαξαν και μόνο αυτοί δεν το αντιλήφθηκαν. Νόμιζαν ότι η εντολή που έδωσαν οι Ξανθιώτες για αλλαγή, ακόμη και στην τοπική σκηνή, αφορούσε μόνο πρόσωπα και όχι νοοτροπίες. Έλα όμως που δυστυχώς γι αυτούς, και ευτυχώς για εμάς, ορισμένοι άνθρωποι έχουν ακόμη αξίες τις οποίες δεν διαπραγματεύονται έστω κι αν αυτό έχει κόστος. Ας πρόσεχαν λοιπόν και κυρίως ας καταλάβουν ότι ήρθε ο καιρός να σταματήσουν να φέρονται ως δερβεναγάδες γιατί την επόμενη φορά θα μιλήσουμε με ονόματα και καταστάσεις. Και τότε θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα.

…επιβεβαιώθηκαν τελικά οι φήμες που ήθελαν τον κύριο Φιλίππου πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου ανοίγοντας έτσι και την πόρτα της διαδοχής αφού μετά την αποχώρηση Τριμίντζιου και την παύση Καλαϊτζή φέρεται ως ο πιο φέρελπις για την ανάληψη των ηνίων της πλειοψηφούσας δημοτικής παράταξης. Άλλωστε έχει από πίσω του και ανθρώπους που τον σιγοντάρουν αφού ξέρουν πως οι ίδιοι δεν έχουν και πολλές ελπίδες να καθίσουν στην καρέκλα του δημάρχου. Έτσι φροντίζουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις προκειμένου να βρίσκονται εσαεί στα πράγματα. Μόνο που τέτοιου είδους φημολογία περισσότερο πλήττει παρά αυξάνει το κύρος του κυρίου Φιλίππου ο οποίος, εάν σκέπτεται πολιτικά, θα πρέπει να κόψει κάποιους δεσμούς. Άλλωστε η μετά Στυλιανίδη εποχή, όποτε κι αν έρθει αυτή, δε θα είναι το ίδιο εύκολη. Ας το σκεφτούν λοιπόν καλά όσοι έχουν βλέψεις για το δημαρχιακό θώκο και ας σχεδιάσουν τις κινήσεις τους με άλλες λογικές. Γιατί οι παλιές σιγά σιγά ξηλώνονται.

…η ριζική αλλαγή στο ψηφοδέλτιό του που υποσχέθηκε ο δήμαρχος Ξάνθης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τα καλά άλογα δεν τα βγάζεις από την κούρσα. Θεμιτό βέβαια όταν επιχειρείς να κερδίσεις τις εκλογές ωστόσο εδώ υπάρχει και το εξής ερώτημα. Αυτό που σήμερα πληρώνει ο δήμος είναι οι πρακτικές ορισμένων οι οποίες πλήττουν τον ίδιο τον Μιχάλη Στυλιανίδη. Ίσως λοιπόν η απλή λογική να λέει ότι απομακρύνοντας, επί παραδείγματι, έναν σύμβουλο που σου φέρνει 2.000 ψήφους να κερδίσεις περισσότερους, αφού πείθεις τον πολίτη για τη βούλησή σου να αλλάξεις τα κακώς κείμενα. Πολιτικοί βέβαια δεν είμαστε. Το παιχνίδι σίγουρα παίζεται αλλιώς. Όμως διερωτώμεθα. Τι όφελος θα υπάρξει από τα νέα πρόσωπα εάν κουμάντο εξακολουθούν να κάνουν τα παλιά; Η όποια παθογένεια άλλωστε δεν εντοπίζεται τόσο στα πρόσωπα όσο στις νοοτροπίες που κυριαρχούν. Η ριζική αλλαγή λοιπόν θα πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από αυτές. Και εδώ είναι που θα πρέπει να δείξει βούληση και κυρίως πυγμή ο κύριος Στυλιανίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου