Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των Ξανθιωτών για τους κάδους κομποστοποίησης
Ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι πολίτες είναι ευαισθητοποιημένοι και έτοιμοι να κάνουν την προστασία του περιβάλλοντος μέρος της καθημερινότητάς τους ήταν η εντυπωσιακή ανταπόκριση του κόσμου της Ξάνθης στο πρόγραμμα προμήθειας κάδων οικιακής κομποστοποίησης. Το σχετικό πρόγραμμα του φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων της περιφέρειας ΔΙΑΑΜΑΘ υλοποιήθηκε διαμέσου περιβαλλοντικών οργανώσεων στους νομούς της περιφέρειας και στην περίπτωση της Ξάνθης, ελλείψει ανάλογης οργάνωσης, το πρόγραμμα υλοποίησε ο δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με την Εταιρία για την Προστασία της Φύσης και Οικοανάπτυξης από την περιοχή Χρυσούπολης.
«Την πρωτοβουλία αυτή της ΔΙΑΑΜΑΘ, αλλά και την πρωτοβουλία του δήμου μέσω της υπηρεσίας καθαριότητας, ο κόσμος τη δέχθηκε με ικανοποίηση θα έλεγα, καθώς είναι πάρα πολλά τα άτομα, τα οποία δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό και ήδη σε πρώτη φάση έχουμε δώσει σε 50 συμπολίτες μας κάδους οικιακής κομποστοποίησης. Αισιοδοξώ πως και μέσα στο 2010 θα μοιράσουμε πολύ περισσότερους κάδους και μάλιστα προσπαθούμε οι κάδοι αυτοί να είναι συμβατοί και στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων και είμαι βέβαιος πως έτσι θα προστατέψουμε το περιβάλλον και κυρίως θα μειώσουμε τον όγκο των οικιακών απορριμμάτων που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ.
Οι συμμετέχοντες, είναι πάρα πολλοί και θα κάνουμε τα αδύνατα, δυνατά και σαν δήμος Ξάνθης και σαν ΔΙΑΑΜΑΘ, η οποία είναι φορέας υλοποίησης του προγράμματος στην περιφέρεια, να ικανοποιήσουμε όλες τις αιτήσεις.
Ήδη έχουμε ζητήσει και χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών, με σκοπό τη διάθεση ακόμη περισσότερων κάδων οικιακής κομποστοποίησης στους δημότες.
Και σε περίπτωση όμως που δε δοθεί αυτή η χρηματοδότηση, εμείς σαν δήμος θα αναλάβουμε να κάνουμε τη σχετική προμήθεια και να δώσουμε με ένα πολύ μικρό κόστος, αυτό των 20 ευρώ, τους κάδους σε όλους όσους ενδιαφέρονται.»
Το ενδιαφέρον των πολιτών της Ξάνθης ξεπέρασε τον αριθμό των κάδων που υπήρχαν προς διάθεση και έτσι ο δήμος της Ξάνθης έχει ζητήσει την παραλαβή και άλλων κάδων κομποστοποίησης προκειμένου να τους διαθέσει στους ενδιαφερόμενους. Για το λόγο αυτό η αντιδημαρχία Καθαριότητας συνεχίζει να καταγράφει το ενδιαφέρον όσων θέλουν να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του προγράμματος και καταρτίζει σχετική λίστα προτεραιότητας αφού ήδη η ΔΙΑΑΜΑΘ έχει γνωστοποιήσει ότι κινείται για την εξασφάλιση νέας πίστωσης και την προμήθεια καινούριων κάδων.
Όσοι επιθυμούν μπορούν να έρθουν σε επαφή με την αντιδημαρχία Καθαριότητας και να δηλώσουν συμμετοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου