Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Τολμηρά

Ορισμένοι υποψήφιοι Αντινομάρχες, ακόμα και στις 31/12 και ενώ γνώριζαν ότι έχουν ήδη γίνει οι επιλογές των προσώπων που τελικά θα αναλάβουν τις συγκεκριμένες θέσεις, στήθηκαν μαζί με τους κηδεμόνες τους και περίμεναν τον κύριο Νομάρχη για να κάνουν μια τελευταία προσπάθεια μήπως και τον πείσουν να τους επιλέξει. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν έγινε αλλά πληροφορίες αναφέρουν πως κάποιοι εξ αυτών πήραν την υπόσχεση ότι θα γίνουν πρόεδροι του Νομαρχιακού Κ.Ε.Π. Άν τελικά ο συγκεκριμένος αναλάβει την προεδρία του Κ.Ε.Π. ευχόμαστε να μην υπάρξουν ανάλογα προβλήματα με αυτά που αντιμετωπίζει η εταιρία της οποίας ηγείται.

Στο τραπέζι που παρέθεσε ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης στους δημοσιογράφους της πόλης, μεταξύ σοβαρού και αστείου, τους έκανε την πρόταση να εκλέξουν μεταξύ τους έναν από αυτούς ώστε να κατέβει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές του 2010. Μάλιστα ο ίδιος ο Δήμαρχος έκανε πρόταση και στην συνεργάτη μας, τη Μαρία Κώστογλου να στελεχώσει το ψηφοδέλτιο της παράταξης του. Παρών δε στην όλη συζήτηση ήταν και ο Σωτήρης Τσιακίρογλου ο οποίος είπε πως αν κατέβει στις εκλογές η Μαρία Κώστογλου θα κατέβει και ο ίδιος, κάτι ανάλογο είπε και η κυρία Κώστογλου, αν δηλαδή ο Σωτήρης Τσιακίρογλου είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, θα είναι και εκείνη. Με λίγα λόγια, ή θα κατέβουν και οι δυο ή κανένας. Οι εκλογές πλησιάζουν. Ίδωμεν!

Για την γενικότερη εικόνα της κεντρικής πλατείας, έχουμε μιλήσει αρκετές φορές, όσο για τη λειτουργικότητα της, αυτή όπως είπαμε, θα φανεί στην πορεία. Εκείνο που όμως φαίνεται με την πρώτη ματιά και χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη παρατηρητικότητα είναι τα πλακάκια τα οποία δεν είναι ομοιόμορφα τοποθετημένα, υπάρχουν κενά ανάμεσα τους και εύκολα μπορεί μια γυναίκα που φοράει τακούνια ή ένα μικρό παιδί που παίζει, να πέσει και να χτυπήσει. Επίσης, το χειμώνα με τη παγωνιά και τα χιόνια, σε περίπτωση που χρειαστεί να ρίξουν αλάτι, τα συγκεκριμένα πλακάκια θα αλλάξουν χρώμα. Αν χρειαστεί να αντικατασταθούν, ποιος θα πληρώσει τη νύφη;

Το είδαμε κι αυτό. Σαν να μη έφτανε που οι εργαζόμενοι της Αναπτυξιακής είναι εδώ και ένα έτος απλήρωτοι, δυστυχώς δεν πήραν ούτε το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, δώρο Χριστουγέννων. Αναρωτήθηκε άραγε κανένας από τους διοικούντες στην Αναπτυξιακή και από τους μετόχους της, πως έκαναν γιορτές αυτοί οι άνθρωποι; Γιατί κανένας τους δε μιλάει, δε δίνει μια εξήγηση γι’ αυτή την τραγική κατάσταση; Ποιος έχει την ευθύνη τελικά; Εδώ υπάρχει σαφής παραβίαση της νομοθεσίας, ούτε αυτό το αντιλαμβάνονται; Άραγε διοικούντες και μέτοχοι είχαν ανάλογο πρόβλημα αυτές τις γιορτινές μέρες ή είχαν τα πάντα στο τραπέζι τους; Εκείνοι έμειναν ποτέ απλήρωτοι;

Με ποιο σκεπτικό άραγε προ ολίγων μηνών, προχώρησε η διοίκηση της Αναπτυξιακής Νομού Ξάνθης ΟΤΑ σε ανακαίνιση των γραφείων της μετατρέποντας το μισό της χώρο σε γραφείο του Προέδρου και μάλιστα με προδιαγραφές υπουργικού γραφείου; Μήπως κάποιοι ζήλεψαν το γραφείο του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα; Πέραν όμως αυτού, δε θα έπρεπε να υπάρξει προκήρυξη του όλου έργου; Άλλωστε μιλάμε για ΟΤΑ, δηλαδή για Ανώνυμη μεν εταιρεία που υπάγεται όμως σε συγκεκριμένες διαδικασίες. Έπρεπε λοιπόν να γίνει δημοπράτηση του έργου; Πως δόθηκε λοιπόν το έργο αυτό και σε ποιους; Με ποιο σκεπτικό έγινε ένα τέτοιο προεδρικό γραφείο; Μήπως για να μπορεί να συσκέπτεται καλύτερα ο κύριος πρόεδρος; Μήπως έγινε απευθείας ανάθεσή του σε εταιρεία της αρεσκείας τους; Και ποια είναι αυτή η εταιρεία; Πιο ήταν το κόστος της εν λόγω ανακαίνισης; Ήταν ενήμερο όλο το Διοικητικό Συμβούλιο για την ανακαίνιση; Τα ξέρουν όλα αυτά οι Μέτοχοι της Αναπτυξιακής; Έχουν άραγε οι ίδιοι ανάλογα γραφεία ως αιρετοί; Όλα αυτά είναι ερωτήματα που περιμένουν απαντήσεις. Θα μας τις δώσει άραγε κανείς;

Επανήλθε το θέμα της περιβόητης δεξαμενής των 35.000 ευρώ αλλά αυτή τη φορά δεν ακούσαμε να λέει κάτι ο Απόστολος Αγκόρτζας. Αξίζει όντως τόσα λεφτά η συγκεκριμένη δεξαμενή ή για κάποιον άλλο λόγο ο κύριος Αγκόρτζας αποφάσισε να σιωπήσει; Μήπως με τη σιωπή του επιχειρεί να κερδίσει κάτι; Μήπως αποφάσισε να στηρίξει κάποιους; Επίσης μας κάνει τρομερή εντύπωση που τόσο καιρό ο κύριος Αγκόρτζας άλλα μας λέει εκτός κάμερας και άλλα μπροστά στην κάμερα. Γιατί λοιπόν αυτό το κρυφτούλι; Φίλε Απόστολε, αποφάσισε από ποια πλευρά της όχθης είσαι, γιατί είναι πολύ δύσκολο να είσαι και στις δυο πλευρές ταυτόχρονα.

Για το σπουδαίο έργο του Γιώργου Καρασακαλίδη στο Δήμο Σταυρούπολης έχουμε μιλήσει πολλές φορές και για άλλη μια φορά του δίνουμε συγχαρητήρια για όσα έχει πετύχει μέχρι σήμερα. Εμείς τα θετικά πάντα τα στηρίζουμε αλλά αυτό όμως δε μας εμποδίζει σε καμία περίπτωση να του κάνουμε και κριτική για το θέμα της Αναπτυξιακής όπου και θεωρούμε πως φέρει μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί. Εκείνος ήταν ο κύριος καθοδηγητής στην αρχική επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου και στην περίπτωση Ζλάτκου αλλά και στην περίπτωση της σημερινής διοίκησης. Γνωρίζει άραγε ο κύριος Καρασακαλίδης ότι στην Αναπτυξιακή υπάρχουν εργαζόμενοι που είναι μέχρι και 12 μήνες απλήρωτοι; Ο ίδιος έχει μείνει ποτέ ως τώρα απλήρωτος; Γιατί λοιπόν εμείς να βάλουμε νερό στο κρασί μας; Δε φτάνει που δεν προέβλεψαν τα προβλήματα αυτά, ζητάνε και τα ρέστα τώρα; Μήπως τελικά ο Δήμαρχος στηρίζει κάποιους; Μήπως έχει δώσει κάποιες υποσχέσεις και τώρα δε μπορεί να κάνει πίσω;

Έχουμε δει μέχρι σήμερα πολλές περιπτώσεις ντόπιων πολιτικών οι οποίοι πριν τις εκλογές πήγαιναν πόρτα, πόρτα και μάζευαν ψήφους, μιλούσαν στον καθένα και του έσφιγγαν το χέρι και μόλις γίνονταν βουλευτές, τους ξεχνούσαν όλους. Θα μπορούσε να γίνει κάτι ανάλογο και με τον Σωκράτη Ξυνίδη ο οποίος όμως παρέμεινε ο ίδιος κι αυτό είναι προς τιμήν του. Έγινε γραμματέας του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ αλλά εμείς είδαμε και πάλι τον Σωκράτη που ξέραμε, τον άνθρωπο και όχι τον πολιτικό Σωκράτη. Βέβαια προεκλογικά ήταν πολλοί εκείνοι που τον είχαν στηρίξει με σκοπό αργότερα να παίξουν τα δικά τους παιχνίδια. Ευτυχώς όμως δεν πέτυχαν το σκοπό τους και ο Σωκράτης Ξυνίδης έβαλε πάνω απ’ όλα την αξιοκρατία, το καλύτερο δηλαδή για έναν νέο πολιτικό ο οποίος τώρα ξεκινάει τώρα την πολιτική του σταδιοδρομία.

Αν δεν κάνω λάθος, πριν από λίγο καιρό μας είχε μιλήσει για κάποιους φύλακες στο δημοτικό κοιμητήριο ο κύριος Γιαγτζόγλου αλλά όσο τους είδατε εσείς, άλλο τόσο τους είδαμε κι εμείς. Μέρα μεσημέρι, δημότης της πόλης μας πήγε στο νεκροταφείο για να επισκεφτεί τον τάφο συγγενικού της προσώπου και έπεσε θύμα κλοπής. Ωστόσο ο κύριος Γιαγτζόγλου μας διαβεβαίωνε τότε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μπει κάποιος με τόση άνεση μέσα. Πως λοιπόν κύριε Γιαγτζόγλου ο κλέφτης αυτός μπήκε μέρα μεσημέρι μέσα στο χώρο του κοιμητηρίου; Που ήταν οι φύλακες όταν η γυναίκα αυτή άρχισε να καλεί σε βοήθεια; Γιατί επί μισή ώρα που περίμενε την ασφάλεια, οι φύλακες του κοιμητηρίου δεν εμφανίστηκαν; Έχετε απαντήσεις για όλα αυτά; Εκτός κι αν πρόκειται για φύλακες φαντάσματα. Θα ταιριάζουν απόλυτα και με το περιβάλλον.

Πολλά είναι τα ονόματα που το τελευταίο καιρό ακούγονται για το Δήμο της Ξάνθης και πραγματικά δεν καταλαβαίνω το λόγο. Ίσως ορισμένοι που δεν είναι ευχαριστημένοι από την υπάρχουσα κατάσταση στην τοπική αυτοδιοίκηση και δεν βολεύονται από αυτούς που τώρα διοικούν, θέλουν να προωθήσουν κάποιους άλλους ώστε να γαντζωθούν από αυτούς. Ούτε κι αυτό όμως έχει νόημα αφού δεν έχουμε ακόμα εικόνα του Καποδίστρια ΙΙ και των ανακατατάξεων που πρόκειται να γίνουν. Για ποιο λόγο λοιπόν όλη αυτή η ονοματολογία; Ας περιμένουν μερικές μέρες ακόμη να δούμε το προσχέδιο του Καποδίστρια ΙΙ και μετά ας πουν ό,τι θέλουν. Αυτή τη στιγμή δεν είναι τίποτα σίγουρο. Και απ’ ότι διαφαίνεται θα υπάρξουν τόσο μεγάλες αλλαγές που το τελικό αποτέλεσμα δεν θα έχει καμία σχέση με τα σημερινά δεδομένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου