Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Φρένο στους «αγάδες»
Θετικά το πρώτα δείγματα στην αντιμετώπιση ορισμένων που ερμήνευσαν την εντολή που έδωσε ο ελληνικός λαός στις 4 του Οκτώβρη ως αλλαγή προσώπων και όχι νοοτροπιών.
Σήκωσαν «κεφάλι» ωστόσο το μήνυμα εστάλη
Τέρμα στον παλαιοκομματισμό
Πολύ νωρίς φαίνεται πως άρχισαν ορισμένοι να σηκώνουν τον αμανέ στο ΠΑΣΟΚ Ξάνθης καθώς θεωρούσαν ότι με την ανάληψη της εξουσίας θα επαναληφθεί το σκηνικό των προηγούμενων διακυβερνήσεων και θα αναδειχθούν και πάλι ως κορυφαίοι παράγοντες και θα ταχτοποιούν ημετέρους και συμφέροντα.
Κολλημένοι στην παλαιοκομματική νοοτροπία δεν είχαν τη δυνατότητα ή τη νοημοσύνη να αντιληφθούν ότι ο λαός ψήφισε την αλλαγή κυβέρνησης αγανακτισμένος από τα όσα πλήγωσαν την ελληνική κοινωνία και τα οποία έφθασαν στο σημείο να γίνουν βρόγχος που αργά αλλά μεθοδικά έπνιγε τους πολίτες οι οποίοι δεν άντεξαν και τον έκοψαν μία και καλή.
Ωστόσο τα όσα σημειώθηκαν παρασκηνιακά αναδεικνύουν και μια παθογένεια η οποία υποβόσκει εδώ και χρόνια τοπικά στο ΠΑΣΟΚ και η οποία θα πρέπει άμεσα να τερματισθεί. Καθώς είναι τελικά το ίδιο το κόμμα που πληρώνει τους διάφορους «αγάδες» οι οποίοι θεωρούν ότι βρίσκονται εκεί που βρίσκονται «κληρονομικώ δικαίω». Είναι το παλαιοκομματικό ΠΑΣΟΚ αυτό που τους ανέδειξε και τους άνδρωσε, είναι το ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος που επί σειρά ετών εξακολουθούσε να τους αβαντάρει και να τους δίνει όλο και περισσότερες εξουσίες αναγάγοντάς τους σε ρυθμιστές των τοπικών δρώμενων. Μια κατάσταση που αντί να οδηγεί το κίνημα μπροστά το κρατούσε δέσμιο νοοτροπιών για χάρη εκλογικών ή άλλων ισορροπιών.
Οι εθνικές εκλογές και ειδικότερα η προεκλογική περίοδος και τα νέα πρόσωπα που εμφανίστηκαν άλλαξαν και τις συμμαχίες. Ωστόσο όπως αποδείχθηκε στην πορεία οι όποιες συμμαχίες είχαν να κάνουν μόνο με σκοπιμότητες και εξυπηρέτηση ίδιων συμφερόντων. Και ενώ κάποιοι άνθρωποι πάλευαν με νύχια και με δόντια να ξεριζώσουν όλα εκείνα που οδήγησαν το κίνημα σε συρρίκνωση και απώλεια της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, ορισμένοι άλλοι εστίαζαν στην επίτευξη των στόχων που οι ίδιοι είχαν θέσει.
Έφθασε λοιπόν η στιγμή για το πρώτο crash test. Και εκεί είναι που οι μάσκες έπεσαν και αποκαλύφθηκε η ιδιοτέλεια και ο καιροσκοπισμός σε όλο το μεγαλείο τους. Οι πιέσεις άρχισαν να γίνονται αφόρητες προκειμένου οι «ημέτεροι» να αναλάβουν και πάλι τα πόστα που κατείχαν. Αν αυτό θα είχε επιπτώσεις στην αξιοπιστία της νέας κυβέρνησης, ουδόλως προβλημάτισε. Δυστυχώς όμως γι αυτούς βρέθηκε ένα ισχυρό ανάχωμα το οποίο δεν υπολόγισαν. Γιατί θεωρούσαν εκ των προτέρων ότι η πολιτική είναι μόνο σχέσεις δούναι και λαβείν. Έλα όμως που πόνταραν λάθος και αποδείχθηκε ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ακόμη έχουν ιδεολογίες και ιδανικά, οι οποίοι ακόμη έχουν οράματα και νοιάζονται για τον τόπο τους, νοιάζονται για την επανάκτηση της αξιοπιστίας στην πολιτική. Και εκεί είναι που έφαγαν τα μούτρα τους και αντέδρασαν όχι απλώς μικρόψυχα αλλά και ανόητα. Πιστεύοντας ότι είναι υπεράνω όλων. Αγνοώντας πως η έλλειψη αυτογνωσίας οδηγεί στα Τάρταρα.
Ωστόσο αυτά τα φαινόμενα δημιουργούν ή και συντηρούν το κλίμα αισιοδοξίας που γεννήθηκε πανελλαδικά και τοπικά με την ανάληψη της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ. Γιατί έγιναν η αφορμή να επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει τουλάχιστον η πολιτική βούληση κάποιες παθογένειες που ταλαιπωρούν επί δεκαετίες την Ελλάδα να αλλάξουν. Με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος. Γιατί αποδείχθηκε ότι κάποιοι άνθρωποι μπήκαν στο στίβο της πολιτικής όχι για να ικανοποιήσουν προσωπικές φιλοδοξίες αλλά γιατί η πολιτική γι αυτούς είναι λειτούργημα και όχι καριέρα. Και αυτό είναι το στοίχημα που έχουν να κερδίσουν.
Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά. Τα νέα πρόσωπα εκπληρώνουν μέχρι στιγμής τις προσδοκίες. Το ζητούμενο ωστόσο είναι πώς θα λειτουργήσουν οι γύρω. Όλοι εκείνοι που έμαθαν να βολεύονται απλώς και οι οποίοι σήμερα αντιδρούν, ανοήτως, στο φρένο που μπαίνει στις επιδιώξεις τους. Το ζητούμενο είναι εάν θα αντιληφθούν ότι ορισμένες κινήσεις τους μπορεί να τους δίνουν προσωρινά ένα αβαντάζ, αν και στην προκειμένη περίπτωση κάθε άλλο παρά αυτό συνέβη, ωστόσο μακροπρόθεσμα γίνονται μπούμερανγκ που πλήττει και τους ίδιους. Εκτός αν το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ίδια η εξουσία την οποία διατηρούν δημιουργώντας συμμαχίες ακόμη και πέρα από τον ιδεολογικό τους χώρο.
Τα όργανα άρχισαν. Κάτι βέβαια που όλοι περιμέναμε αφού δεν υπάρχει ούτε ένας που να πιστεύει ότι με την αλλαγή κυβέρνησης θα άλλαζαν αυτόματα και παλαιοκομματικές νοοτροπίες. Ορισμένοι μουσικοί αποδεικνύεται ότι δεν είναι συντονισμένοι με την υπόλοιπη ορχήστρα δημιουργώντας παραφωνίες που απειλούν να καταστρέψουν το μουσικό σύνολο. Προς το παρόν ο μαέστρος δείχνει πως ξέρει να κρατά την μπαγκέτα και να μειώνει κάθε κακοφωνία. Ωστόσο, ερώτημα παραμένει εάν οι κακοί μουσικοί θα αυξάνονται καθώς περνά ο καιρός ή θα υποχρεώνονται να ακολουθούν τις παρτιτούρες, και αν αυτό δεν είναι εφικτό, να απομακρύνονται από το βάθρο. Εδώ είναι και η μεγάλη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει τοπικά το ΠΑΣΟΚ, και όχι μόνο, προκειμένου η όποια ελπίδα να μη σβήσει εν τη γενέσει της. Γιατί οι όποιες προσδοκίες δεν είχαν να κάνουν τόσο με την οικονομική ανάταση του κόσμου. Αυτή ξέραμε όλοι ότι θα αργήσει. Είχαν να κάνουν με την επαναφορά της πολιτικής στο προσκήνιο και τις ριζικές τομές οι οποίες θα βάλουν την Ελλάδα στον αστερισμό της Ευρώπης και όχι των βαλκανικών χωρών όπως υπάρχει η αίσθηση μέχρι σήμερα, ακριβώς λόγω νοοτροπιών και πρακτικών, ότι ανήκει. Και η κυριότερη εξ’ αυτών είναι ο παλαιοκομματισμός και η ρουσφετολογία. Εδώ είναι που το μαχαίρι όχι απλώς πρέπει να μπει ως το κόκαλο αλλά να το διαπεράσει πέρα ως πέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου