Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Καλή χρονιά σε όλους.
Νάτο το 10 το καλό, ήρθε πιστό στο ραντεβού του και θα δείξει πόσο καλό είναι στο τέλος. Μακάρι το 2010 να είναι μία χρονιά γεμάτη αγάπη για την ειρήνη και κυρίως αγάπη για τον συνάνθρωπό μας. Στην εποχή της αποξένωσης και της φιλαργυρίας στην οποία ζούμε, ας πιστέψουμε λίγο παραπάνω στην αγάπη χωρίς κέρδος, στην προσφορά χωρίς αντίτιμο. Είναι ότι καλύτερο μπορούμε να διδάξουμε στους νέους και να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας.
Βέβαια μόνο ο εσωτερικά ισορροπημένος άνθρωπος και τακτοποιημένος μπορεί να έχει αγαθές σχέσεις με τους άλλους, σχέσεις που του δίνουν τη δύναμη και την πνευματική παιδεία για να κάνει αυτή την κουβέντα με τον εαυτό του. Έτσι όλοι γινόμαστε συλλειτουργοί στο μυστήριο της λειτουργίας της ζωής, όπου δίνουμε ο ένας στον άλλο, τη φιλία, τον γάμο, την στήριξη και παρηγοριόμαστε στο τρικυμιώδες αυτό ταξίδι της εφήμερης ζωής μας.
Πριν δύο αιώνες τα παιδιά λέγανε στις γειτονιές τα κάλαντα και οι νοικοκυρές τα φίλευαν με γλυκά, αυγά και φρούτα. Το 2010 τα παιδιά θέλουν λεφτά για κάρτες κινητών, ηλεκτρονικά παιχνίδια, λάπτοπ και πάλι δεν είναι ευχαριστημένα.
Πριν 200 χρόνια τα ελληνόπουλα γεννιόντουσαν στη σκλαβιά και οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι ιερείς, τους μάθαιναν την ιστορία των προγόνων τους. Σήμερα έρχονται στο φως της ζωής ελεύθερα, αλλά σκλαβωμένα σε ένα σώμα που κουβαλάει τόσα πολλά ψυχοσωματικά προβλήματα. Προβλήματα που έχει δημιουργήσει η εξέλιξη και ο πολιτισμός. Τα παιδιά έχουν χάσει πια την χαρά του φιλέματος ενός γλυκού, ενός αυγού, ή ενός φρούτου.
Καλήν ημέρα άρχοντες του κόσμου, με πολλά προβλήματα έχετε φορτώσει την παιδική αθωότητα.
Σήμερα οι νέοι μας μαθαίνουν πολύ περισσότερα από όσα μάθαιναν οι προηγούμενες γενιές. Μαθαίνουν ή μάλλον πληροφορούνται φευγαλέα, από τα Μ.Μ.Ε και το Internet, επιφανειακά, όχι σε βάθος. Απουσιάζει η γνώση του βάθους και η ποιότητα της γνώσης, που κάνει τον άνθρωπο σκεπτόμενο και κρατά σε συνοχή και όχι σε διάσπαση τον εσωτερικό κόσμο, την ψυχή του νέου ανθρώπου. Κι αυτή τη συνοχή, την εσωτερική συγκρότηση και περισυλλογή μπορεί να δώσει το σχολείο με τους σωστούς εκπαιδευτικούς και το σωστό περιεχόμενο σπουδών του. Μία κοινωνία που οφείλει να παρέχει μόρφωση, λέξη που παράγεται από το μορφώνω, δηλαδή δίδω μορφή σε κάτι άμορφο, στο χάος, βάζω τάξη στο χάος που έχω μέσα μου και μαζί στο χάος του περίγυρου, της κοινωνίας. Αυτή τη μόρφωση του ατόμου και του συνόλου που παρέχει το σχολείο και γενικότερα η οικογένεια και η κοινωνία για την πρόοδο και την ευτυχία όλων, για την ομορφιά της φύσης και των ανθρώπων, περιμένουμε και ελπίζουμε να βρούμε τον τρόπο να μεταδώσουμε στα παιδιά.
Και αν ψάξουμε λίγο περισσότερο οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η γνώση είναι έμφυτη στον άνθρωπο, είναι ενυπάρχουσα στον άνθρωπο. Υποστήριζαν ότι καμία γνώση δεν έρχεται απ' έξω, είναι όλη μέσα. Όταν έλεγαν ότι ένας άνθρωπος γνωρίζει, αυτό σήμαινε ότι αυτός έχει ανακαλύψει ή έχει αποκαλύψει. Το ότι ο άνθρωπος μαθαίνει, είναι πραγματικά ότι αποκαλύπτει, τραβώντας μακριά το κάλυμμα απ' την ψυχή, η οποία είναι ένα μεταλλείο άπειρης γνώσης. π.χ. ο Newton ανακάλυψε την βαρύτητα. Ήταν εκεί η βαρύτητα περιμένοντας γι' αυτόν; Ήταν στον νου του, ο χρόνος ήρθε και αυτός την ανακάλυψε. Όλη η γνώση που ο κόσμος έχει, προέρχεται από τον Νου. Η άπειρη βιβλιοθήκη του σύμπαντος είναι στον νου μας. Ο εξωτερικός κόσμος είναι απλά μια υπόδειξη, μια περίσταση, η οποία μας ωθεί ώστε να την μελετήσουμε με τον νου μας. Αλλά το αντικείμενο της μελέτης μας είναι πάντοτε από τον νου μας. Το πέσιμο ενός μήλου έδωσε την υπόδειξη στον Newton κι αυτός μελέτησε με τον νου του. Αναδιευθέτησε όλους τους προηγούμενους συνδέσμους σκέψης μέσα στον νου του και ανακάλυψε έναν νέο σύνδεσμο μεταξύ αυτών, τον οποίον εμείς ονομάζουμε νόμο της βαρύτητας. Δεν ήταν αυτό μέσα στο μήλο ή σε κάτι άλλο στο κέντρο της γης. Όλη η γνώση, κοσμική και πνευματική, είναι συνεπώς μέσα στον ανθρώπινο νου.
Όταν η αγάπη για την ειρήνη θα γίνει μεγαλύτερη από αυτήν για τον πόλεμο, τότε η γη θα μοιάζει όμορφη.....κάνε κάτι κι εσύ γιατί μπορεί να είσαι μονό ένας άνθρωπος σε αυτό τον κόσμο, αλλά μπορεί και να είσαι ολόκληρος ο κόσμος για τους υπολοίπους,(ψαχτείτε........)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου