Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης ο περιμετρικός δακτύλιος
Σχεδιάζουν μεγαλεπήβολα έργα χωρίς να υπάρχει ανάγκη

Μπορεί δήμος και νομαρχία να σχεδιάζουν περιμετρικούς δακτυλίους οι οποίοι παραπέμπουν σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις άνω των 500.000 κατοίκων ωστόσο οι πραγματικές ανάγκες όπως εκτιμά ο αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου πανεπιστήμιου Θράκης είναι πολύ μικρότερες και καλύπτονται με έργα πολύ μικρότερης παρέμβασης.

Υπέρ του επανασχεδιασμού του έργου της παράκαμψης τάσσεται ο αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου πανεπιστήμιου Θράκης Αθανάσιος Καραμπίνης με αφορμή τα όσα προτάθηκαν από την ομάδα μελετητών για τον περιβόητο περιμετρικό δακτύλιο ο οποίος όπως εκτιμά απέχει μακράν από τις πραγματικές ανάγκες.

Αθανάσιος Καραμπίνης: αντιπρύτανης Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης

«Ενεργοποιώντας έναν τέτοιο δρόμο μέσα από την πανεπιστημιούπολη πρακτικά αποκοβόταν το πανεπιστήμιο από τον κοινωνικό ιστό. Αυτό εμείς και σημειολογικά είπαμε ότι δε θα πρέπει να ισχύσει αλλά και πολλά λειτουργικά προβλήματα θα δημιουργούσε στο μέλλον. Έτσι λοιπόν έγινε αποδεκτή η λύση που προτείναμε, ότι δηλαδή ο δρόμος αυτός θα πρέπει να περάσει ανατολικά της πανεπιστημιούπολης και να συμπεριλάβει ουσιαστικά μέσα στον πολεοδομικό ιστό της πόλης και το πανεπιστήμιο όπου και σημειολογικά αλλά και γεωγραφικά είναι το πιο σωστό.
Παράλληλα εντοπίσαμε και ορισμένες αδυναμίες της πρότασης αυτής οι οποίες απ’ ότι κατάλαβα έγιναν κατανοητές, ουσιαστικά και αυτό ισχύει παγκόσμια, για να θέλεις να κάνεις ένα δακτύλιο πρέπει να έχεις ένα φόρτο περίπου 40.000 περίπου αυτοκίνητα τη μέρα. Στην πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στο δυτικό άξονα δεν προβλέπονται από τους μελετητές παραπάνω από 2.000 αυτοκίνητα αν και εγώ πιστεύω πως θα είναι και πολύ λιγότερα.
Έτσι λοιπόν, όπως είπα και στο δημοτικό συμβούλιο, θα πρέπει να επανεξεταστεί ο συνολικός σχεδιασμός αυτού του έργου όπου θα ληφθούν υπόψη και οι θέσεις του πανεπιστημίου και απ’ ότι πληροφορήθηκα εκ των υστέρων, καθώς δεν μπόρεσα να μείνω μέχρι το τέλος του δημοτικού συμβουλίου, έγιναν αποδεκτές αυτές οι προτάσεις μας, δηλαδή και ανατολικά της πανεπιστημιούπολης θα περάσει και δε θα μας δημιουργήσει προβλήματα στα κτήρια. Απ’ ότι έμαθα, όμως, επειδή φαίνεται πως υπήρχαν και άλλες γνώμες σύμφωνες με τις δικές μας, ο δυτικός κλάδος του δακτυλίου μάλλον απενεργοποιείται και δεν πρόκειται να γίνει, κάτι που θεωρώ πως είναι και το πιο σωστό.
Μάλιστα θα μπορούσε κανείς να αναλογιστεί και ως κάτοικος της περιοχής ότι πραγματικά το βορειοδυτικό κομμάτι της πόλης μας είναι και το πιο ωραίο και αυτό το οποίο πραγματικά επιδεικνύουμε και ίσως θα έπρεπε με πάρα πολύ προσοχή και μόνο εφόσον υπάρχει ανάγκη, να παρέμβουμε. Δε φαίνεται να υπάρχει όμως αυτή η ανάγκη για παρέμβαση. Πιστεύω ότι ένας κάθετος άξονας ο οποίος ουσιαστικά εξυπηρετεί το αντίστοιχο φόρτο ενός νομού, γιατί πρακτικά, με τους νομούς της Βουλγαρίας κάθε νομός έχει και το δικό του κάθετο άξονα, θα έχει τόσο ασήμαντο φόρτο που μια παράπλευρη οδός και όχι ένας δακτύλιος θα μπορούσε να καλύψει το φόρτο αυτό και θέλω να πιστεύω ότι αυτή τελικά θα είναι η λύση που θα προκριθεί».

Ωστόσο η άποψη της επιστημονικής κοινότητας φαίνεται πως όχι απλώς έχει μικρή βαρύτητα για τους εμπνευστές του περιμετρικού δακτυλίου αλλά ούτε καν ελήφθη υπόψη κατά το σχεδιασμό του έργου. Όπως άλλωστε δεν ελήφθη υπόψη και η τοπική κοινωνία η οποία καλείται απλώς να επικροτήσει τις όποιες αποφάσεις παίρνονται ερήμην της.

Αναδίπλωση της δημοτικής αρχής κάτω από την πίεση των πολιτών

Σκληρή κριτική όμως στη δημοτική αρχή για το θέμα του περιμετρικού δακτυλίου ασκεί και η αντιπολίτευση καθώς η πρακτική που ακολούθησε είχε ως στόχο να φέρει τους πολίτες προ τετελεσμένων.
Μάλιστα ο κύριος Πούλιος καλεί τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση αφού ήδη η περιφέρεια έχει προχωρήσει σε διαγωνισμό για την ανάθεση των οριστικών μελετών.
Από την πλευρά του ο κύριος Ανταμπούφης επισημαίνει την προχειρότητα με την οποία ανώτεροι θεσμικοί παράγοντες σχεδιάζουν για ζητήματα υψίστης σημασίας για την περιοχή.

Για πλήρη αναδίπλωση της δημοτικής αρχής λόγω της σφοδρής αντίδρασης των πολιτών για το θέμα του περιμετρικού δακτυλίου κάνει λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Πούλιος.

Χρήστος Πούλιος

«Δεν έχω καταλάβει ακόμα και εγώ αλλά και οι συμπολίτες μας που ήταν εκεί γιατί υπήρξε έγγραφο από τις 20 Οκτωβρίου προς την τεχνική υπηρεσία του δήμου, έγγραφο από την περιφέρεια με το οποίο τους καλούσαν να γνωμοδοτήσουν και αυτό το έγγραφο κλείστηκε ερμητικά σε κάποια συρτάρια του δήμου και ήταν εις γνώση μόνο του δημάρχου και κάποιων συνεργατών του. Ξαφνικά ένιωσαν την ανάγκη να το φέρουν σε διαβούλευση, αλλά για ποια διαβούλευση μιλάμε, τη στιγμή που ακόμα και σήμερα αν μπείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου θα δείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα, ούτε καν αναρτημένο το σχέδιο.
Δεν έγινε καμία συζήτηση, δεν έγινε καμία διαβούλευση, δεν κλήθηκε κανένας φορέας και αυτόκλητα οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν, σύλλογοι ξεσηκώθηκαν, εκπρόσωποι φορέων ξεσηκώθηκαν και ήρθαν και εξέφρασαν την άποψή τους. Μπροστά σ’ αυτή τη λαϊκή οργή λοιπόν των πολιτών, η σημερινή δημοτική αρχή αναγκάστηκε σε πλήρη αναδίπλωση κι αυτό εγώ προσωπικά και η παράταξή μου το χαρακτηρίζουμε ως μια μεγάλη νίκη των ίδιων των πολιτών».

Νίκος Ανταμπούφης

«Η αλήθεια είναι πως κάποιοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουν συνηθίσει στην Ξάνθη και στην περιοχή μας γενικότερα να παίρνουν αποφάσεις ερήμην των πολιτών. Κάτι τέτοιο είχαμε και με το τελευταίο ζήτημα του λεγόμενου δακτυλίου διότι στην πραγματικότητα επρόκειτο για την παράκαμψη της πόλης της Ξάνθης που εντέχνως συνδέθηκε με μια ιδέα περί δακτυλίου μόνο και μόνο κατά τη δική μας τη γνώμη για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα.
Αποδείχθηκε και αποκαλύφθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ότι ο σκοπός είχε να κάνει με ένα τεράστιας έκτασης έργο το οποίο στήθηκε εντελώς πρόχειρα, με την ιδέα και την προτροπή του κυρίου νομάρχη και τη φανερή υποστήριξη του δημάρχου Ξάνθης. Ένα σχέδιο το οποίο θα υποθήκευε το περιαστικό περιβάλλον της πόλης κατά τη δική μας την άποψη καθώς και το αισθητικό περιβάλλον της παλιάς πόλης και του Σαμακώβ αλλά και γενικότερα θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα. Ένα σχέδιο με λίγα λόγια που τα οφέλη του ήταν δυσανάλογα μικρά, για παράδειγμα ένας κόμβος στην περιοχή του καζίνου και κάποιες άλλες πρωτοβουλίες.
Από την αρχή λοιπόν αντιταχθήκαμε σε αυτό εδώ το σχέδιο και εκείνο που αποκαλύφθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο είναι ότι ακολουθήθηκε και μεθόδευση έτσι ώστε να μη συζητηθεί και να μη γνωρίζουν οι πολίτες με λεπτομέρειες το ακριβώς επρόκειτο να γίνει, μιας και αποδείχθηκε ότι από τον Οκτώβρη ακόμα ο δήμος Ξάνθης ήταν ενημερωμένος για την προμελέτη η οποία σε όλους τους υπόλοιπους δόθηκε πριν από τρεις ή τέσσερις μέρες για να βγάλουμε μια γνώμη.
Παρόλα αυτά, οι ημερομηνίες που έθεσε η περιφέρεια τελειώσανε, άρα λοιπόν η περιφέρεια από τη μεριά της μπορεί αυτή τη στιγμή να θεωρεί ότι ο δήμος της Ξάνθης συμφωνεί. Το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο λοιπόν ήταν πάρα πολύ σημαντικό γιατί κάτω από το βάρος της πίεσης των κινητοποιήσεων του κόσμου αναγκάστηκε κάθε μέρα και να αλλάζει γνώμη για το θέμα δήμαρχος Ξάνθης, ώσπου εμφανίστηκε στη συνεδρίαση με μία αντιδιαμετρικά διαφορετική άποψη από αυτή που είχε μέχρι και πριν από τρεις μέρες».

Ωστόσο ο κύριος Πούλιος καλεί τους πολίτες να είναι σε ετοιμότητα καθώς τίποτε ακόμη δεν είναι δεδομένο αφού λόγω της μη γνωμοδότησης της δημοτικής αρχής εντός των προθεσμιών που ορίζονται εκ του νόμου η απάντηση κρίθηκε θετική και ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη δημοπρασία της οριστικής μελέτης του έργου.

Χρήστος Πούλιος

«Δεν ανατράπηκε καμία απόφαση, υπάρχει απλά μια πρώτη έκφραση γνωμοδότησης του δημοτικού συμβουλίου η οποία είναι αρνητική για τον υπάρχοντα περιμετρικό δακτύλιο αλλά θα πρέπει οι συμπολίτες μας να είναι σε εγρήγορση γιατί οι μελέτες έχουν ανατεθεί, ο διαγωνισμός έχει προχωρήσει για την ανάθεση των οριστικών μελετών και κανένας δε διαβεβαιώνει τους συμπολίτες μας ότι δε θα προχωρήσει το έργο έτσι όπως ήταν αρχικά σχεδιασμένο. Γι’ αυτό λοιπόν κι εγώ με την ευκαιρία που μου δίνετε, τους καλώ να είναι σε εγρήγορση».

Σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο συμβούλιο όπως τονίζει ο κύριος Ανταμπούφης σημαντικό είναι ότι κάτω από το βάρος της πίεσης των πολιτών η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να διολισθήσει, όπως λέει χαρακτηριστικά από την αρχική άποψή του. Παράλληλα, προσθέτει πως αποκαλύφθηκε με εύγλωτο τρόπο η προχειρότητα με την οποία σχεδιάζουν νομάρχης και δήμαρχος πολύ σοβαρά ζητήματα τα οποία έχουν σαν αποτέλεσμα αμετάκλητες αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή.

«Προκρίθηκε η καλύτερη λύση»

Μπορεί οι πιέσεις που δέχεται η δημοτική αρχή από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης αναφορικά με τον περιμετρικό δακτύλιο να γίνονται όλο και πιο έντονες, ωστόσο από τη μεριά του ο δήμαρχος Ξάνθης ξεκαθαρίζει πως η λύση που προκρίθηκε είναι η καλύτερη δυνατή, καθώς δεν πρόκειται να δημιουργήσει προβλήματα ούτε στο περιβάλλον αλλά ούτε και στην πόλη μας γενικότερα.
Για προσπάθειες της αντιπολίτευσης να πιαστεί από κάπου κάνει λόγο ο δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης σε ό,τι αφορά στην κριτική που δέχεται για τον περίφημο περιμετρικό δακτύλιο, τονίζοντας παράλληλα πως οι θέσεις της παράταξής του ήταν και εξακολουθούν να είναι ξεκάθαρες, ενώ η καλύτερη κατά τον κύριο Στυλιανίδη λύση είναι αυτή της ανατολικής παράκαμψης η οποία, όπως επισημαίνει, θα αποφέρει οφέλη και σε επίπεδο τοπικής κίνησης.

Μιχάλης Στυλιανίδης: δήμαρχος Ξάνθης

«Από τις προτάσεις που μας παρουσίασε η μελετητική ομάδα, νομίζω πως η καλύτερη λύση είναι να προκριθεί η ανατολική παράκαμψη η οποία σε συνδυασμό και με τη νότια παράκαμψη της Ξάνθης θα λειτουργεί και σαν ένας νοτιοανατολικός δακτύλιος, διευκολύνοντας όχι μόνο την επικοινωνία του ορεινού όγκου με την πεδινή περιοχή συνδέοντας και τον κάθετο άξονα προς Βουλγαρία με την Εγνατία οδό, αλλά συγχρόνως θα εξυπηρετεί και κινήσεις τοπικές και, όπως χαρακτηριστικά είπα, θα δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους της ανατολικής περιοχής του δήμου μας όταν μετακινούνται προς τη νότια ή και τη δυτική ακόμα πλευρά της περιοχής μας, να μπορούν να χρησιμοποιούν αυτό τον περιφερειακό δακτύλιο ή την ανατολική παράκαμψη.
Να τονίσω ακόμα πως και από τις λύσεις αυτής της ανατολικής παράκαμψης, η πρότασή μου είναι να προκριθεί αυτό που προτείνεται από τους μελετητές, με τις δύο σήραγγες και στη συνέχεια τον κόμβο στην περιοχή του πανεπιστημίου με το δρόμο Ξάνθης Κιμμερίων και μέσα από το οικόπεδο του πανεπιστημίου, χωρίς να δημιουργούμε προβλήματα σε ιδιοκτησίες, και τη γεφύρωση του Κοσύνθου, να κουμπώνει αυτή η παράκαμψη στη νότια παράκαμψη της πόλης».

Σε ό,τι αφορά στην επέκταση της Σάρδεων, ο δήμαρχος Ξάνθης τονίζει ότι αυτή θα λύσει και δε θα δημιουργήσει προβλήματα ενώ ταυτόχρονα ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για ένα εντελώς τοπικό έργο και όχι για τον κάθετο άξονα Ελλάδας Βουλγαρίας.

«Η επέκταση της Σάρδεων θα λύσει προβλήματα και δε θα δημιουργήσει. Η σημερινή κίνηση που μετά τη Σάρδεων διοχετεύεται στην Περικλέους και στην Ηλιουπόλεως, θα διοχετευτεί μέσα από τα στρατόπεδα με την επέκταση της Σάρδεων, με αποτέλεσμα να μην έχουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον αστικό συνοικισμό και στην περιοχή της Κυψέλης. Πρόκειται όμως για ένα δρόμο ο οποίος θα εξυπηρετήσει τοπικές ανάγκες, δε θα είναι δηλαδή η παράκαμψη της πόλης και δε θα είναι ο κάθετος άξονας Ελλάδας Βουλγαρίας που θα ενώνει την ορεινή περιοχή με την Εγνατία».

Τέλος σε ό,τι αφορά στις φήμες περί παραπόνων της νομαρχίας για μη στήριξη της πρότασής της από το δήμο, ο κύριος Στυλιανίδης επισημαίνει για άλλη μια φορά ότι η λύση που προκρίθηκε είναι η πλέον συμφέρουσα αφού ούτε προβλήματα στο περιβάλλον δημιουργεί ούτε διαταράσσει τον οικιστικό ιστό της πόλης και κυρίως δε θίγει ιδιοκτησίες, αν και αυτό το τελευταίο δεν πρέπει κατά το δήμαρχο Ξάνθης να είναι αιτία για να σταματήσει ένα μεγάλο έργο.

Μ. Κώστογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου