Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Στις λαογραφικές γιορτές προσβλέπει η αγορά
Σημαντική στήριξη στην αγορά της Ξάνθης αποτελούν οι θρακικές λαογραφικές γιορτές εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης, αφού οι επαγγελματίες ελπίζουν ότι η προσέλευση επισκεπτών από όλη την Ελλάδα θα τονώσει έστω και για λίγο την κίνηση.
Εδώ άλλωστε εστιάζει και ο δήμος Ξάνθης ενώ όπως επισημαίνει ο κύριος Τσιακίρογλου η συμπεριφορά τις ημέρες αυτές θα αποτελέσει δείγμα παροχής υπηρεσιών για την προσέλκυση τουριστών και το επόμενο διάστημα/

Και στην αγορά της πόλης εστιάζει ο δήμος Ξάνθης με τη διοργάνωση των θρακικών λαογραφικών γιορτών οι οποίες παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες αναμένεται να προσελκύσουν και φέτος πλήθος επισκεπτών.

Μανώλης Φανουράκης: πρόεδρος ΔΕΑΞ

«Σίγουρα θα ενισχυθεί η τοπική αγορά της Ξάνθης και αυτός είναι και ο σκοπός του δήμου Ξάνθης, κάνοντας κάποιες εκδηλώσεις εξωτερικές, δημιουργώντας κάποια δρώμενα έξω στους δρόμους της πόλης για να τονωθεί λίγο η κίνηση στην αγορά αλλά ταυτόχρονα και με όλο το πρόγραμμα που έχουμε υλοποιήσει, πιστεύουμε πως θα δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους της πόλης αλλά και σε κατοίκους των γειτονικών νομών να έρθουν στην πόλη μας και πιστεύω πως παράλληλα με τον ερχομό τους θα ενισχυθεί μέχρι ένα σημείο και η τοπική αγορά της πόλης.
Πιστεύω ότι είναι σημαντικό κομμάτι, τόσο οι θρακικές λαογραφικές γιορτές όσο και οι γιορτές παλιάς πόλης, φέρνουν πολλά χρήματα στην πόλη μας και πρέπει να το δούμε ανεξάρτητα από κομματικές τοποθετήσεις, πρέπει να το δούμε όλοι μαζί, είναι θεσμοί που πρέπει να ενισχυθούν και πρέπει να βοηθηθεί παράλληλα».

Μάλιστα όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων νομού Ξάνθης τα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στις ημέρες των γιορτών αφού οι επισκέπτες του καρναβαλιού είναι εν δυνάμει επισκέπτες και κατά την υπόλοιπη περίοδο.

Σωτήρης Τσιακίρογλου: πρόεδρος ΟΕΒΕ

«Όντως τα οικονομικά οφέλη του καρναβαλιού είναι πάρα πολύ μεγάλα όχι μόνο για την αγορά της Ξάνθης αλλά και για ολόκληρο το νομό και την περιφέρεια και δεν είναι μόνο για τις μέρες του καρναβαλιού, είναι ότι οι επισκέπτες του καρναβαλιού είναι εν δυνάμει επισκέπτες όλη την υπόλοιπη σεζόν στην πόλη μας. Είναι αυτοί οι πρεσβευτές ο οποίοι ως επί το πλείστον λένε τα καλά λόγια για την πόλη μας και είναι αυτοί οι οποίοι αναδεικνύουν την πόλη μας ως τουριστικό προορισμό.
Δεν πρέπει να επικεντρωθούμε μόνο στο καρναβάλι αλλά και στις παράπλευρες αναδείξεις που έχει η πόλη μας από την περίοδο του καρναβαλιού.Όντως κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού, άλλες επιχειρήσεις λιγότερο και άλλες περισσότερο, θα αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους. Είναι χρήματα που πέφτουν ξανά στην πόλη μας, που ανακυκλώνονται διότι είναι επιχειρήσεις του τόπου μας και δεν είναι επιχειρήσεις εισαγόμενες.
Ευελπιστούμε και φέτος παρά την οικονομική κρίση να υπάρξει μεγάλο ρεύμα προς την πόλη μας, βέβαια φαινόμενα αισχροκέρδειας, ανάρμοστης συμπεριφοράς και οτιδήποτε άλλο παρόμοιο, τα καταδικάζουμε. Καλούμε όλους τους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους και γενικότερα όλους τους Ξανθιώτες, να είμαστε σωστοί στη συμπεριφορά μας διότι είναι δείγματα καλής γραφής για τη μετέπειτα πορεία όχι μόνο του καρναβαλιού αλλά της τουριστικής πόλης που θέλουμε να έχουμε. Βέβαια υπάρχουν και οι φωνές εκείνες που λένε ότι μερικοί κλάδοι που κερδίζουν από τα καρναβάλια, θα πρέπει να φορολογηθούν επιπλέον, εμείς λέμε όχι στους επιπλέον φόρους, έχουμε κουραστεί, δεν μπορούμε, δεν έχουμε να δώσουμε τίποτα άλλο».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κύριος Τσιακίρογλου, εκεί που θα πρέπει να εστιάσει ο επαγγελματικός κόσμος είναι οι σωστές υπηρεσίες και φυσικά τα σωστά προϊόντα.

«Θέλουμε τα καρναβάλια να πετύχουνε και πρέπει να πετύχουνε, πρέπει να είμαστε με σωστές υπηρεσίες και σωστά προϊόντα ώστε να μπορέσουμε να πετύχουν όλα αυτά. Αν είναι δυνατόν τα καταστήματα να είναι ανοιχτά όταν έρχεται ένας μεγάλος όγκος κόσμου, όσοι μπορούν ας μείνουν ανοιχτοί για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους καταναλωτές. Θέλουμε την έξωθεν καλή μαρτυρία, αυτό πρέπει να αναζητούμε και αυτό πρέπει να κοιτάξουμε ως κόρη οφθαλμού».

Σημαντικές παράμετροι αφού κάθε χρόνο παρατηρούνται φαινόμενα που κάθε άλλο παρά τιμούν την πόλη και τα οποία θα πρέπει να εκλείψουν προκειμένου και οι επαγγελματίες να καρπώνονται το όφελος που προκύπτει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο για λίγες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου