Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

ΜΕΤΑΞΥ ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΚΜΟΝΟΣ

…η συναυλία της Emma Shaplin η οποία αποθεώθηκε κυριολεκτικά από το κοινό αφού πρόσφερε ένα μοναδικό θέαμα το οποίο σπάνια έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι Ξανθιώτες. Άλλωστε η οπερατική φωνή της την οποία παντρεύει αρμονικά με ηλεκτρικούς ήχους είναι το διαβατήριό της για την επιτυχία αλλά και τη διεθνή αναγνώριση που τυγχάνει. Και σίγουρα η επιλογή της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης ήταν πετυχημένη. Βέβαια οι ενστάσεις μας εστιάζονται στο χρόνο και στον τόπο αφού το κορυφαίο αυτό όνομα θα μπορούσε να έρθει στην πόλη καλοκαίρι ώστε και περισσότερος κόσμος να την δει και να υπάρχει καλύτερη ποιότητα ήχου, αφού τα προβλήματα του Αμοιρίδειου είναι γνωστά. Η επόμενη ένστασή μας έχει να κάνει με τις πολλές προσκλήσεις που μοιράστηκαν. Κάτι που θα πρέπει να δει η δημοτική αρχή στις επόμενες συναυλίες καθώς το δημοτικό αμφιθέατρο είναι ήδη μικρό και αν κρατηθούν τρεις σειρές, επί παραδείγματι, για επισήμους τότε περιορίζεται το κοινό. Άσε που δεν καταλαβαίνω αυτή τη λογική των προσκλήσεων. Πέρα από το πρωτόκολλο, γιατί δηλαδή θα πρέπει να καταλαμβάνουν τζάμπα τις πρώτες σειρές οι δημοτικοί σύμβουλοι με τις συμβίες τους; Ήμουν από αυτές που εδώ και χρόνια φώναζε για εισιτήριο στις συναυλίες ώστε να πάει αυτός που πραγματικά θέλει να δει τον καλλιτέχνη. Αυτό όμως περιλαμβάνει όλους ανεξαίρετα. Αν μοιράζουμε αφειδώς προσκλήσεις τότε γιατί ο υπόλοιπος κόσμος να πληρώνει; Καλύτερη διαχείριση λοιπόν κι ας βάλουν κι αυτοί το χεράκι στην τσέπη εάν θέλουν να απολαύσουν ένα θέαμα. Πέρα όμως από τη γκρίνια, το κοινό έμεινε ικανοποιημένο και αυτό είναι που θα πρέπει σε αυτή την πρώτη φάση να κρατήσουμε.

…η αφίσα των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών η οποία όχι μόνο απογοητεύει αισθητικά αλλά παραγκωνίζει τελείως, και αυτό είναι το σοβαρότερο, το λογότυπο των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών και του ξανθιώτικου καρναβαλιού. Δεν είναι το καρναβάλι των ερωτευμένων. Είναι το καρναβάλι της Ξάνθης. Αυτό είναι επί δεκαετίες και αυτό θα πρέπει να προβάλλουμε γιατί μόνο αυτό έχουμε. Και μια απορία. Ή μάλλον δύο. Όσοι δεν είναι ερωτευμένοι τι θα κάνουν; Αφού η θέση τους δεν είναι σε αυτό. Και ακόμη, εάν οι λαμπροί νόες που εμπνεύστηκαν το όνομα του χρόνου χωρίσουν θα έχουμε το καρναβάλι των χωρισμένων; Ανάλογα με τη συναισθηματική τους κατάσταση θα μετονομάζουμε και τις εκδηλώσεις μας; Καλές οι καρδούλες αλλά και λίγη παραπάνω σοβαρότητα δε βλάπτει.

…τα όσα διαδραματίστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο τα οποία απέδειξαν ότι τελικά σε αυτό τον τόπο έχουμε μπουχτίσει από τα μεγάλα «οράματα». Τόσο πολύ που αρχίζουμε, εμείς οι υπόλοιποι, να νιώθουμε σαν ανόητοι. Δηλαδή η δική μας νοημοσύνη είναι τόσο μικρή που δεν μπορεί να αντιληφθεί τις… τομές που γίνονται στον τόπο μας; Ή είμαστε τόσο κοντόφθαλμοι που δεν μπορούμε να δούμε τόοοσο μακροπρόθεσμα που βλέπουν οι οραματιστές; Γι αυτό καλό θα είναι να μας εξηγούν κι εμάς λίγο παραπάνω τα όσα εκείνοι βλέπουν και οραματίζονται γιατί αρχίζω πια να νιώθω μικρόνοη. Δηλαδή καθυστερημένο. Και όχι τίποτε άλλο, κλονίζεται βρε παιδάκι μου και η αυτοπεποίθησή μου και άντε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να πληρώνω ψυχολόγο για να την ανακτήσω.

…τα χρέη προς το δήμο για τα ακίνητα που εδώ και χρόνια καταβάλλουν ενοίκιο μόνο στα χαρτιά και για τα οποία τελευταία φθάνουν περίεργες φήμες στα αυτιά μου και φυσικά περίεργες κινήσεις. Θα μας πει κανείς πού βρίσκεται αυτή η υπόθεση; Καταβλήθηκαν; Αν όχι, κινήθηκε η διαδικασία της έξωσης και της απαίτησης των χρεών; Ρωτάμε ξέροντας βέβαια εκ των προτέρων ότι δύσκολα θα πάρουμε απαντήσεις. Ωστόσο ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον. Ας το έχουμε κι αυτό στο πίσω μέρος του μυαλού μας.

…ο Μητροπολίτης Άνθιμος ο οποίος βρήκε και πάλι πεδίο δόξης λαμπρό για να βγάλει τις εθνικιστικές του κορώνες. Στο κήρυγμά του υποστήριξε πως "δεν υπάρχουν νόμιμοι μετανάστες στην Ελλάδα" ενώ αφηγούμενος την επίσκεψή του στην πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα είπε ότι ξαφνιάστηκε γιατί "μαύρισε ο τόπος και μας έπνιξαν οι άνθρωποι που ζητούσαν επετεία!" Μπράβο στα χριστιανικά ιδεώδη που πρεσβεύει. Το αγαπάτε αλλήλους μάλλον δεν υπήρχε στα βιβλία που διάβασε ούτε προφανώς του είπε κανείς ότι ο Χριστιανισμός είναι ίσως η μόνη θρησκεία που δεν διαχωρίζει τους ανθρώπους. Προφανώς ο κύριος Άνθιμος φοίτησε σε άλλες σχολές ενώ πήρε ντοκτορά από τους ακροδεξιούς, τους εθνικιστές και τους ρατσιστές. Αν ο ίδιος ο εκπρόσωπος της εκκλησίας, ο πρεσβευτής της αγάπης και της συμπόνιας, αναφερόμενος στους ανθρώπους από τον τρίτο κόσμο χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως «μαύρισε ο τόπος» φανταστείτε δηλαδή τι θα πουν οι υπόλοιποι. Εδώ είναι που χρειαζόταν ο Κύριος με το φραγγέλιο αλλά δυστυχώς…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου