Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Με την αγωνία για το αύριο ζουν οι γονείς των παιδιών του ψυχολογικού κέντρου Ξάνθης
Με την αγωνία για το αύριο ζουν οι γονείς του ψυχολογικού κέντρου Ξάνθης οι οποίοι εύχονται να τους δίνει ο Θεός δύναμη για να βρίσκονται δίπλα στα παιδιά τους όσο περισσότερο χρόνο μπορούν.
Κι αυτό γιατί δυστυχώς η πρόβλεψη για το αύριο είναι θολή, παρά τα σχέδια που έχουν δρομολογηθεί για τη δημιουργία ημιαυτόνομων κατοικιών.

Εδώ και χρόνια παλεύουν οι γονείς του ψυχολογικού κέντρου για τη δημιουργία κατοικιών οι οποίες θα στεγάσουν τα παιδιά του όταν οι ίδιοι θα έχουν φύγει από τη ζωή, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει γίνει τίποτε, παρόλο που τα κονδύλια είναι ήδη εγκεκριμένα.

Κωνσταντίνος Γιοβατζίκ: πρόεδρος συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ψυχολογικού κέντρου Ξάνθης

«Καταρχήν σήμερα υπάρχει από το ΕΣΠΑ ένα πρόγραμμα, το οποίο βέβαια το επεξεργάζεται η νομαρχία, για να δημιουργηθούν αυτόνομες κατοικίες για τα παιδιά τα οποία αύριο θα τις χρειαστούν. Όμως σε αυτές τις κατοικίες θα πάνε παιδιά που μπορούν και αυτοεξυπηρετούνται, δηλαδή δε θα χρειάζονται επί 24ωρου βάσεως κάποιο άτομο να τα προσέχει.
Υπάρχουν όμως και παιδιά τα οποία δεν αυτοεξυπηρετούνται και για τα οποία η δική μας η πρόταση είναι να κάνουν κάτι και γι’ αυτά στο οικόπεδο το οποίο βρίσκεται δίπλα στο οικοτροφείο που υπάρχει στο ψυχολογικό κέντρο Ξάνθης και το οποίο χρησιμοποιείται για τα ΚΕΚ, το οποίο όμως όταν κτίστηκε, κτίστηκε για μεγάλα παιδιά».

Σεβασμιότατος μητροπολίτης Ξάνθης

«Ζητήσαμε να κτιστούν ημιαυτόνομες κατοικίες όπου τα παιδιά εκεί θα μπορούν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο και με την παρουσία κάποιων κοινωνικών λειτουργών να ζήσουν ανεξάρτητα και αυτόνομα. Ανέλαβε η νομαρχία, το οικόπεδο έχει βρεθεί. Βέβαια πρόκειται για ένα κτήριο με ειδικές προδιαγραφές. Θέλω να πιστεύω και από τις συζητήσεις που έχουμε κάνει ότι η νομαρχία προσπαθεί και αγωνίζεται και προς αυτή την κατεύθυνση ώστε το έργο αυτό να υλοποιηθεί».

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες μας, ενώ τα κονδύλια είναι ήδη εγκεκριμένα ωστόσο η προμελέτη που εκπόνησε η νομαρχία Ξάνθης τινάχτηκε στον αέρα από την περιφέρεια λόγω μη τεκμηρίωσης. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο νομάρχης Ξάνθης, ήδη το έργο βρίσκεται στο στάδιο της υποβολής τεχνικού δελτίου προκειμένου να προχωρήσει η ανέγερση χωρίς να μπορεί και πάλι να δοθεί χρονοδιάγραμμα.

Γιώργος Παυλίδης: νομάρχης Ξάνθης

«Ξεκίνησε από το οικόπεδο, περάσαμε στις διαδικασίες της μελέτης, δυστυχώς όμως δεν υπήρχε περίγραμμα και προδιαγραφές για τέτοιες κατασκευές στη χώρα μας αλλά παρόλα αυτά εμείς προχωρήσαμε. Θα είναι το πρώτο στην Ελλάδα τέτοιο κέντρο, δηλαδή 18 ημιαυτόνομες κατοικίες με ειδικές προδιαγραφές. Άλλο πράγμα είναι να μισθώνεις ένα χώρο που αποτελείται από διαμερίσματα και να βάζεις μέσα παιδιά που πάσχουν από νοητική υστέρηση και άλλο πράγμα είναι να κάνεις κάτι το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες, τις συνθήκες, την ασφάλεια στην υγιεινή και σε όλες τις προδιαγραφές γενικότερα που απαιτούνται.
Είμαστε στο δρόμο της τελικής υποβολής του τεχνικού δελτίου στο ΕΣΠΑ, είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να καλύψουμε κενά στην κοινωνική μας πολιτική και αλληλεγγύη».


Βέβαια εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι γονείς εκτός από τις ημιαυτόνομες ζητούν και προστατευόμενες κατοικίες αφού πολλά από τα παιδιά είναι αδύνατον να αυτοεξυπηρετηθούν, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει πρόβλεψη, ενώ όπως μας τόνιζαν εδώ και δύο χρόνια περίπου ακούν ότι το έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο.
Παράλληλα πρόβλημα δημιουργείται από τη λειτουργία του οικοτροφείου το οποίο τη νέα περίοδο παραμένει κλειστό τα Σαββατοκύριακα.

Κωνσταντίνος Γιοβατζίκ

«Από τη νέα περίοδο που άνοιξε το ίδρυμα, δηλαδή από τον περασμένο Σεπτέμβρη, μας ανακοίνωσε το διοικητικό συμβούλιο ότι φέτος, τουλάχιστον προσωρινά το οικοτροφείο δε θα λειτουργεί το Σαββατοκύριακο καθώς και την Παρασκευή διότι έχει κοπεί η χρηματοδότηση από το υπουργείο. Μιλάμε για ένα 10% το οποίο αντιστοιχούσε περίπου σε 40.000 το πολύ 50.000 ευρώ, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να αναγκαστεί το διοικητικό συμβούλιο να διακόψει αυτή τη λειτουργία γιατί δε θα μπορεί να ανταπεξέλθει στα οικονομικά του ιδρύματος. Μάλιστα αυτή τη στιγμή υπάρχουν και οικονομικά προβλήματα και γι’ αυτό καλούμε τους βουλευτές του τόπου μας να βοηθήσουν γιατί πλέον είναι και δικό τους πρόβλημα».

Απαντώντας ο μητροπολίτης Ξάνθης σημειώνει ότι η οικονομική κρίση ανάγκασε το ψυχολογικό κέντρο να αναστείλει τη λειτουργία του οικοτροφείου αφού στερήθηκε σημαντικούς πόρους.

Σεβασμιότατος μητροπολίτης Ξάνθης

«Αναγκάστηκε το διοικητικό συμβούλιο να αναστείλει και όχι να καταργήσει το οικοτροφείο όπου μένουν παιδιά που είναι έξω από την Ξάνθη κι αυτό βέβαια μόνο για το Σαββατοκύριακο γιατί το 2009 στερηθήκαμε γύρω στην 100.000 ευρώ από την επιχορήγηση που κάλυπταν τα έξοδα της λειτουργίας του οικοτροφείου τα Σαββατοκύριακα. Την απόφαση αυτή δεν την πήρε ούτε χωρίς σκέψη ούτε και με ευκολία το συμβούλιο του ψυχολογικού κέντρου, είπαμε πως αυτή είναι μια προσωρινή λύση ώσπου να βρεθεί η οριστική και βέβαια αναλάβαμε τα έξοδα της μεταφοράς των παιδιών την Παρασκευή και για την επιστροφή τους τη Δευτέρα το πρωί».

Παράλληλα το διοικητικό συμβούλιο εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας για την ένταξη στο δημόσιο καθώς αυτό θα λύσει αρκετά από τα προβλήματα του κέντρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου