Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Αναξιοποίητο το ΙΓΜΕ

Μπορεί η χώρα και η περιοχή να διαθέτουν σημαντικά εργαλεία, ωστόσο όπως αποδεικνύεται και στην περίπτωση του ΙΓΜΕ Ξάνθης αυτά μένουν αναξιοποίητα.
Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η απουσία του Ινστιτούτου από το αναπτυξιακό συνέδριο, τη στιγμή μάλιστα που η συμβολή του στη νέα κατεύθυνση της οικονομίας μπορεί να είναι καίριας σημασίας.

Για άλλη μια φορά το ΙΓΜΕ έμεινε εκτός συζήτησης για θέματα που απασχολούν το νομό Ξάνθης, όπως επισημαίνει ο κύριος Επιτρόπου με αφορμή τη διεξαγωγή του αναπτυξιακού συνεδρίου και μάλιστα όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών το μόνο ερευνητικό κέντρο στην Ξάνθη.

Νίκος Επιτρόπου: διευθυντής ΙΓΜΕ Ξάνθης

«Δεν κληθήκαμε, παρόλο που το κύριο θέμα θα έλεγα ήταν η γεωθερμία. Βέβαια είναι πολύ παρήγορο το γεγονός ότι ο κύριος Ξυνίδης, ο οποίος ήταν και ένας εκ των ομιλητών, μία από τις πρώτες ενέργειες που έκανε ήταν να επισκεφτεί το ΙΓΜΕ και να ενημερωθεί επί δύο ώρες περίπου, τόσο για τα αντικείμενα όσο και για τα προβλήματα του ΙΓΜΕ. Έχουμε να δούμε βουλευτή εδώ μέσα εδώ και κάτι δεκαετίες, το θεωρώ λοιπόν πολύ θετικό αυτό. Βέβαια και στην ομιλία του στο 2ο αναπτυξιακό συνέδριο ο κύριος Ξυνίδης, ο οποίος κατά κύριο λόγο αναφέρθηκε στην πράσινη ανάπτυξη και στη γεωθερμία, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ΙΓΜΕ τονίζοντας μάλιστα ότι αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα. Είπε επί λέξει ο κύριος Ξυνίδης ότι δεν έχουμε και πολλά επιστημονικά ινστιτούτα στην περιφέρεια μας και κυρίως στο νομό μας, ένα ΙΓΜΕ υπάρχει σε ολόκληρη την περιφέρεια το οποίο και έχει την έδρα του στην Ξάνθη».

Ωστόσο σοβαρά προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη γήρανση του προσωπικού φαίνεται πως αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα ο οποίος όπως ευελπιστούν τώρα τα στελέχη του θα αντιμετωπιστεί.

Είπατε προηγουμένως «η γήρανση των στελεχών». Τι σημαίνει στην πραγματικότητα αυτή σας η φράση;

Σημαίνει πως δε γίνονται τα τελευταία 15 ίσως και 20 χρόνια προσλήψεις στο ΙΓΜΕ, πρόσφατα μόνο προσλήφθηκαν συνολικά 20 άτομα τα οποία όμως παραμένουν στην Αθήνα και είναι πολύ λίγα τα άτομα αυτή τη στιγμή, ενώ στον προγραμματισμό ήταν να προσληφθούν περίπου 150 άτομα την τελευταία πενταετία.

Αυτό κύριε Επιτρόπου σημαίνει πως θα χαθεί και η πολύτιμη εμπειρία σας αν αυτή δε μεταδοθεί σε νέα άτομα;

Βεβαίως, η γεωλογία είναι μια επιστήμη που όσο και να τη σπουδάσεις, η εμπειρία αποκτάται στην ύπαιθρο και μεταδίδεται από τους έμπειρους στους νέους επιστήμονες. Αυτό θα χαθεί.

Το ΙΓΜΕ διαθέτει μια σημαντική τεχνογνωσία η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί προς την κατεύθυνση και της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ στο οποίο ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις που αφορούν τόσο στη γεωθερμία όσο και στο υδάτινο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου