Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Πρόβα κυπέλλου για τη Skoda Ξάνθη που κέρδισε 2-1 τον Άρη
Μια Skoda Ξάνθη από τα παλιά και με κορυφαίο τον Πόι, έκανε ό,τι ήθελε τον Άρη στα Πηγάδια και, επικρατώντας εύκολα με 2-1, άφησε πίσω της την επικίνδυνη ζώνη.
Εξαιρετικό παιχνίδι τακτικής από την ομάδα του Γιάννη Μαντζουράκη, η οποία επέστρεψε στις νίκες με πρωταγωνιστές και σκόρερ τους Μαρσελίνιο και Έλινγκτον, ενώ κινδύνεψε μόνο στις καθυστερήσεις, μετά τη μείωση του σκορ από τον Τζόνσον.
Με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Σπύρου Βάλλα στο 82ο λεπτό, τελείωσαν το παιχνίδι οι νικητές, που έβαλαν τέλος σε ένα αήττητο σερί πέντε αγώνων για την ομάδα του Κούπερ και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη Τετάρτη 10/2 για τα προημιτελικά του κυπέλλου.
Ο ΑΓΩΝΑΣ
Σε ένα βρεγμένο τερέν, στο οποίο, όμως, η μπάλα κυλούσε ικανοποιητικά, ο Γιάννης Ματζουράκης επέλεξε να βάλει τους Έλινγκτον και Πόι στην κορυφή της επίθεσης στο 4-4-2, ενώ οι Μαρσελίνιο (αριστερά) και Κιντάνα (δεξιά) πλαγιοκοπούσαν όποτε οι γηπεδούχοι είχαν την κατοχή της μπάλας. Από την αντίπερα όχθη, ίδιο σύστημα και για τον Κούπερ με τους Χαβίτο και Κάλβο στα «φτερά» και τους Κόκε και Κάμπορα στη γραμμή κρούσης.
Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν πολύ δυνατά στο ματς και έμοιαζαν να έχουν πάρει τα ηνία του αγώνα και να είναι θέμα χρόνου να φτάσουν και στην εστία του Γκσπούρνινγκ. Μάλιστα, ο Κάλβο επιχείρησε στο 12΄ να πετύχει ένα σπάνιας ομορφιάς γκολ, αλλά το πλασέ του από τα 35-40 μέτρα πέρασε λίγο άουτ. Ο Κούπερ ήταν συνεχώς όρθιος, καθώς έβλεπε πως οι παίκτες του δεν έδειχναν στοιχεία πάθους στο παιχνίδι τους και άφηναν ουκ ολίγους χώρους στα μετόπισθεν.
Πριν προλάβει, όμως, να αφυπνίσει τους ποδοσφαιριστές του, ο Πόι σε μία από τις πολλές αντεπιθέσεις της Skoda Ξάνθης στο πρώτο ημίχρονο, μοίρασε στον Μαρσελίνιο που βρήκε λίγο χώρο και από το ύψος της μεγάλης περιοχής δε χαρίστηκε στους «κίτρινους». Αυτό το γκολ, μάλιστα, «ξύπνησε» για τα καλά τους γηπεδούχους που απείλησαν αρκετές φορές, με πιο σημαντικές από αυτές τα δύο σουτ του Στίνγκα (18΄, 21΄) και Πόι (29΄ - πρόλαβε να βάλει το σώμα του ο Κάλβο πριν ο Αργεντινός σκοράρει).
Νωρίτερα, στο 27΄, ο Κάλβο ανακόπηκε λανθασμένα (ως οφσάιντ) από τον πρώτο βοηθό του Κάκου και το διαιτητικό τιμ ουσιαστικά αρνήθηκε την ισοφάριση στον Άρη. Όπως, με διαφορετικό τρόπο βέβαια, έκανε ο Βάλλας στο 32΄ που δεν άφησε τον... Γκσπούρνινγκ να σκοράρει στο δικό του τέρμα μετά από σέντρα του Χαβίτο. Έτσι, αφού δεν έγινε το 1-1 σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι παίκτες του Ματζουράκη βρήκαν το δρόμο στα αντίπαλα δίχτυα για δεύτερη φορά, αυτή τη φορά με τον Έλινγκτον στο 35΄ που δε δυσκολεύτηκε να σκοράρει από πολύ κοντά μετά από παράλληλη σέντρα και πάλι του Πόι. Οι Ξανθιώτες θα μπορούσαν να είχαν πάει και με τρίτο γκολ στα αποδυτήρια, αλλά ο Σηφάκης έκανε μία σημαντική απόκρουση μετά από δυνατό σουτ του Μαρσελίνιο.
Οι Θεσσαλονικείς μπήκαν στην επανάληψη αποφασισμένοι να γυρίσουν την εις βάρος τους κατάσταση, αλλά απέναντί τους βρήκαν και έναν εξαιρετικό Γκσπούρνινγκ. Ο Αυστριακός τερματοφύλακας στάθηκε στο ύψος της περίστασης στο 49΄, όταν ο Κάμπορα βρέθηκε μόνος του στη μεγάλη περιοχή και απέκρουσε το πλασέ του. Κι όσο περνούσε η ώρα τόσο οι γηπεδούχοι αναθαρρούσαν και έβγαιναν μπροστά και πάλι με τη μέθοδο των αντεπιθέσεων (αγαπημένο σύστημα ανάπτυξης του Κούπερ). Στο 57΄ ο Έλινγκτον δεν πήδηξε σε σωστό χρόνο και δε μετέτρεψε σε γκολ την πολύ καλή σέντρα του Κιντάνα, ενώ το σουτ του Πόι στο 63΄ ήταν απογοητευτικά άστοχο.
Ο Κούπερ από τον πάγκο έβλεπε τους ποδοσφαιριστές του να βρίσκονται μακριά από τον καλό τους εαυτό και προσπάθησε να γυρίσει τη ροή του αγώνα και πέρασε στο ματς τους Αντού και Τζόνσον. Οι δύο Αμερικανοί, όμως, έδειξαν πως δεν έχουν εγκλιματιστεί ακόμα στις συνθήκες της νέας τους ομάδας, ενώ και οι γηπεδούχοι είχαν κλείσει όλους τους χώρους στην άμυνα τους με αποτέλεσμα να μη γίνει κανένας τους απειλητικός. Ωστόσο, στο 80ο λεπτό, ο Βάλλας άφησε την ομάδα του με 10 παίκτες, καθώς δέχτηκε δεύτερη κίτρινη κάρτα και το χρονικό περιθώριο του παιχνιδιού έδινε στους φιλοξενούμενους νέες ελπίδες για να επιστρέψουν στο ματς.
Ο Ματζουράκης βλέποντας αυτή την εξέλιξη προχώρησε σε εσωτερικές και εξωτερικές αλλαγές και ουσιαστικά ξαναείδαμε τη Skoda Ξάνθη που... λατρέψαμε! Οι γηπεδούχοι οπισθοχώρησαν αισθητά και ο Άρης δυσκολεύτηκε αρκετά να διασπάσει τη διπλή ζώνη άμυνας των γηπεδούχων. Στη μοναδική καλή στιγμή του Άρη μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του Κάκου, ο Γκσπούρνινγκ μπλόκαρε την κεφαλιά του Κάμπορα. Τελικά, όμως, σε μία ανύποπτη φάση στο 91΄, ο Τζόνσον βγήκε στον κενό χώρο και νίκησε στο τετ-α-τετ τον Γκσπούρνινγκ, περνώντας την μπάλα κάτω από τα πόδια του Αυστριακού τερματοφύλακα, ενώ και ο Άντου, δύο λεπτά αργότερα, δε σημάδεψε σωστά από πλεονεκτική θέση.
ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ
Ο Πόι ήταν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον αγωνιστικό χώρο και αυτός που σέρβιρε το δεύτερο τέρμα στον Έλιγκτον. Όταν κουράστηκε στα τελευταία λεπτά αντικαταστάθηκε, αλλά τη δουλειά του την είχε κάνει και με το παραπάνω.
Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ
Καλή ήταν η διαιτησία του Κερκυραίου Τάσου Κάκου. Κιτρίνισε τους Βάλλα, Σταθάκη, Γκσπούρνινγκ – Ρονάλντο, Σηφάκη αντίστοιχα, ενώ απέβαλε με δεύτερη κίτρινη (κόκκινη) τον Σπύρο Βάλλα στο 80΄.
ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
SKODA ΞΑΝΘΗ (Γιάννης Ματζουράκης): Γκσπούρνινγκ, Παπαδημητρίου, Κωστούλας, Βάλλας, Τζάγκι, Φλίσκας, Στίνγκα, Κιντάνα (87΄ Βασιλακάκης), Μαρσελίνιο (74΄ Λουτσιάνο), Πόι (82΄ Σταθάκης), Έλινγκτον
ΑΡΗΣ (Ραούλ Κούπερ): Σηφάκης, Νέτο, Νασούτι, Ρονάλντο, Αράνο, Πρίττας, Νάτσο Γκαρσία, Χαβίτο (76΄ Αραβίδης), Κάλβο (64΄ Αντού), Κόκε (70΄ Τζόνσον), Κάμπορα
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ευχαριστημένος από τη νίκη και από την εμφάνιση της ομάδας του, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, εμφανίστηκε ο Γιάννης Ματζουράκης στη συνέντευξη τύπου μετά την αναμέτρηση με τον Άρη.
«Θέλω να συγχαρώ τους παίκτες μου. Ίσως κάναμε το καλύτερο πρώτο ημίχρονο. Μου θύμισε την παλιά ομάδα, που έρχονταν οι αντίπαλοι… Στο πρώτο μέρος είδαμε κινήσεις που κάνουμε σε ένα παιχνίδι ολόκληρο. Για εβδομήντα λεπτά παίξαμε με τον ίδιο ρυθμό» ήταν το αρχικό σχόλιο του Έλληνα τεχνικού, ο οποίος πρόσθεσε: «Ο Άρης μπήκε στο παιχνίδι περίπου στο ογδοηκοστό λεπτό κι έγινε πιο επικίνδυνος όταν ήρθε η αποβολή για μας. Ήταν δύσκολο το παιχνίδι από πριν για μας, ήταν δύσκολο και στη διάρκειά του. Μας ικανοποιούν οι τρεις βαθμοί. Τους είχαμε ανάγκη για να ξεκολλήσουμε από το γκρουπ των τελευταίων».
Ικανοποιημένος από την εμφάνιση της ομάδας ήταν και ο Λουτσιάνο ντε Σόουζα, ο οποίος τόνισε από την πλευρά του: «Για μεγάλα χρονικά διαστήματα είδαμε την πραγματική Skoda Ξάνθη. Με πάθος, αποφασιστικότητα και δύναμη στο παιχνίδι μας. Αντιμετωπίζαμε μια πολύ καλή ομάδα όπως είναι ο Άρης και καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία. Προερχόμασταν από ένα άτυχο αποτέλεσμα με τον Πανθρακικό και δεν είχαμε περιθώρια για απώλειες. Πλέον, κοιτάμε τα επόμενα παιχνίδια, με στόχο να συγκεντρώσουμε όσους περισσότερους βαθμούς μπορούμε».
ΜΑΡΙΤΣ Ο ΤΕΤΑΡΤΟΣ
Παίκτης της Skoda Ξάνθης είναι και επίσημα ο Μάρκο Μάριτς, καθώς η ΠΑΕ ανακοίνωσε την Παρασκευή το απόγευμα την απόκτηση του Κροάτη μέσου. «Η ΠΑΕ Skoda Ξάνθη ανακοινώνει την υπογραφή συμβολαίου με τον επαγγελματία ποδοσφαιριστή Μάρκο Μάριτς», αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της.
«Είμαι πολύ ευχαριστημένος που θα συνεχίσω την καριέρα μου στη Skoda Ξάνθη. Από την προηγούμενη εμπειρία μου στο ελληνικό πρωτάθλημα γνώριζα πόσο σοβαρή και οργανωμένη είναι η νέα μου ομάδα και αυτός ήταν ο λόγος που αποδέχθηκα αμέσως την πρόταση που μου έγινε. Είμαι σε πολύ καλή κατάσταση και σε λίγες μέρες θα είμαι στη διάθεση του προπονητή μου ώστε να αγωνιστώ και να βοηθήσω την ομάδα μου», δήλωσε ο 26χρονος μέσος. Ο πρώην παίκτης του Αιγάλεω θα αγωνίζεται με το νούμερο 17 στη φανέλα του.
ΑΛΦΑ Ο ΠΕΜΠΤΟΣ
Στην ανακοίνωση της απόκτησης του 19χρονου Γιακούμπου Άλφα προχώρησε η Skoda Ξάνθη, με το νεαρό άσο να δηλώνει ικανοποιημένος με την ολοκλήρωση της μετακίνησής του στην ομάδα. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή και την μεταγραφή μου στη Skoda Ξάνθη», ανέφερε αρχικά. Ο Νιγηριανός θα αγωνίζεται με το νούμερο 13 στη φανέλα του.
Ο νεαρός παίκτης έχει αγωνιστεί σε όλες τις μικρές εθνικές της Νιγηρίας και ανήκει στη Χέλσινγκμποργκ. Επίσης, ήταν βασικό στέλεχος της εθνικής του ομάδας κάτω των 17 ετών που κατέκτησε το παγκόσμιο κύπελλο του 2007 στην Κορέα.
Τη φετινή σεζόν ο Νιγηριανός φορ δεν έχει αγωνιστεί στη σουηδική ομάδα, ενώ πέρυσι είχε μόλις δύο συμμετοχές.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Στις εγκαταστάσεις του προπονητικού κέντρου βρέθηκε το Σάββατο το απόγευμα ο Ζουέλα, όπου πέρασε για να χαιρετίσει τους παλιούς του συμπαίκτες και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία για το ματς με τον Άρη.
ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΜΑΔΑΣ
Η ΠΑΕ χορήγησε άδεια στον ποδοσφαιριστή Πίτερ Στίβαρ για να διαπραγματευτεί τη μεταγραφή του στο εξωτερικό.
Επόμενη μέρα
Πρωινή προπόνηση περιλάμβανε το πρόγραμμα την επόμενη ημέρα (Δευτέρα) για τους παίκτες της Skoda Ξάνθη. Οι συνεργάτες του προπονητή της ομάδας, Γιάννη Μαντζουράκη (ο ίδιος απουσίαζε για προσωπικό θέμα), χώρισαν τους παίκτες σε 2 γκρουπ. Aυτοί που συμμετείχαν στο Κυριακάτικο αγώνα ακολούθησαν πρόγραμμα αποκατάστασης, ενώ οι υπόλοιποι δούλεψαν υπό την επίβλεψη του κυρίου Γκουτσίδη σε ασκήσεις φυσικής κατάστασης. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν όλοι οι ποδοσφαιριστές εκτός του Σρτμπα ο οποίος ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα. Την Τρίτη οι παίκτες απόλαυσαν το προγραμματισμένο ρεπό και από την Τετάρτη ξεκίνησε η προετοιμασία για τον επόμενο αγώνα.
Ο Σταθάκης συμπλήρωσε 4 κάρτες και δεν θα συμμετάσχει στο παιχνίδι με την Λάρισα, ενώ για τον Σαββατιάτικο αγώνα με την ΑΕΚ, θα απουσιάσουν ο Σπύρος Βάλλας που αποβλήθηκε στον αγώνα με τον Άρη και ο Κωστούλας που είχε συμπλήρωσε τις 4 κάρτες και είχε αποφασιστεί να μην αγωνιστεί στο ΟΑΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι η αμυντική λειτουργία θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί μετά την απουσία των δύο παικτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου