Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Πρόταση της ΦΜ Επιχειρείν στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ξάνθης
Πουσπουρίκας: «Δεν υπάρχει μια κοινή πολιτική για το πως η Ξάνθη θα αναπτυχθεί τις επόμενες δεκαετίες και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα».


Μια ενδιαφέρουσα και εμπεριστατωμένη πρόταση για την ανάπτυξη του νομού κατέθεσε στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη πριν λίγες μέρες η εταιρία «ΦΜ Επιχειρείν Παραστατίδης-Πουσπουρίκας», στα πλαίσια της εταιρικής ευθύνης.
Σύμφωνα με τον κ. Πουσπουρίκα, η πρόταση αυτή αποτελεί πρόπλασμα αναπτυξιακής πρότασης και όχι τελική μελέτη, που ωστόσο προτείνει πολύ σημαντικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις σε βάθος χρόνου. «Οι ιδιωτικές εταιρίες συμβούλων, όπως η δική μας, μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα σε μια τέτοια διαδικασία, μέσα από την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτουν. Όσον αφορά στη συγκεκριμένη μελέτη, προτείνει συγκεκριμένες λύσεις σε κάθε τομέα οι οποίες θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και την αειφορία του τόπου μας. Τομείς όπως η ανάπτυξη, η γεωργία, η παιδεία, η οικονομία της περιοχής, η γεωθερμία και πολλές άλλες παρεμβάσεις, τις οποίες αν οι φορείς εξουσίας του τόπου δουν με διαφορετικό τρόπο από ότι μέχρι σήμερα, θα υπάρξει ένα σημαντικό αποτέλεσμα για τον πολίτη και την καθημερινότητά μας».
Μεγάλη συνεισφορά της εταιρείας είναι ο τρόπος υλοποίησης αυτής της πρότασης. Συνέδρια και προτάσεις γίνονται πολλά, όμως η αποτελεσματικότητά τους ελέγχεται σε βάθος χρόνου. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι συγκεκριμένα και περιορισμένα, η κεντρική εξουσία στην Αθήνα έχει πολλές φορές μια διαφορετική λογική από την περιφέρεια και μέσα σε αυτή την πολυπλοκότητα του μηχανισμού, οι αναπτυξιακές προτάσεις, οι ιδέες και οι λύσεις χάνονται.
Η εταιρία πρότεινε μια συγκεκριμένη δομή που θα μπορεί να σχεδιάσει, να υλοποιήσει και να παρακολουθήσει αυτό το αναπτυξιακό όραμα. «Όλα αυτά όμως θα πρέπει να γίνουν με τη συναίνεση όλων, των πολιτών και των φορέων εξουσίας. Πρέπει να υπάρχει μια δομή πρώτον σε πολιτικό επίπεδο που θα οραματίζεται για την ανάπτυξη του τόπου, δεύτερον μια στρατηγική, αναπτυξιακή δομή που στο τεχνικό κομμάτι θα σχεδιάζει, θα υλοποιεί και θα παρακολουθεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν στο αναπτυξιακό σχέδιο και τρίτον ένα τοπικό παρατηρητήριο που θα μετρά σε καθημερινή βάση όλους τους δείκτες ευημερίας της καθημερινότητας, της οικονομίας και της ανάπτυξης του τόπου, ούτος ώστε όλο αυτό το εργαλείο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αργότερα για το σχεδιασμό της αναπτυξιακής πρότασης».
Με πιο απλά λόγια, όλοι ξέρουμε τα ποσοστά τηλεθέασης κάποιων εκπομπών στην τηλεόραση αλλά δε γνωρίζουμε συγκεκριμένα το ποσοστό ανεργίας στην Ξάνθη, το κατά κεφαλήν εισόδημα του Ξανθιώτη, το ΑΕΠ της περιοχής, τη βιομηχανική ανάπτυξη και πολλούς άλλους δείκτες που θα μπορούσαμε να τους χρησιμοποιήσουμε ως μετρήσεις για οποιαδήποτε λύση και οποιοδήποτε αναπτυξιακό σχέδιο, που βέβαια χωρίς αυτές δεν μπορεί να είναι εφαρμόσιμο.
Από την Ξάνθη λείπουνε πολλά όμως είναι μια περιοχή η οποία έχει και πολλά πλεονεκτήματα τόσο σε γεωγραφικό επίπεδο, γεωστρατηγικό επίπεδο και επίπεδο οικονομίας και διαθέτει πολλά εχέγγυα που μπορούν να προσδώσουν μια διαφορετική μορφή στην ανάπτυξη του τόπου. «Είμαστε ένας ευλογημένος τόπος αλλά το θέμα είναι πως αν δεν αποφασίσουμε από κοινού μια κοινωνική, συγκεκριμένη συμφωνία να υλοποιήσουμε σχέδια και οράματα, δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη στον τόπο. Αυτή τη στιγμή ο κάθε φορέας, η νομαρχία, οι δήμοι, οι παραγωγικοί φορείς, σχεδιάζουν ο καθένας για το τομέα του και χωρίς συνεννόηση και δεν υπάρχει μια συνολική συνευθύνη και συμφωνία για το πώς μπορεί το αναπτυξιακό σχέδιο να εφαρμοστεί. Δεν υπάρχει μια κοινή πολιτική για το πώς θα αναπτυχθεί η Ξάνθη τα επόμενα 20 χρόνια. Δεν είμαστε καμιά μεγάλη περιοχή και έτσι έχουμε την ευελιξία των εργαλείων να κάνει κάτι τέτοιο. Στην υπάρχουσα λογική υπάρχουν πολλά έργα που αλληλοκαλύπτονται και στο τέλος αποδεικνύεται ότι είναι έργα που τα κάνουν δύο και τρεις φορείς ταυτόχρονα και ουσιαστικά δε συμβάλλουν στην οικονομία της περιοχής».
Κλείνοντας ο κ. Πουσπουρίκας, τονίζει πως αυτή τη στιγμή η ανάπτυξη της περιοχής αντιμετωπίζει συγκεκριμένες προκλήσεις όπως ο Καλλικράτης, ο ανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ και άλλα που όμως μπορούν να συντείνουν σε μια θετική κατεύθυνση για το αναπτυξιακό όραμα της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου