Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

«Πάνω από τις αγορές οι άνθρωποι»

Μετά την ΑΔΕΔΥ τη σκυτάλη στις κινητοποιήσεις παραλαμβάνει και η ΓΣΕΕ η οποία προγραμματίζει απεργία στο τέλος του Φεβρουαρίου αντιδρώντας στη σφιχτή οικονομική πολιτική που επιβάλλουν κομισιόν και αγορές και η οποία πλήττει χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Σε γενική 24ωρη απεργία αποφάσισε να προχωρήσει η ΓΣΕΕ στα τέλη Φεβρουαρίου, κατά των πολιτικών λιτότητας της κυβέρνησης, της κομισιόν και των αγορών, που δημιουργούν «ασφυκτική κατάσταση στην ελληνική οικογένεια».
Εκτός από τις αγορές υπάρχουν κοινωνίες και άνθρωποι που πρέπει να τύχουν προστασίας, σημειώνει η ΓΣΕΕ και απαιτεί τελείως διαφορετικό μείγμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, υπέρ του εργαζομένου.

Σπύρος Παπαχρήστου: πρόεδρος εργατικού κέντρου Ξάνθης

«Η ΓΣΕΕ έχει ήδη εξαγγείλει απεργία για τα τέλη Φεβρουαρίου και αναμένεται να καθορίσει την ακριβή ημερομηνία, γιατί διαπιστώνει ότι η κατάσταση με τους ανέργους είναι πλέον απερίγραπτη, οι εργαζόμενοι ζουν διαρκώς με το φόβο της απόλυσης, οι εργαζόμενοι με τετράωρα, με διαθεσιμότητα και άλλα τέτοια είναι κι αυτοί σε άθλια κατάσταση. Δεν μπορεί λοιπόν να μην κάνει απεργία».

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ξάνθης, η προγραμματισμένη απεργία δε σημαίνει λήξη της περιόδου χάριτος αλλά πίεση προκειμένου να αναζητηθούν από κοινού λύσεις για την έξοδο από την κρίση σε αντίθεση με το γραμματέα της ΠΑΣΚΕ που τηρεί μια πιο σκληρή στάση.

«Δε θα ήθελα να πω ότι τελειώνει η περίοδος χάριτος προς την κυβέρνηση, είμαι καλόπιστος και θεωρώ πως η κάθε κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει κάτι. Πραγματικά η διεθνής αυτή οικονομική κρίση πλήττει περισσότερο τις αδύναμες χώρες όπως είναι η Ελλάδα αλλά πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί, όχι μόνο η κυβέρνηση και να σκεφτούμε τι μπορεί να γίνει για να σωθεί η χώρα και να μη φτάσουμε στην πτώχευση».

Άγγελος Μπεμπεκίδης: γραμματέας εργατικού κέντρου Ξάνθης

«Εμείς δεν έχουμε δώσει ούτε στη σημερινή ούτε στη χθεσινή αλλά ούτε στην αυριανή κυβέρνηση καμία μέρα χάριτος, όλοι λένε προεκλογικά ότι από την επόμενη μέρα σηκώνουνε τα μανίκια και δουλεύουνε. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η χώρα μας περνάει τη χειρότερη κρίση στην ευρωπαϊκή ένωση. Να σας θυμίσω μόνο κάτι το οποίο δεν είναι αντιπολιτευτικό γιατί εμείς πάντα έτσι λειτουργούμε, ότι όταν ο κύριος Καραμανλής ήταν πρωθυπουργός, ανακοίνωνε ότι η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη και θα αντέξει την παγκόσμια αυτή κρίση, σήμερα βλέπουμε τι γίνεται στην Ελλάδα.
Αυτό σημαίνει πως εμείς σαν εργαζόμενοι όλα τα μετράμε, όλα τα βάζουμε κάτω, αν γίνεται κάποια κινητοποίηση από τη ΓΣΕΕ, από την ΑΔΕΔΗ ή από το συνδικαλιστικό κίνημα των αγροτών είναι γιατί δεν πάει άλλο, δεν αντέχουν οι εργαζόμενοι και οι αγρότες. Σίγουρα είμαστε αλληλέγγυοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια κάνει η κυβέρνηση για να σωθεί από αυτά που η ίδια ανακοίνωνε, από τις χρεοκοπίες και όλα αυτά».

Την τελική απόφαση για την 24ωρη γενική απεργία «με πολιτικό και συνδικαλιστικό πλαίσιο των συνδικάτων και της κοινωνίας: την αντίσταση και αποτροπή των νεοσυντηρητικών-μονεταριστικών πολιτικών που προτείνονται στη χώρα μας σαν συνταγές εξόδου από την κρίση και που θα συνοψίζεται στο κεντρικό σύνθημα: Πάνω από τις αγορές, είναι οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους» θα λάβει την επόμενη εβδομάδα η διοίκηση της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδικάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου