Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Καλό μήνα σε όλους μας και ξέρετε την πολύ γνωστή παροιμία που λέει : «..Ο Φλεβάρης σαν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει..». Ε λοιπόν ούτε καλοκαίρι μύρισε ακόμη αλλά αντίθετα οι υπό του μηδενός θερμοκρασίες μας ταλαιπώρησαν πολύ την προηγούμενη εβδομάδα. Όσο για την καταχνιά που δεν λέει να φύγει από τον ουρανό της Ξάνθης, μας ρίχνει πολύ τη διάθεσή μας. Όμως έχουμε αποκριές και πρέπει να βρούμε τρόπους να ανεβάσουμε τη διάθεση και να τονώσουμε το πεσμένο ηθικό μας. Γιατί αποκριές σημαίνει διασκέδαση, ξεφάντωμα και έξοδο από τα προβλήματα της καθημερινότητας.
Αποκριές όμως σημαίνει και κάτι άλλο. Σημαίνει ότι τα παιδιά της πόλης μας θα ξεφαντώσουν και αυτά με την σειρά τους στα λουνα παρκ που έχουν εγκατασταθεί στην Ξάνθη και δεν γίνεται να τα αποτρέψουμε από το να τα επισκεφτούν. Μόνο που όλοι οι γονείς ακόμη δεν έχουμε ξεχάσει το περσινό δυσάρεστο περιστατικό με τον σοβαρό τραυματισμό μίας ανήλικης. Βέβαια πολλά ειπώθηκαν για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα, αλλά εγώ προσωπικά δεν μπορώ να πειστώ για την ασφάλεια όλων αυτών των παιχνιδιών που ανά πάσα στιγμή μπορεί να χαλάσουν γιατί δεν έχουν την συντήρηση που απαιτείται για να λειτουργούν σωστά. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που από αμέλεια ή από απλή αδιαφορία, αντιμετωπίσαμε άσχημα περιστατικά. Και εδώ μιλάμε για τα παιδιά μας. Τα παιδιά μας που εμπιστευόμαστε σε κάποιους που σίγουρα δεν γνωρίζουμε αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους και αν έχουν τις γνώσεις και την ικανότητα να συντηρούν σωστά όλα αυτά τα μηχανήματα.
Πραγματικά έκανα φιλότιμες προσπάθειες για να βρω ποιες διατάξεις ή νόμοι διέπουν την λειτουργία των μηχανημάτων που λειτουργούν στα λουνα παρκ. Επίσης έψαξα πόσο νόμιμα λειτουργούν αυτά τα μηχανήματα στην πόλη μας. Όσο όμως και αν το έψαχνα, βυθιζόμουν όλο και περισσότερο, σε ένα βαθύτερο σκοτάδι γιατί η μία υπηρεσία με παρέπεμπε στην άλλη και τελικά όλοι δήλωναν αναρμόδιοι να μου απαντήσουν για το θέμα αυτό.
Άρα εγώ θα εμπιστευτώ την σωματική ακεραιότητα του παιδιού μου σε κάποιους που δεν ξέρω από πού ελέγχονται και αν τελικά έχουν ποτέ ελεγχθεί;
Ξέρετε μου κάνει τρομερή εντύπωση που για την επιλογή παιδιάτρου ή οποιουδήποτε άλλου που θα ασχοληθεί με το παιδί μας (δασκάλου, γυμναστή κ.λ.π.), κάνουμε έρευνα και ρωτούμε για να μάθουμε ποιος είναι ο καλύτερος. Ακόμη και για τις παρέες τα συμβουλεύουμε να βρουν την πιο κατάλληλη συντροφιά και ψάχνουμε να μάθουμε για τις οικογένειες απ’ όπου προέρχονται οι κολλητοί τους. Άρα σίγουρα μας ενδιαφέρει πολύ να εξασφαλίσουμε τόσο την σωματική όσο και την ψυχική τους υγεία.
Πως είναι λοιπόν δυνατόν τόσο ελαφρά τη καρδία να τα αφήνουμε στα χέρια κάποιων που μπορεί να μην γνωρίζουμε πόσο υπεύθυνα κάνουν τη δουλειά τους και κάθε πότε κάνουν τους ελέγχους που επιβάλλεται να πραγματοποιούν σε μηχανήματα που δυστυχώς ή ευτυχώς μπορεί ανά πάσα στιγμή να χαλάσουν; Αν οι άδειες που έχουν, αν έχουν άδειες, πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας και κατά πόσο μπορούμε να τους εμπιστευθούμε;
Και από την άλλη έχεις τα μικρά παιδιά που σε παρακαλούν και με το δίκιο τους δηλαδή, για μία επίσκεψη στο λούνα παρκ γιατί πραγματικά διασκεδάζουν. Αυτά όμως δεν έχουν ούτε την αίσθηση του φόβου αλλά ούτε και του κινδύνου που μπορεί να διατρέχουν.
Να, λοιπόν το μέγα δίλλημα που αντιμετωπίζω κι εγώ όπως και πολλοί άλλοι γονείς. Δεν θα έπρεπε να έχουμε μία δέσμευση ή μία σαφή απάντηση από τους ιθύνοντες για την σωστή λειτουργία αυτών των μηχανημάτων; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη; Κανείς ή μάλλον εμείς οι γονείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη με αποτέλεσμα να βασιζόμαστε στην ευσυνειδησία και την υπευθυνότητα των ιδιοκτητών αυτών των λουνα παρκ ότι ξέρουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Και φυσικά πάντα λέμε γιατί να συμβεί κάτι κακό στο δικό μας παιδί. Το θέμα όμως είναι να προλαμβάνουμε το κακό και όχι να το αναλύουμε και να ψάχνουμε τις αιτίες αφού αυτό έχει γίνει. Και ο θεός να μας φυλάει!
Εύχομαι πραγματικά το φετινό καρναβάλι να αφήσει μόνο καλές στιγμές ξεφαντώματος και διασκέδασης. Και δεν βλάπτει να ψάξουμε και λίγο παραπάνω το πόσο νόμιμα και ασφαλή είναι όλα αυτά που μας προσφέρουν χαρά και διασκέδαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου