Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

ΤΟΛΜΗΡΑ

Ξεκίνησαν οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές της πόλης μας ή μάλλον οι Γιορτές για τους ερωτευμένους, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, και όλα έχουν πάρει το δρόμο τους. Στήθηκαν τα λούνα παρκ και οι πάγκοι των μικροπωλητών και ο Θεός βοηθός. Πριν ένα χρόνο αντιμετωπίσαμε ένα σοβαρό τραυματισμό ανηλίκου στο λούνα παρκ της πόλης μας και ένα θανάσιμο τραυματισμό μικροπωλητή από κλαδί δέντρου που τον καταπλάκωσε. Τι γίνεται με την ασφάλεια των παιχνιδιών στο λούνα παρκ και γενικότερα με την ασφάλεια που πρέπει να παρέχουν οι ιθύνοντες στους πολίτες κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης; Ποιος τελικά είναι ο υπεύθυνος για τον έλεγχο όλων αυτών των εγκαταστάσεων που στήνονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή και εμείς σε ποιους εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας; Ποιος ελέγχει την ασφάλεια των χώρων όπου διοργανώνονται τα μπαλταφάν και όλες οι παράλληλες εκδηλώσεις; Οι χώροι είναι ελεγμένοι και πλήρως ασφαλείς σε περιπτώσεις πυρκαγιάς ή άλλης περίπτωσης έκτακτης ανάγκης για την ασφαλή απομάκρυνση του κόσμου;

Ψάξαμε να βρούμε τους αρμόδιους αλλά όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι, ένα σύνηθες φαινόμενο στη χώρα που ζούμε. Ούτε άδειες βρήκαμε ούτε κανένας τελικά ενδιαφέρεται πραγματικά για την ασφάλεια των συνδημοτών μας αλλά και των επισκεπτών που θα έρθουν στην πόλη μας για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις. Και πέρα από την ασφάλεια θα τονίσουμε και την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Αμοιρίδειο. Οι τουαλέτες κατεστραμμένες και το όλο θέαμα δίνει την εικόνα πλήρους εγκατάλειψης του χώρου. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας της Emma Shaplin λειτουργούσε μόνο μία τουαλέτα και φανταστείτε πόσος κόσμος έπρεπε να εξυπηρετηθεί από μία και μόνο τουαλέτα. Κατά τ΄άλλα η Emma Shaplin τους μάρανε. Η κουλτούρα πάει σύννεφο αλλά μάλλον σε λάθος χρόνο και τόπο.

Και μιας και αναφέρθηκα στην συναυλία της Emma Shaplin, αλήθεια γνωρίζει ο απλός λαός πόσο κόστισε η πραγματοποίηση της εν λόγω εκδήλωσης; Το ποσό μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι μπορεί να βάλει ο νους σας. Οι διαφημίσεις σε μεγάλα αθηναϊκά περιοδικά δίνουν και παίρνουν και ο Ξανθιώτης αναρωτιέται γιατί κάθε χρόνο πρέπει να είναι στο ίδιο έργο θεατής, δηλαδή της κατασπατάλησης των δικών του χρημάτων. Μήπως το καρναβάλι πλέον περνάει από τους Αθηναίους, οι οποίοι δεν ξέρουν κατά που πέφτει η Ξάνθη και δεν έχουν ιδέα από τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας; Μήπως πέρυσι πληρώσαμε την Ρέα και φέτος μας κάνουν κάποιοι άλλοι το καρναβάλι; Και οι Ξανθιώτες μέσα από τους πολιτιστικούς συλλόγους και όχι μόνο είναι αυτοί που με το μεράκι και το κέφι τους συνδράμουν τα μέγιστα για την επιτυχή πραγματοποίηση των εκδηλώσεων χωρίς όμως να έχουν κανένα δικαίωμα ή μάλλον καμία ευκαιρία λόγου και προτάσεων.

Κλείνοντας με το θέμα των Λαογραφικών Γιορτών ευχόμαστε πραγματικά, παρόλη την άσχημη κατάσταση και την αμέλεια που έχουμε καταγράψει ως προς την ασφάλεια και την μεταβίβαση ευθυνών των αρμόδιων αναρμόδιων, να κυλήσουν όλα ομαλά και να μην αντιμετωπίσουμε και φέτος άσχημα περιστατικά που θα αμαυρώσουν την εικόνα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού των ερωτευμένων. Και ο Θεός να μας φυλάει γιατί αυτοί που πρέπει να μας φυλούν, δυστυχώς κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου ή μάλλον τον ύπνο του αναρμόδιου.

Ο Δήμαρχός μας ευκαιρία ζητούσε για προεκλογικό λόγο και τη βρήκε κατά τη διάρκεια έναρξης των φετινών Λαογραφικών Γιορτών. Το ξέραμε αγαπητέ Δήμαρχε ότι έχεις φίλο τον Νομάρχη, δεν χρειαζόταν να μας το τονίσεις τόσο έντονα και κατά τη διάρκεια της ομιλίας σου. Όσο για την απουσία των βουλευτών από την συγκεκριμένη εκδήλωση έναρξης των λαογραφικών εορτών, που τόνισε επίσης ο Δήμαρχός μας, δεν ξέρω τι ρόλο θα έπαιζε η παρουσία τους και τι μήνυμα έλαβε ο κ. Στυλιανίδης από την απουσία τους. Πάντως κανένας από τους συμπολίτες μας που παρακολούθησαν την εκδήλωση δεν ένιωσαν ιδιαίτερα θιγμένοι από την απουσία των βουλευτών μας. Μπορεί σε τελική ανάλυση να μην τους άρεσε η Emma Shaplin. Να τους κατηγορήσουμε και γι’ αυτό;

Δεν πήρε λευκή επιταγή το Διοικητικό Συμβούλιο της Αναπτυξιακής Νομού Ξάνθης – Εταιρεία ΟΤΑ από τους μετόχους της στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της περασμένης Παρασκευής. Απλά τους δόθηκε η ευκαιρία να αλλάξουν το υπάρχον σκηνικό και να βρουν λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματά τους, υπό την συνεχή και στενή πλέον επίβλεψη των Δημάρχων. Η αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου αποφασίστηκε ομόφωνα με σκοπό και μόνο την αποπληρωμή των υπαλλήλων που έχουν μείνει εδώ και 13 μήνες απλήρωτοι. Τονίστηκε μάλιστα ιδιαίτερα τόσο από την Κα Τσακίρη όσο και από τον κ. Χ#Ευαγγέλου και τον κ. Ζλάτκο, ότι δεσμεύουν το Δ.Σ. να τεθεί ως πρώτη προτεραιότητα η άμεση πληρωμή των τεσσάρων υπαλλήλων της εταιρείας και μετά να λυθούν και τα υπόλοιπα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία. Τώρα είναι η ώρα που το Δ.Σ. της ΑΝ.ΞΑ.Α.Ε. πρέπει να επιδείξει υπευθυνότητα και να δουλέψει προς όφελος τόσο της εταιρείας που εκπροσωπεί όσο και των ανθρώπων που στήριξαν αυτό το εργαλείο. Στο χέρι τους είναι να αποδείξουν ότι μπορούν να κάνουν πράξη τα όσα δεσμεύτηκαν δημόσια στην Γενική Συνέλευση.

Βέβαια μεγάλη εντύπωση μου έκανε η αγωνία του Προέδρου του Δ.Σ. Πασχάλη Λύρατζη σχετικά με την έγκριση της σύνθεσης της υπάρχουσας Επιτροπής Διαχείρισης του LEADER, το οποίο ρώτησε τουλάχιστον τρεις φορές προς τους μετόχους της γενικής συνέλευσης. Πολύ μεγάλη αγωνία τελικά έχουν κάποιοι για το ποιος θα διαχειριστεί το περιβόητο και χιλιοταλαιπωρημένο LEADER. Άς πάρουν όμως πρώτα το εν λόγω πρόγραμμα και μετά ξέρουν αυτοί. Σίγουρα θα βρουν τον τρόπο για να κόψουν και να μοιράσουν την πίτα !

Αλήθεια μάθατε ότι στείλαμε ειδικούς φρουρούς στα σύνορα με την Βουλγαρία για να ελέγχουν την είσοδο και την έξοδο προς και από την γείτονα χώρα; Μόνο που στείλαμε τους ανθρώπους χωρίς κανένα εξοπλισμό, χωρίς θέρμανση στο φυλάκιο και κυρίως χωρίς δικό τους μεταφορικό μέσο, οπότε και αναγκάζονται να τους πηγαινοφέρνουν με τζιπ που δανείστηκαν από τον Εχίνο. Βρε παιδιά τόσα υπερπολυτελή τζιπ έχουμε σε διάφορες άλλες υπηρεσίες, όπως π.χ. στη Δημοτική Αστυνομία, που η χρησιμότητά τους εξαντλείται στο να κάνουν βόλτες τους Προέδρους των Επιχειρήσεων. Δώστε ένα τζιπ και στα παιδιά αυτά που ταλαιπωρούνται τόσο και κάνουν μία δουλειά που πραγματικά προσφέρει έργο. Γιατί πάντα τα τζιπ και τα πολυτελή υπηρεσιακά αυτοκίνητα δίνονται σε αυτούς που δεν τα έχουν καμία ανάγκη αλλά τα χρησιμοποιούν μόνο για εφελίκι και ταλαιπωρούμε τους υπόλοιπους νομοταγής πολίτες; Αθάνατη Ελλάδα!!!

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται και αγανακτώ πραγματικά όταν διαβάζω διάφορες ανακοινώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Και φυσικά αναφέρομαι στην απάντηση του βουλευτή Ξάνθης και πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρου Κοντού, στον Σωκράτη Ξυνίδη, που τον κατηγορεί ως όψιμο υποστηρικτή των αγροτών και ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να μιλάει για το αγροτικό ζήτημα. Φυσικά κύριε Υπουργέ, μόνο εσείς έχετε δικαίωμα να μιλάτε για το αγροτικό ζήτημα γιατί επί υπουργίας σας ο τόπος είδε την μεγαλύτερη πρόοδο και ανάπτυξη που θα μπορούσε να φανταστεί, τόσο στον αγροτικό τομέα, όσο και στους υπόλοιπους. Αλήθεια πιστεύετε ότι οι Ξανθιώτες ξεχνούν τόσο εύκολα; Κι επειδή από την συμπολίτευση περάσατε στην αντιπολίτευση νομίζετε ότι αυτό σας δίνει το δικαίωμα να κρίνετε τους νυν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα διακυβέρνησης, ξεχνώντας παντελώς τα αμέτρητα δικά σας λάθη; Εγώ πιστεύω ότι ένας πολιτικός που είναι συνυπεύθυνος για το κλείσιμο των συνεταιριστικών εργοστασίων δεν μπορεί να μιλάει έτσι για άλλους πολιτικούς που προσπαθούν τώρα να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Όσο για τα συνεταιριστικά εργοστάσια που το κλείσιμό τους ήταν η ταφόπλακα για την οικονομία του τόπου μας, η Κα Μπατζελή κατά τη διάρκεια συζήτησης με αγρότες της περιοχής στην Κομοτηνή, άφησε υπονοούμενα ότι ψάχνουν να βρουν τρόπο επαναλειτουργίας της ΣΕΒΑΘ. Φαντάζεστε να γίνει αυτό πραγματικότητα; Τότε θα ήθελα να δω τις δηλώσεις αυτών που τώρα το παίζουν «αγροτοπατέρες»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου