Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

«Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία»
Λάθος χειρισμοί και νοοτροπίες είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα σε πολλαπλά αδιέξοδα σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Ξάνθης, τονίζοντας πως μόνη λύση είναι να αλλάξουμε τη φιλοσοφία του «διεκδικώ» και να την αντικαταστήσουμε με το «δημιουργώ».
Για αδιέξοδα που προήλθαν από κακούς χειρισμούς κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ξάνθης Βασίλειος Σκαρλάτος, τονίζοντας ότι ως παραγωγική δύναμη έχουμε εγκλωβιστεί σε μια λαϊκίστικη αριστερόστροφη διεκδίκηση, που οδήγησε στη μείωση της παραγωγικότητας και στο μοίρασμα μιας υπεραξίας η οποία δεν υπάρχει.
Παράλληλα τονίζει ότι μέσα στο σκηνικό της παγκοσμιοποιημένης αγοράς όπου οι μέχρι τώρα λάθος τακτικές μας δεν είναι δυνατόν να κρυφτούν, θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία μας, θέτοντας ως προτεραιότητα την παραγωγή υπεραξίας και μετά το μοίρασμά της.
«Ένας απύθμενος κρατισμός ο οποίος στηρίχτηκε σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις, έχει αιχμαλωτίσει τα πάντα σε αυτή τη χώρα και τώρα στη συγκεκριμένη συγκυρία μας πήραν και χαμπάρι! Δεν μπορούμε να κρύψουμε πια τις αδυναμίες μας. Σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης καμιά χώρα δεν μπορεί να κρύψει τις αδυναμίες και τα «άπλυτά» της πίσω από τα σύνορά της».
Η αλλαγή νοοτροπίας είναι το σημαντικότερο βήμα που θα πρέπει να κάνουμε και να αρχίσουμε να μοιράζουμε, μόνο αφού θα έχουμε.
«Εμείς χρόνια τώρα χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας το ρήμα διεκδικώ. Από ποιον άραγε; Πρέπει να το αντικαταστήσουμε με το ρήμα παράγω και δημιουργώ. Γιατί η δική μας θεωρία, η φιλοσοφία του επιχειρείν είναι η δημιουργική δραστηριότητα. Μόνο τότε υπάρχει μέλλον. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρέπει να ανασυντάξουμε και να ανασχεδιάσουμε το παραγωγικό μας πρότυπο και αντίστοιχα να επιμερίσουμε και το πλεόνασμα που θα προκύπτει. Αφού όμως παράξουμε. Πρέπει να βγάλει το χωράφι μας στάρι για να δούμε πόσο θα μοιράσουμε. Εμείς τώρα προσπαθούμε να αναλώσουμε την υπεραξία του χωραφιού μας πριν δούμε τη σοδειά του. Αυτό είναι τελείως παράλογο. Μπλέξαμε σε αδιέξοδα που το παράλογο των υποθέσεων μας τα έβγαλε μπροστά και δεν έχουμε άλλο τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε παρά μόνο με τη δημιουργία και την παραγωγή».
Το μέλλον βέβαια προδιαγράφεται ακόμη πιο δύσκολο με την απασχόληση να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα. Γεγονός που ο ΣΕΒ έχει επισημάνει και στο παρελθόν. «Ο ΣΕΒ μέσα σε μια συγκυρία, που όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα, μπήκε στη διαδικασία να δει συλλογικά πως θα διασώσουμε την απασχόληση. Γιατί το ποσό με το οποίο θα πληρώνεται η απασχόληση δεν εξασφαλίζεται με κανένα προεδρικό διάταγμα. Ποιος θα εξασφαλίσει ένα μισθό αξιοπρέπειας; Οι «κακοί» πια Ευρωπαίοι ή χρήματα που μας χρωστάν οι Γερμανοί; Ο ΣΕΒ διακρίνοντας όλη αυτή την πραγματικότητα που δεν έπαψε ποτέ να τη λέει άσχετα αν έβρισκε ευήκοα ώτα στην κοινωνία. Τόνιζε όσα σήμερα είναι αυτά που μας λείπουν και προσδιορίζουν τα αρνητικά που θα μετρήσουμε στο μέλλον».
Κλείνοντας ο κ. Σκαρλάτος εύχεται για την καινούργια χρονιά υγεία και χαρά, προσθέτοντας όμως μια ακόμη ευχή…
«Τονίζουμε όμως την ανάγκη να προσθέσουμε σε αυτή την κοινότυπη ευχή μια ακόμη που την αναδεικνύει, η ανάγκη μας ως χώρα και κοινωνία να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα στα οποία με δική μας ευθύνη περιήλθαμε. Είθε λοιπόν στην κοινωνία μας να επικρατήσει η διάθεση για δημιουργική δραστηριότητα. Είναι ο μόνο άριστος οιωνός που πρέπει να ενστερνιστούν κυρίαρχα οι νέοι γιατί μόνο αυτό μπορεί να είναι ο ορίζοντάς τους. Η υποκουλτούρα απύθμενου κρατισμού και δημοσιο-υπαλληλίας έχει αιχμαλωτίσει τα πάντα και πρέπει να ξεπεραστεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου