Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Η ελληνική κυβέρνηση δε διαπραγματεύεται τη μειονοτική πολιτική
Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτηρίζει σημαντική την πρόταση του Τούρκου ομολόγου του για τη δημιουργία ενός Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Συνεργασίας, ενώ υπενθυμίζει ότι ο τουρκικός λαός γνωρίζει καλά την προσωπική του συμβολή για την έναρξη μιας νέας περιόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από το 1999, όταν η διμερής διπλωματική δραστηριότητα συνέπεσε με μια σημαντική απόφαση: τη χορήγηση στην Τουρκία του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας για προσχώρηση στην ΕΕ.

Η λογική της συμφωνίας του Ελσίνκι επανέρχεται στα ελληνοτουρκικά. Το συμπέρασμα αυτό εξάγουν αρμόδιες διπλωματικές πηγές από το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής Παπανδρέου προς τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την οποία αποδέχθηκε τη δημιουργία Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Συνεργασίας (αναβάθμιση του διμερούς διαλόγου) και χρονοδιάγραμμα στις διερευνητικές επαφές που διεξάγονται σε υπηρεσιακό επίπεδο για τα ζητήματα του Αιγαίου.

Παναγιώτης Σγουρίδης: πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης

«Σίγουρα η αναβάθμιση των συζητήσεων θα βοηθήσει στο να υπάρχει ένα κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες, ένα κλίμα που να δημιουργεί και το αίσθημα της ασφάλειας με την έννοια ότι σε περίπτωση παραβιάσεων και παραβάσεων του εναερίου μας χώρου να μπορεί να σηκώνεται μια κόκκινη γραμμή από την άλλη πλευρά και να επισείει την προσοχή ότι άλλα συμφωνήσαμε και άλλα γίνονται. Όμως οφείλω να πω ότι η Τουρκία δεν είναι από τις χώρες εκείνες που θα εγκαταλείψουν τις διεκδικήσεις τους και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί».

Ωστόσο στην επιστολή, που επιδόθηκε μετά από καθυστέρηση περίπου δύο μηνών, και στην οποία ο κ. Ερντογάν προσκαλείται να επισκεφθεί την Αθήνα πριν από το καλοκαίρι διευκρινίζεται σαφώς ότι η ελληνική κυβέρνηση δε θα διαπραγματευτεί με την Άγκυρα τη μειονοτική της πολιτική στη Θράκη.

«Το ότι επισημαίνεται άλλο Χάλκη άλλο μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης είναι σαφέστατο διότι υπάρχει πλήρη αναντιστοιχία των δύο αυτών ζητημάτων. Θεωρώ ότι τα εθνικά μας ζητήματα δεν μπαίνουν όλα στην ίδια σειρά και δεν ιεραρχούνται με τρόπο ισοπεδωτικό. Εκείνο που σίγουρα πρέπει να πούμε είναι πως η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης είναι μία μειονότητα η οποία ναι μεν υπάγεται στους κανόνες της συνθήκης της Λωζάνης, αλλά είναι Έλληνες πολίτες και η ισονομία και ισοπολιτεία για εμάς είναι το παν και δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση διότι πάνω απ’ όλα είναι η προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στην τετρασέλιδη -σύμφωνα με πληροφορίες- επιστολή του ο Γιώργος Παπανδρέου περιγράφει ως πρωταρχική προτεραιότητα της Ελλάδας τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος και ατμόσφαιρας αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Τονίζει την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, τόσο των διμερών όσο και των πολυμερών, καθώς αυτές αποτελούν το πλαίσιο για το εδαφικό καθεστώς στο Αιγαίο και συνιστούν θεμέλιο προς εξασφάλιση διαρκών σχέσεων καλής γειτονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου