Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Απλήρωτοι για μήνες οι εργαζόμενοι
Αναρωτήθηκαν αυτοί οι καρεκλοκένταυροι με τις γραφειάρες και τα πούρα πώς ζουν και επιβιώνουν τα τελευταία δύο χρόνια οι άνθρωποι που εργάζονται τόσα χρόνια στην Αναπτυξιακή και αν τους λείπουν ακόμη και τα απολύτως απαραίτητα;
Αφήστε τις γραφειάρες και τα πούρα
Και δείτε τους απλήρωτους υπαλλήλους

Όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης που θέλουν να τους σέβονται και να τους εκτιμούν για το έργο που προσφέρουν, το μόνο που έμαθαν να κάνουν καλά τόσα χρόνια είναι να εμπαίζουν το σύνολο του λαού και να λειτουργούν προς το δικό τους συμφέρον, χωρίς να δίνουν δεκάρα τσακιστή για αυτούς που ίσως τους στήριξαν είτε με ψήφους είτε με προγράμματα και δημόσιες επενδύσεις. Και φυσικά αναφέρομαι στο σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι μέτοχοι της Αναπτυξιακής Νομού Ξάνθης – Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας ΟΤΑ και έχουν υλοποιήσει κατά καιρούς, εδώ και 15 χρόνια που λειτουργεί η εν λόγω εταιρεία, επενδύσεις μεγάλου κόστους, επιδοτούμενοι φυσικά από Πρωτοβουλίες και Προγράμματα που τους πρόσφερε αυτή η εταιρεία. Επίσης δέχτηκαν με μεγάλη χαρά να βάλουν τα «δικά» τους, μπλε ή πράσινα παιδιά σε σεμινάρια κατάρτισης που υλοποιούσε και πάλι η Αναπτυξιακή Εταιρεία, για να έχουν να λαμβάνουν μετά στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ένα καλάθι πολύ ωραία πλεγμένο και διακοσμημένο, με το γνωστό παίρνω και να δίνω. Μόνο που το παιχνίδι του πάρε δώσε, μερικές φορές χαλάει στην πορεία για διάφορους, και κυρίως πολιτικούς, λόγους και οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ που ξέρουν καλά τον τρόπο να παίρνουν, ξεχνούν να δώσουν και να στηρίξουν το δικό τους εργαλείο. Γιατί η Αναπτυξιακή εταιρεία είναι ένα εργαλείο που συστάθηκε από την τοπική αυτοδιοίκηση με μοναδικό σκοπό και στόχο να στηρίζει τους μετόχους της δηλαδή την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες του Νομού για την ανάπτυξη του τόπου μας. Να τους προσφέρει τις προαναφερόμενες υπηρεσίες και να διευκολύνει γραφειοκρατικά μέσω του ρόλου της ως μεσάζων, την αυτοδιοίκηση με την κεντρική διοίκηση, δηλαδή τα υπουργεία. Επίσης σχεδόν όλα τα προγράμματα που διαχειρίζεται η Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ έχουν προβολή και ευαισθητοποίηση. Εκεί να δείτε τι συμφέροντα παίχθηκαν, παίζονται και θα συνεχίσουν να παίζονται για την προβολή και στήριξη κομματαρχών και αυτοδιοικητικών που είχαν την χαρά να λάμψουν και αυτοί για ένα φεγγάρι, στην διοίκηση της εν λόγω εταιρείας.
Και ερχόμαστε στο σήμερα. Από το 2007, χωρίς αυτό να σημαίνει πως προηγουμένως δεν υπήρχαν δυσλειτουργίες και δύσκολες περίοδοι για την Αναπτυξιακή, η εταιρεία βρέθηκε σε ένα μεγάλο κυκεώνα προβλημάτων, κυρίως οικονομικών αλλά και πολιτικογραφειοκρατικών. Η διοίκηση με μεγάλη στήριξη από στελέχη της τότε κυβέρνησης, προσπάθησε μεν , χωρίς επιτυχία δε, να καλύψει προηγούμενες «αμαρτίες» και να παίξει και αυτή το παιχνίδι της με τους Δημάρχους , τον Νομάρχη και τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Αλλά κάτι δεν πήγε καλά και μάλλον δεν καρποφόρησε η όλη συνεργασία. Το πάρε και δώσε που είπαμε προηγουμένως, έγινε πάρε χωρίς δώσε. Από το 2007 έως και σήμερα, εν μέσω οικονομικής κρίσης και λόγω της μετάβασης στο Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (απουσία δηλαδή υλοποίησης προγραμμάτων), η εταιρεία προσπαθεί να επιβιώσει χωρίς την στήριξη από τους ίδιους τους μετόχους της. Οι λόγοι σίγουρα είναι πολλοί και ίσως περίπλοκοι. Από την άλλη όμως ίσως να μην είναι και τόσο περίπλοκοι όσο κάποιοι θέλουν να μας τους παρουσιάσουν.
Ότι κι αν έχει προηγηθεί στην πορεία της εταιρείας πάντως, δεν είναι δυνατόν να οδηγείται ένα τέτοιο εργαλείο σε κρίση και πιθανή διάλυση επειδή είτε ο Πρόεδρος δεν γουστάρει κάποιους ή αυτοί οι κάποιοι δεν γουστάρουν τον Πρόεδρο και το εν ενεργεία Δ.Σ. Όποιος δεν ήθελε τα συγκεκριμένα πρόσωπα στη διοίκηση, να μην τα εξέλεγε. Βέβαια το κύριο και μεγαλύτερο μερίδιο των ευθυνών σίγουρα το έχει το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας και φυσικά ο Πρόεδρός του. Αν μετά από δύο χρόνια παρουσίας του σε μία τέτοια καίρια θέση δεν μπορεί να ισορροπήσει καταστάσεις και να πληρώσει το προσωπικό του, το οποίο δουλεύει το τελευταίο δεκάμηνο χωρίς να αποζημιώνεται, τότε καλά θα κάνει να πάει στο σπίτι του και να αφήσει τα ηνία της εταιρείας σε κάποιον που ίσως μπορεί να λύσει το πρόβλημα και όχι να το διογκώσει περισσότερο. Ξέρετε πολλές φορές ο εγωισμός που χαρακτηρίζει κάποιους διοικούντες ακολουθώντας το παράδειγμα του καπετάνιου στο πλοίο που βουλιάζει, δεν είναι και η καλύτερη τακτική που μπορούν να ακολουθηθεί σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Αν δεν μπορείς, φεύγεις έστω και ηττημένος και παραδίδεις σε κάποιον άλλον που ίσως έχει τον τρόπο να λύσει τα προβλήματα καλύτερα. Άλλωστε η εταιρεία δεν ανήκει ούτε στον Πρόεδρο, ούτε στο Δ.Σ. Όσο για το Διοικητικό Συμβούλιο της Αναπτυξιακής, ή αδιάφορο θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ή παραμυθιάζεται από φρούδες υποσχέσεις ή δεν είναι σωστά ενημερωμένο για την πραγματική κατάσταση. Αυτό όμως δεν το απαλλάσσει από τις ευθύνες του. Η επόμενη τυπική απαλλαγή ευθυνών του Δ.Σ που θα γίνει στην ερχόμενη Γενική Συνέλευση του 2010, θέλω να πιστεύω ότι δεν θα παρουσιάσει πάλι ισολογισμό με κέρδη ενώ χρωστούν και έχουν να πληρώσουν κανονικά το προσωπικό τους δέκα μήνες! Αναρωτήθηκαν αυτοί οι καρεκλοκένταυροι με τις γραφειάρες και τα πούρα πώς ζουν και επιβιώνουν τα τελευταία δύο χρόνια οι άνθρωποι που εργάζονται τόσα χρόνια σε αυτήν την εταιρεία και αν τους λείπουν ακόμη και τα απολύτως απαραίτητα; Αλλά αυτοί μένουν απλήρωτοι ή οι δικές τους οικογένειές ταλαιπωρούνται; Αυτοί είναι Δημόσιοι Υπάλληλοι και κάθε μήνα, βρέξει χιονίσει, ο μισθός τους έρχεται μέσα στο φακελάκι από την φορολογία των απλήρωτων υπαλλήλων τους.
Όποιος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, και αναφέρομαι σε όλο το Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ, ή πολύ απλά παραιτείται ή πολύ απλά τον διώχνουν. Ουδείς αναντικατάστατος. Και ικανότεροι υπάρχουν και λιγότερο ασυνεπείς. Αφήστε τις μεσοβέζικες λύσεις και το κατά 99% λύθηκε το πρόβλημα. Επί δύο χρόνια λύνετε όλα τα προβλήματα κατά 99% γι’ αυτό το λόγο φτάσατε σε αυτό το σημείο. Επιτέλους λύστε τα στο 100%.
Αυτοδιοικούντες! Για κατεβείτε λίγο για να μπορέσετε να δείτε από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο απλός λαός και μην τα βλέπετε όλα μέσα από το πρίσμα του συμφέροντος, του κανακέματος των δικών σας «παιδιών» και της ψηφοθηρίας. Γιατί η δική σας τσέπη είναι γεμάτη και πώς άραγε να νιώσετε τους μη έχοντες και αυτούς που εργάζονται για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Κανένας δεν δουλεύει από χόμπι. Μάλλον εσείς μας δουλεύετε!
Κ.ΚΑΝΑΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου