Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Η αντίστροφη μέτρηση για το δήμο Ξάνθης ξεκίνησε

Εδώ και πολλά χρόνια οι δημοτικές εκλογές ήταν σχεδόν αδιάφορες για το δήμο Ξάνθης, αφού το μόνο ενδιαφέρον τους αφορούσε στους δημοτικούς συμβούλους που θα εκλεγούν και όχι στο Δήμαρχο καθώς, ήταν κοινό μυστικό ότι, ο Μιχάλης Στυλιανίδης απολάμβανε την εμπιστοσύνη των Ξανθιωτών και η εκλογή του κάθε φορά ήταν παραπάνω κι από βέβαιη. Κάτι τέτοιο όμως δε φαίνεται να ισχύει και για τις δημοτικές εκλογές του 2010 όπου μόνο σίγουρη δε θα πρέπει να θεωρεί κανείς την επανεκλογή του κυρίου Στυλιανίδη.
Αντιθέτως, μετά από πολλά χρόνια, για πρώτη φορά η αίσθηση ότι ο δήμος Ξάνθης θα αλλάξει χέρια είναι τόσο έντονη. Αυτό βέβαια διαφάνηκε από τη μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές τις 4ης Οκτωβρίου. Από μόνη της όμως αυτή η νίκη δε θα σήμαινε τίποτα αφού πάντα οι Ξανθιώτες ψήφιζαν εντελώς διαφορετικά στις εθνικές απ’ ότι στις δημοτικές εκλογές.
Ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν συμβεί πάρα πολλά τα οποία έχουν σπείρει πλέον την αμφισβήτηση στους Ξανθιώτες. Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας περιπτώσεις όπου έφταναν στο δημοτικό συμβούλιο προς συζήτηση και ψήφιση έργα τα οποία είχαν ήδη ολοκληρωθεί, όπως για παράδειγμα η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του νηπιαγωγείου της Χρύσας.
Επίσης είδαμε να δημοσιεύονται περιπτώσεις όπου έργα μεγάλης χρηματικής αξίας, σπάζονταν στα δύο μόνο και μόνο για να μπορεί να γίνει η απευθείας ανάθεσή τους (προφανώς σε κάποιους εκλεκτούς εργολάβους), κάτι που εύλογα οδηγεί τον καθένα σε πολλές σκέψεις.
Επίσης, μόλις την περασμένη εβδομάδα, η αντιπολίτευση του δήμου γνωστοποίησε την περίπτωση των εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι εργάζονται εδώ και δύο μήνες αλλά τώρα μόλις ζητήθηκε η ψήφιση των συμβάσεών τους από το δημοτικό συμβούλιο.
Ακόμα και η περίπτωση της ΔΕΥΑΞ προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις, κυρίως όσον αφορά στις περιπτώσεις όπου μέλη της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει από τον περασμένο Ιανουάριο στοιχεία για τα οικονομικά της επιχείρησης αλλά όσο τα είδαν αυτοί άλλο τόσο τα είδαμε κι εμείς. Γιατί άραγε αυτή η τόσο μεγάλη καθυστέρηση ως προς το να δοθούν τα στοιχεία αυτά; Εδώ δύο πράγματα μπορεί να σκεφτεί κανείς, ή ότι η διοίκηση της ΔΕΥΑΞ για κάποιο λόγο δε θέλει να δώσει τα συγκεκριμένα στοιχεία ή ότι η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σε γραφειοκρατικά αίτια, κάτι που σημαίνει με απλά λόγια πως υπάρχει δυσλειτουργία της επιχείρησης. Τι από τα δύο ισχύει όμως;
Δε θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης και την περίπτωση της περιβόητης δεξαμενής αξίας 35.000 ευρώ, τη στιγμή που σύμβουλος της συμπολίτευσης έκανε ένσταση για την αγορά ισχυριζόμενος ότι με μια καλύτερη έρευνα αγοράς η ίδια δεξαμενή μπορεί να αποκτηθεί με πολύ λιγότερα χρήματα. Έγινε άραγε σωστή έρευνα αγοράς ή στο συγκεκριμένο δήμο δε λογαριάζουν το χρήμα μιας και δεν το δίνουν από την τσέπη τους;
Τις τελευταίες μέρες είχαμε την ξαφνική παραίτηση του κ. Τριμίντζιου για λόγους που κανένας δε γνωρίζει κι άρα ο καθένας μπορεί να υποθέσει τα πάντα. Επίσης είχαμε τη βόμβα Καλαϊτζή ο οποίος με βάση την απόφαση της περιφέρειας θα έπρεπε να είχε παυθεί από τη θέση του εδώ και καιρό. Όχι μόνο δεν έγινε κάτι τέτοιο αλλά ο Θεολόγος Καλαϊτζής συνέχιζε να προεδρεύει του δημοτικού συμβουλίου.
Μπορεί βέβαια η όποια πρωτόδικη καταδίκη του κυρίου Καλαϊτζή να αφορά προσωπική του και όχι πολιτική υπόθεση αλλά ο ίδιος ο Δήμαρχος έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες αφού γνώριζε τα πάντα για την απόφαση αλλά δεν είχε πει τίποτα στον πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, ή τουλάχιστον έτσι ξέρουν προς τα έξω, ότι δηλαδή δεν τον είχε ενημερώσει για την απόφαση αυτή. Μα όταν ο κύριος Καλαϊτζής προέδρευε κύριε Δήμαρχε, εσείς καθόσασταν δίπλα του, γιατί δεν τον ενημερώνατε τότε; Τόσο δύσκολο ήταν πριν την έναρξη του δημοτικού συμβουλίου να τον ενημερώσετε και να εφαρμοστεί η απόφαση της περιφέρειας; Εκτός πια κι αν γυρίσουμε σε νοοτροπίες του τύπου ότι οι αποφάσεις και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται μόνο από τους φτωχούς κι αδύνατους.
Πέρα απ’ όλα αυτά όμως, η μεγάλη πληγή αυτού του δήμου είναι το έργο της κεντρικής πλατείας. Ένα έργο που θα είχε παραδοθεί δήθεν τον περασμένο Σεπτέμβρη αλλά μάλλον θα πάει για τον επόμενο. Εκτός όμως από τη μεγάλη αυτή καθυστέρηση του συγκεκριμένου έργου, υπάρχει και το θέμα του χάους που πλέον επικρατεί στο κέντρο της πόλης, υπάρχει το θέμα των επαγγελματιών που έχουν τις επιχειρήσεις τους γύρω από την κεντρική πλατεία και οι οποίοι κοντεύουν να καταστραφούν.
Καταρχήν πως είναι δυνατόν να ξεκινάει ένα τόσο μεγάλο έργο εν έτη του 2009 με σχέδια του 1995; Δηλαδή είναι ίδιες οι σημερινές συνθήκες στην πόλη με εκείνες του 1995; Είναι ίδιος ο αριθμός των αυτοκινήτων που κινούνται στην πόλη; Είναι ίδιες οι ανάγκες της σημερινής κοινωνίας με εκείνες του 1995; Πως γίνεται να κάνουν έργα τέτοιου μεγέθους τη στιγμή που δε γίνονται χώροι στάθμευσης; Πως γίνεται να ξεκινάει κάτι τόσο μεγάλο χωρίς να έχουν παρθεί μέτρα για την αποτροπή όλου αυτού του σκηνικού που επικρατεί καθημερινά στο κέντρο της πόλης; Και στο κάτω κάτω τι την ήθελαν μια τόσο μεγάλη πλατεία στην Ξάνθη; Δεν είχαν που αλλού να δώσουν τα χρήματα των Ξανθιωτών;
Όλα αυτά και άλλα τόσα που πιθανό να μου διαφεύγουν είναι εκείνα που όπως φαίνεται θα σταθούν αιτία για να αλλάξει χέρια ο δήμος Ξάνθης και πραγματικά δεν ξέρω αν ο χρόνος που απομένει μέχρι τις επόμενες δημοτικές εκλογές είναι αρκετός ώστε ο νυν Δήμαρχος Ξάνθης να προλάβει να αλλάξει την εις βάρος του κατάσταση. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι πλέον πολύ αργά για την οποιαδήποτε διορθωτική κίνηση και μάλλον ο κύριος Στυλιανίδης θα πρέπει να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα που τον περιμένει.


Σ. Καραχότζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου