Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Με ανοιχτά χαρτιά μίλησε ο Σωκράτης Ξυνίδης
Χρήζει εισαγγελικής έρευνας η διαχείριση στη ΣΕΒΑΘ
Εάν η βιοαιθανόλη είναι βιώσιμη θα τη διεκδικήσουμε δυναμικά
Απαλλαγμένη από σκληρές κομματικές παρεμβάσεις η ΣΕΚΑΠ
Αυτό που βρήκαμε ήταν χειρότερο από αυτό που περιμέναμε. Με αυτή τη φράση περιέγραψε ο γραμματέας του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ την αποσύνθεση, όπως είπε, του κρατικού μηχανισμού σε όλα τα επίπεδα που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Γεγονός που οδηγεί σε έναν τιτάνιο αγώνα προκειμένου ο μηχανισμός να στηθεί από την αρχή χωρίς αυτό να αποτελεί δικαιολογία προς τον ελληνικό λαό για τη λήψη ορισμένων μέτρων αφού αυτή η κυβέρνηση θα κριθεί από την πολιτική της αποτελεσματικότητα και όχι από την προσπάθεια. Όλες λοιπόν οι μεγάλες πολιτικές επιλογές που υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό όπως ο εκλογικός νόμος, η διοικητική μεταρρύθμιση, η μεταρρύθμιση στο φορολογικό, οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ είναι ήδη σε εξέλιξη και έχουν την κοινωνική συναίνεση.
Σε ότι αφορά ειδικότερα στο νομό Ξάνθης ο κύριος Ξυνίδης αναγνώρισε ότι υπάρχουν εκρηκτικά προβλήματα για τα οποία ωστόσο προς το παρόν δεν μπορεί να γίνει τίποτε εάν πρώτα δε δομηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός.
«Παρ’ ότι γνωρίζω ότι υπάρχουν εκρηκτικά προβλήματα τα οποία είχαμε εντοπίσει κατά την προεκλογική περίοδο καλώς ή κακώς, έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή τα πράγματα, σε επίπεδο επάρκειας του κράτους να αντιμετωπίζει τα προβλήματα των πολιτών και της κοινωνίας, δεν μπορούμε ακόμη να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ απλό για ένα βουλευτή να τρέχει σήμερα από πόρτα σε πόρτα σε κάθε Υπουργείο, κάνοντας βουλευτική γυμναστική, αλλά αυτή τη στιγμή πρόκειται μόνο περί τούτου. Ουσιαστική παρέμβαση στα προβλήματα που απασχολούν την κάθε περιοχή θεωρώ ότι θα έχουμε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα όταν πλέον θα δομηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός».
Παρ’ όλα αυτά, όπως τόνισε, η περιοχή κατά την πρόσφατη συνάντηση βουλευτών και αυτοδιοικητικών με την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατάφερε να διασφαλίσει τη δέσμευση της κυρίας Μπατζελή ότι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο τόσο σε επίπεδο μάχης στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και σε επίπεδο πόρων. Παράλληλα ο κύριος Ξυνίδης έδωσε το στίγμα της συνεργασίας και του διαλόγου τόσο με τους συναδέλφους του κυρίους Μάντατζη και Κοντού όσο και με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών τάξεων προκειμένου να αναδειχθούν και να αξιολογηθούν βασικά ζητήματα που αφορούν στο νομό ώστε να επιτευχθεί η υλοποίησή τους. Γεγονός που προϋποθέτει διαρκή διάλογο, διαρκή καταγραφή των προβλημάτων και της υφιστάμενης κατάστασης, διαρκή επεξεργασία τους και σαφή προτεραιότητα ως προς την επίλυσή τους. Αρκεί βέβαια η ίδια διάθεση να υπάρχει και από την άλλη πλευρά. «Από δικής μου πλευράς αυτή η προσπάθεια θα γίνει. Το αν θα υπάρξει ανταπόκριση, προσωπικά πιστεύω ότι θα υπάρξει γιατί δεν έχει κανένας λόγο να μην ανταποκριθεί, αφορά βέβαια και άλλους» σημείωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.
Σε ότι αφορά στα συνεταιριστικά ο κύριος Ξυνίδης επανέλαβε την απαίτηση της κοινωνίας να μάθει επιτέλους που πήγε το τεράστιο ποσό που δόθηκε και να αποδοθούν όχι μόνο πολιτικές ευθύνες αλλά και ποινικές.
«Πιστεύω ότι είναι απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας ένα τεράστιο ποσό του Έλληνα φορολογούμενου που δόθηκε στη ΣΕΒΑΘ, μέσω της Αγροτικής Τράπεζας, να ξέρει πού πήγε. Αυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστεί, στο βαθμό που μπορεί, γιατί και αν ακόμη δεν ξεκαθαριστεί κάποιοι έχουν ευθύνη. Αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο στην απόδοση πολιτικών ευθυνών για να το ανοίξω και να το κλείσω εγώ. Έχω την εντύπωση ότι αφορά και εισαγγελέα. Χρήζει διερεύνησης. Όταν υπάρξουν διοικήσεις εκεί που πρέπει να υπάρξουν θα δούμε πώς θα το ψάξουμε. Αλλά λέω εγώ ότι αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν προέκυψε χθες, έχει προκύψει εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο και θα έπρεπε ήδη και πολιτικά κάποιοι να βγουν και να πουν τι έγινε αλλά αν δεν το κάνουν αυτό και δεν απαντήσουν στο ερώτημα που έβαλε η νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για το πού πήγε αυτό το τεράστιο κονδύλι, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να υπάρξει και προκαταρκτική εξέταση από κάποιον εισαγγελέα».
Ως προς τη μετατροπή του ζαχαρουργείου της Ξάνθης σε μονάδα παραγωγής βιοαιθανόλης ο κύριος Ξυνίδης άφησε σαφείς αιχμές κατά του κυρίου Κοντού διαβεβαιώνοντας πως αν οι μελέτες που υπάρχουν διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της επένδυσης τότε αυτή θα προχωρήσει.
«Και σαν γραμματέας τότε της νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ όταν βγαίναν κάποιοι και λέγαν ότι το φουγάρο της ζάχαρης δε θα σταματήσει ποτέ να βγάζει καπνό και ότι θα παραιτούνταν από τις θέσεις τους εάν τυχόν συνέβαινε αυτό, που όχι μόνο δεν παραιτήθηκαν αλλά ξέχασαν τα πάντα σε σχέση με το θέμα, είχαμε αμφισβητήσει το κατά πόσον αυτή η επένδυση θα είναι οικονομικά βιώσιμη. Είπαμε όμως ότι μπορεί και να κάναμε λάθος και επειδή γνωρίζαμε ότι υπήρχαν οικονομοτεχνικές μελέτες από την διοίκηση της ΕΒΖ και επειδή τότε ρητά και κατηγορηματικά λέγαμε ότι βρίσκονται στο συρτάρι του κυρίου Κοντού, βγήκαμε λοιπόν και είπαμε να τις δημοσιοποιήσει για να ξέρει και ο μέσος πολίτης εάν μπορεί να γίνει και αν θα είναι βιώσιμο προκειμένου να μη δημιουργηθεί άλλη μία προβληματική επένδυση. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Κάτι που μας βάζει σε υποψίες ότι αυτό που έβγαζαν οι μελέτες δεν ήταν θετικό. Από αυτό το σημείο λοιπόν αμφισβητούσαμε ότι η επένδυση της βιοαιθανόλης είναι υλοποιήσιμη. Προ ημερών διάβαζα στον τύπο ότι η απερχόμενη διοίκηση της ΕΒΖ, από διαρροές, έλεγε ότι δεν είναι εφαρμόσιμη. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μου επίσκεψης στο εργοστάσιο οι εργαζόμενοι στη “ζάχαρη” μου είπαν ότι έχουν πληροφορίες πως είναι κερδοφόρα. Εμείς λοιπόν λέμε το απλό. Τώρα επιτέλους που έγινε η αλλαγή της διοίκησης αυτές οι μελέτες που αφορούν στη βιοαιθανόλη να δουν το φως της δημοσιότητας και στο βαθμό που πράγματι μπορούμε να θεμελιώσουμε ότι είναι κερδοφόρα αυτή η επένδυση εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα βγούμε να την διεκδικήσουμε με τον πιο δυναμικό τρόπο».
Ως προς τα ευτράπελα που συνέβησαν στη ΣΕΚΑΠ με τις προαγωγές και μετατάξεις ατόμων και την παραίτηση και ανάκληση του προέδρου της εταιρείας, ο κύριος Ξυνίδης τόνισε ότι οι λογικές αυτές απαξίωσαν τη ναυαρχίδα της ανάπτυξης στην Ξάνθη, όπως είπε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας ότι η νέα διοίκηση θα είναι απαλλαγμένη από σκληρές κομματικές παρεμβάσεις.
«Αυτές οι λογικές του μπάζω απ’ το παράθυρο, όχι ήμουνα στο διοικητικό συμβούλιο αλλά δεν ξέρω τι υπέγραψα, όχι δεν υπέγραψα εγώ υπέγραψε κάποιος άλλος, όχι ξαναπαίρνω πίσω την παραίτησή μου και ξαναγυρνάω, νομίζω ότι απαξιώνουν τη μοναδική μεγάλη εταιρεία που έμεινε από όλη αυτή την ομάδα μεγάλων επενδύσεων που υπήρξε τη δεκαετία του ΄70 και που έδωσε στην Ξάνθη τη δυνατότητα να είναι αυτή που είναι σήμερα, απαξιώνουν την τελευταία μεγάλη ναυαρχίδα της ανάπτυξης. Εγώ δεσμεύομαι σήμερα απέναντι σε όλους τους Ξανθιώτες ότι τόσο με την επιλογή των προσώπων όσο και με την προστασία της εταιρείας από τις άμεσες σκληρές παρεμβάσεις που γνώρισε στο παρελθόν και δεν μπόρεσε σε έναν μεγάλο βαθμό να ορθοποδήσει εξαιτίας αυτών, ότι αυτό το πράγμα δε θα γίνει αυτή τη φορά».
Σε ότι αφορά τώρα στις εκλογές του 2010 για την τοπική αυτοδιοίκηση ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι αυτές θα διενεργηθούν με το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη ο οποίος ωστόσο συναντά αντιδράσεις από τους ίδιους τους αιρετούς οι οποίοι ταμπουρώνονται πίσω από τα κεκτημένα.
Ως προς το θέμα των προσλήψεων ο κύριος Ξυνίδης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι διατεθειμένη να δημιουργήσει νέες γκρίζες ζώνες. Ότι είναι να γίνει, είπε χαρακτηριστικά, θα γίνει με όρους ΑΣΕΠ, με όρους μόνιμης εργασίας, με όρους πλήρης ασφάλισης, με τα εργασιακά δικαιώματα που δικαιούται ο εργαζόμενος. Σε αυτή τη συγκυρία οποιαδήποτε άλλη επιλογή θολώνει το τοπίο, πρόσθεσε ο κύριος Ξυνίδης. Όλες οι προσλήψεις με διαδικασίες που θα είναι υπό πλήρη έλεγχο και διαφανείς σε όλη την ελληνική κοινωνία. Και αυτό είναι το στίγμα που στέλνει η κυβέρνηση.
Τέλος σε ότι αφορά στην τοποθέτηση των γενικών γραμματέων των περιφερειών ο κύριος Ξυνίδης παραδέχθηκε ότι η καθυστέρηση δημιουργεί πρακτικά προβλήματα και κινδύνους, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι η ανακοίνωση των ονομάτων είναι θέμα ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου