Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Πληρώνουν το τίμημα της καθυστέρησης οι επαγγελματίες του κέντρου
Ήταν στις 20 Μαρτίου του 2009 όταν σε πανηγυρική συνέντευξη τύπου Δήμαρχος, τεχνική εταιρεία και τεχνική υπηρεσία, δια στόματος Αικατερίνης Μανά, μας διαβεβαίωναν ότι η παράδοση της πλατείας θα γίνει στα τέλη του Σεπτέμβρη.

Αικατερίνη Μανά

«Η δεύτερη φάση που περιλαμβάνει την περιοχή της πλατείας Πεσόντων και την οδό Πεσόντων από τη συμβολή της οδού Μιχαήλ Βόγδου ως την περιοχή του δημοτικού πάρκινγκ όπου οι εργασίες ξεκίνησαν στις 2/10/2008 και προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη φάση που αφορά στην κεντρική πλατεία και οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν στις 6/3/2009 και οι οποίες επίσης προβλέπεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του Σεπτεμβρίου και στο τέλος η περιοχή παρέμβασης που απομένει είναι οι δρόμοι γύρω από την κεντρική πλατεία η οδός Μιχαήλ Βόγδου από τη συμβολή των οδών με την Ελευθερίου Βενιζέλου και Κύθνου μέχρι την Κεντρική πλατεία και η οδός Κωνσταντίνου Μπένη από την Κεντρική Πλατεία έως την οδό Τσιμισκή».
Ωστόσο ο Σεπτέμβρης πέρασε και το έργο όχι απλώς δεν παραδόθηκε αλλά από ότι παραδέχεται τώρα ο Δήμαρχος ούτε τα Χριστούγεννα οι εργολάβοι θα ολοκληρώσουν τις εργασίες.

Μιχάλης Στυλιανίδης
«Πάντα βεβαίως μεταφέρω κι εγώ τις θέσεις της τεχνικής υπηρεσίας και του εργολάβου οι οποίοι μου λένε παρά το ότι δε θα παραδοθεί η κεντρική πλατεία μέχρι τα Χριστούγεννα, ότι το όλο έργο είναι εντός του χρονοδιαγράμματος το οποίο ως γνωστό θα παραδοθεί προς το καλοκαίρι του 2010. Η κεντρική πλατεία σύμφωνα με τον τελευταίο προγραμματισμό που έχει γίνει, ολοκληρωτικά πλέον θα παραδοθεί την περίοδο των Θρακικών λαογραφικών γιορτών. Το όλο έργο όμως θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2010, σύμφωνα με την τεχνική υπηρεσία και τον ανάδοχο, οι εργασίες προχωρούν με τέτοιο ρυθμό που το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του προβλεπόμενου χρόνου».
Την ίδια στιγμή βαρύ είναι το πλήγμα που δέχεται η αγορά της Ξάνθης λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο κέντρο της πόλης από την καθυστέρηση των εργασιών και μάλιστα ενόψει εορτών.

Σωτήρης Τσιακίρογλου
«Αυτή τη στιγμή πρέπει να ξέρετε ότι το κυκλοφοριακό της πόλης μας είναι τέτοιο, έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ, που δυστυχώς έχουν φορτιστεί κάποιοι δρόμοι όχι μόνο κυκλοφοριακά αλλά έχουν φορτιστεί και με ρύπους και μάλιστα πολλές κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα η ποιότητα ζωής να έχει υποβαθμιστεί πάρα πολύ. Ας ξέρει ο κύριος Δήμαρχος ότι δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια, η ομοσπονδία δεσμεύεται ότι το πρώτο δεκαήμερο θα κάνει μάζωξη προκειμένου να εκθέσει και να αναφέρει στους επαγγελματίες και σε όλους τους φορείς ποιο θα είναι το μέλλον της πλατείας αυτής και ποιο θα είναι το μέλλον των καταστημάτων κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Όπως ξέρετε όλοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους να αποπληρώσουν τις επιταγές τους από τη δουλειά που θα έχουν τα Χριστούγεννα, δυστυχώς όμως η σκοτεινότητα του χώρου αυτού, ο μη φωτισμός και οτιδήποτε άλλο συνεπάγεται, θα αποδυναμώσουν την κεντρική μας αγορά, αλλά παράλληλα αποδυναμώνεται και περιφερειακά η αγορά διότι το κυκλοφοριακό απαξιώνει και τα περιφερειακά μαγαζιά. Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση, ας δει ο δήμος αυτό που πρέπει να πράξει και νομίζω ότι πρέπει να τρίξει τα δόντια σε αυτούς που κατασκευάζουν το έργο ώστε να βάλουν τα δυνατά τους, να τελειώσει το έργο αυτό.
Δυστυχώς το τίμημα από την καθυστέρηση παράδοσης του έργου καλούνται να πληρώσουν πρώτιστα οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται γύρω από την πλατεία, οι οποίοι προχώρησαν και σε επιχειρηματικά ανοίγματα με δεδομένο το χρονοδιάγραμμα που είχε αρχικά δοθεί».

Δημήτρης Πασαλής
«Η αλήθεια είναι ότι καθημερινά συνάδελφοι οι οποίοι έχουν επιχειρήσεις γύρω από την κεντρική πλατεία διαμαρτύρονται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εκεί πέρα και είναι αλήθεια ότι πολλοί από αυτούς με γνώμονα το πότε θα παραδοθεί η κεντρική πλατεία προέβησαν σε ανάλογες επιχειρηματικές κινήσεις. Από τη στιγμή όμως που υπάρχει καθυστέρηση της παράδοσης, λογικό είναι για αυτές τις επιχειρήσεις να μην υλοποιείται ο προγραμματισμός τους. Το πρόβλημα όμως αυτή τη στιγμή έχει γίνει ακόμα πιο έντονο καθώς πάρα πολλά τουριστικά λεωφορεία τα οποία έρχονται στο κέντρο της πόλης, δε βρίσκουν θέσεις στάθμευσης με αποτέλεσμα να φεύγουν και μάλιστα έχω ακούσει ότι για το λόγο αυτό, πολλά ταξιδιωτικά γραφεία έχουν ακυρώσει ταξίδια για την Ξάνθη.
Ας ελπίσουμε να μην καθυστερήσουν κι άλλο τα έργα αυτά γιατί κάθε μέρα που περνάει και με την οικονομική κρίση που μας ταλαιπωρεί όλους, είναι κρίσιμη. Ξέρετε πολύ καλά ότι τα ενοίκια γύρω από την κεντρική πλατεία είναι πολύ ακριβά και ένας από τους λόγους που είναι ακριβά είναι γιατί έχουν πρόσωπο την κεντρική πλατεία και μπορούν να εκμεταλλεύονται τους χώρους της. Ας ελπίσουμε ότι η κατάσταση αυτή θα τερματιστεί γρήγορα».

Στέλιος Αρσενίου
«Το σίγουρο είναι ότι τους έβλαψε όλους, ξεκινάμε από ένα 20% και φτάνουμε και μέχρι το 60% σε ζημιά. Η Ξάνθη πάει να κάνει μια πλατεία σαν κι αυτές που έχει η Νέα Υόρκη και το Τόκιο, δεν ξέρω ποιος φωστήρας το σκέφτηκε αυτό αλλά αν τέλος πάντων ήθελαν μια τόσο μεγάλη πλατεία, ας ήταν έργα μέσα στο καλοκαίρι μέρα νύχτα ώστε να δινόταν όσο το δυνατόν πιο σύντομα η πλατεία στον κόσμο και να μην υπάρχει αυτή η ταλαιπωρία».
Τον περασμένο Μάρτιο κύριε Αρσενίου δια συνεντεύξεως τύπου είχε ειπωθεί ότι ναι μεν τα υπόλοιπα έργα θα παραδοθούν το Μάρτιο του 2010 αλλά η πλατεία θα παραδοθεί το Σεπτέμβριο που μας πέρασε. Τώρα όμως ακούγεται ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση ως προς την παράδοση της πλατείας και μάλιστα κάποιοι μιλάνε ακόμα και για τον επόμενο Σεπτέμβρη. Αυτό τι επιπτώσεις θα έχει για τους επαγγελματίες, μιας και είπατε ότι το έργο αυτό και η όποια καθυστέρηση στην παράδοσή του σας έχει ήδη βλάψει;
«Αυτό θα διαλύσει όλη την αγορά, όχι μόνο εμάς που είμαστε γύρω από την πλατεία αλλά όλη την αγορά. Οι συνέπειες θα είναι σαν ένα ντόμινο, θα είναι αλυσιδωτές, δεν ήταν αυτό το πράγμα για την Ξάνθη».
Μήπως όμως κύριε Αρσενίου το τελικό αποτέλεσμα όταν παραδοθεί αυτή η πλατεία, όποτε κι αν γίνει αυτό, σας αποζημιώσει και σας αποφέρει τότε τα κέρδη που τώρα χάνετε;
«Για όσους αντέξουν μέχρι τότε ίσως να ισχύσει αυτό, εγώ όμως βλέπω ότι μέχρι τότε θα καταστραφούν πολλοί επαγγελματίες».
Το ζητούμενο λοιπόν είναι τι κόστος καλούνται να πληρώσουν οι επαγγελματίες από τον τρόπο σχεδιασμού αλλά και την καθυστέρηση του έργου και κυρίως πώς θα ξημερώσει το αύριο, αφού όλοι εκφράζουν ότι τελικά το μόνο που δημιουργείται είναι ένας νέος χώρος συγκέντρωσης περιθωριακών ατόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου