Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Στρέφεται στα ροδάκινα η ΕΑΣ Ξάνθης

Μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και απόδοσης για αυτή την καλλιέργεια


Στην προώθηση της καλλιέργειας ροδάκινων από τους ξανθιώτες παραγωγούς στρέφεται πλέον η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης ως εναλλακτική μορφή καλλιέργειας στην περιοχή με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης.
Στόχος της ΕΑΣ είναι ο προγραμματισμός και η από κοινού προσπάθεια για την καλύτερη αποτελεσματικότητα των καλλιεργειών, που μάλιστα φαίνεται ότι κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις εξαγωγές προς την διεθνή αγορά. Κατευθύνει δηλαδή τους παραγωγούς προς το ποιες ποικιλίες θα καλλιεργήσουν και σε ποιες εκτάσεις. Για παράδειγμα ένας παραγωγός δεν μπορεί να καλλιεργήσει μια και μόνο ποικιλία αλλά πρέπει να στραφεί σε τουλάχιστον δύο ή τρεις, όπως πρώιμα, μεσοπρώιμα και όψιμα ώστε να έχει πωλήσεις καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού. Το κλειδί της επιτυχίας σύμφωνα με την ΕΑΣ είναι ο προγραμματισμός σε συνεργασία με τους παραγωγούς.
Μάλιστα πριν το καλοκαίρι, με σκοπό την ενημέρωση των παραγωγών και την προώθηση αυτής της καλλιέργειας, πραγματοποίησε δύο ημερίδες με θέμα την καλλιέργεια ροδακινόδεντρων και τις προοπτικές της στην εγχώρια και διεθνή αγορά, όπου πολλοί παραγωγοί εκδήλωσαν ενδιαφέρον με το συνολικό αριθμό έκτασης καλλιέργειας να κυμαίνεται σε περίπου 500 στρέμματα. Εντός των ημερών μάλιστα αναμένεται και η οριστικοποίηση των παραγγελιών προς τα φυτώρια για τις ποσότητες από κάθε ποικιλία που πρέπει να δώσουν.
Στην περιοχή μας το ροδάκινο μπορεί να ευδοκιμήσει, όπως τουλάχιστον δείχνουν σχετικές έρευνες αλλά και από ότι φαίνεται από παραδείγματα παλαιότερων φυτειών.
Οι σχετικές διερευνήσεις διαπίστωσαν ότι το επιτραπέζιο ροδάκινο είναι μια καλλιέργεια που ταιριάζει στις εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες της περιοχής μας και απαιτεί υποδομές σαν αυτές που έχει ήδη δημιουργήσει η Ε.Α.Σ. Ξάνθης. Αφού η περιοχή μας θεωρείται παρθένα στην καλλιέργεια ροδάκινου, δίνεται η δυνατότητα να εφαρμοσθούν από την αρχή οι σύγχρονες καλλιεργητικές τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί και να εξασφαλιστούν πολύ μεγάλες αποδόσεις, μικρό κόστος παραγωγής, ανώτερο ποιοτικά προϊόν και με υψηλότερο στρεμματικό καθαρό κέρδος σε σχέση με τις ετήσιες καλλιέργειες που έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.
Το ροδάκινο είναι μια δυναμική καλλιέργεια που μπορεί να αγγίξει τους τέσσερις τόνους ανά στρέμμα και με βάση τα δεδομένα των τελευταίων τεσσάρων ετών, η τιμή πώλησης δεν έχει πέσει κάτω από πενήντα λεπτά το κιλό και η τιμή παραγωγού φέτος κυμαίνεται στα 45 με 50 λεπτά ανά κιλό.
Σε σύγκριση με το καλαμπόκι που αποτελεί την κυριότερη καλλιέργεια της περιοχής μας και το οποίο έχει απόδοση ένα τόνο ανά στρέμμα, με την τιμή παραγωγού να κυμαίνεται από δέκα έως δεκατρία λεπτά ανά κιλό, το ροδάκινο φαίνεται να είναι πολύ πιο κερδοφόρο.
Παράλληλα οι τιμές των σιτηρών συνεχίζουν να πέφτουν με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Η προσφορά από τις μεγάλες ποσότητες σιτηρών που παράγονται έχει ξεπεράσει κατά πολύ την ζήτηση που υπάρχει στην αγορά με αποτέλεσμα οι τιμές των παραγωγών να μειώνονται και μεγάλες ποσότητες προϊόντων να μένουν απούλητες.
Λύση σε αυτά τα προβλήματα μπορεί να αποτελέσει η υιοθέτηση εναλλακτικών καλλιεργειών όπως αυτή του ροδάκινου από μερίδα παραγωγών.
Σε αυτό μάλιστα αποσκοπεί και η προσπάθεια της ΕΑΣ Ξάνθης, στο να δώσει δηλαδή άλλες δυνατότητες και προοπτικές στους παραγωγούς της περιοχής, ώστε να ξεφύγουν από την μαζική παραγωγή των ίδιων προϊόντων που τελικά παραμένουν στα αζήτητα, προκαλώντας ζημιά στα έσοδα τους.
Η καλλιέργεια ροδάκινων θα στηριχτεί και από τα διαλογητήρια- ψυγεία της ΕΑΣ Ξάνθης που είναι πλέον έτοιμα να φιλοξενήσουν τις καλλιέργειες και τα εγκαίνια τους αναμένονται με την έναρξη της περιόδου συγκομιδής. Στα διαλογητήρια υπάρχουν είκοσι θάλαμοι των 170 τόνων και συνολικά μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 3,5 εκατομμύρια κιλά. Κατά την καλοκαιρινή περίοδο μάλιστα μπορεί να διακινεί ποσότητες μέχρι και 20 εκατομμύρια κιλά. Έτσι έπειτα από τις χειμερινές καλλιέργειες του ακτινιδίου, τα διαλογητήρια θα μπορούν όλο το καλοκαίρι να διακινούν τα ροδάκινα.
Με τις τιμές του να ανεβαίνουν και με τις υπόλοιπες καλλιέργειες να παραμένουν στάσιμες ή ακόμη και ζημιογόνες, το ροδάκινο φαίνεται όλο και περισσότερο ως μια πολύ δελεαστική εναλλακτική λύση για τους παραγωγούς της περιοχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου