Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Το θέατρο της Δευτέρας


Μπορεί να πέρασε μία εβδομάδα αλλά μου έμεινε στην μνήμη μου βαθιά χαραγμένο το υπέροχο θεατρικό που είχα την τύχη να παρακολουθήσω την προηγούμενη Δευτέρα. Μου θύμισε τα παιδικά μου χρόνια και τα παλιά καλά χρόνια της τηλεόρασης, με το θέατρο της Δευτέρας που παρακολουθούσαμε από την ΕΡΤ. Φυσικά αναφέρομαι στις συνεδριάσεις των συμβουλίων της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίες είναι θαυμάσια θεατρικά έργα, με αξιόλογους ηθοποιούς που στην τελευταία παράσταση (αυτή της Δευτέρας) , έδωσαν τον καλύτερο ευατό τους και πραγματικά μπορεί ακόμη και να τον ξεπέρασαν. Το θεατρικό περιείχε νεύρο, ρυθμό, θυμό, ένταση, έντονη πλοκή η οποία ήταν ιδιαίτερα απολαυστική, μη προβλέψιμη, με πισώπλατα μαχαιρώματα, ίντριγκες, ανατροπές μέχρι την τελευταία στιγμή και καταπληκτικό φινάλε. Σε κάποιες στιγμές βέβαια ο θεατής κινδύνευσε να αποπροσανατολισθεί από την περίεργη σκηνική διεκπεραίωση, αλλά μετά την 1η σκηνή, όλα πήραν τον σωστό ρυθμό τους. Τους παλιούς και έμπειρους πρωταγωνιστές, επισκίασαν με την ερμηνεία τους οι νέοι οι οποίοι αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος ότι μπορούν να αναλάβουν και αυτοί πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Ήταν ένα έργο ακτινογραφία της γενιάς των πολιτικών - καλλιτεχνών που μας κυβερνούν και της ποιότητας που κρύβουν τελικά αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι λειτουργούν ως δυνάστες της κοινωνικής και πολιτικής μας ζωής, με σαρκαστικό φόντο τις κόκκινες κουρτίνες και την σοβαροφάνεια των ηρώων. Οι διάλογοι προωθούσαν τη δράση και είχαν αμεσότητα. Μόνο δυο πρωταγωνιστές δεν είχαν ούτε μία ατάκα και δυστυχώς πολύ αδικήθηκαν σε σχέση με τους υπόλοιπους που αν και νέοι στον «καλλιτεχνικό» χώρο, είπαν κάτι παραπάνω από ένα «παρών». Μάλλον ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής επίσης του έργου, έχασε την εμπιστοσύνη που τους είχε παλαιότερα, και δυστυχώς δεν τους έδωσε την ευκαιρία να λάμψουν με το ταλέντο που τους διακρίνει ή μπορεί ακόμη να τους προορίζει για το επόμενο κουκλοθέατρο που θα ανεβάσει προσεχώς. Εννοείται ότι δεν θα χρειάζεται να μιλούν αυτοί αφού ο σκηνοθέτης θα αναλάβει να μιλά για αυτούς. Βέβαια η σκηνοθεσία είχε δυστυχώς και πολλές άτυχες στιγμές διότι αδυνατούσε να διαχειριστεί και να προσαρμοστεί στο στόχο και στο ρυθμό της κάθε σκηνής, ώστε να διαμορφώσει τον επιθυμητό στόχο. Παρόλες όμως τις μικρές ατέλειες που διακρίναμε, όλοι, πρωταγωνιστές και μη, προσπάθησαν και νομίζω ότι μας έπεισαν ότι έχουν το ταλέντο να είναι καλοί ηθοποιοί-πολιτικοί και φυσικά άξιοι του μισθού τους. Όσο για τους κομπάρσους αυτοί μπορούμε να πούμε ότι έκλεψαν την παράσταση γιατί αυτοσχεδίασαν και μέσα από τον αυτοσχεδιασμό κατάφεραν να μας πείσουν ότι μπορούν και αυτοί να έχουν μία θέση στην επόμενη πολιτική-καλλιτεχνική σκηνή.
Δυστυχώς όμως το συγκεκριμένο θεατρικό είχε μόνο μία παράσταση. Αλλά μην στενοχωριέστε καθόλου. Θα ανέβουν και άλλα θεατρικά με παρόμοιο σενάριο και φυσικά με την ίδια αξιόλογη σκηνοθεσία. Σε σας απευθύνομαι αγαπητοί μου συμπολίτες που έχετε πολύ καιρό να απολαύσετε ένα αξιόλογο θεατρικό έργο. Είδατε πως σας σκέφτονται οι τοπικοί άρχοντες-ηθοποιοί εσάς τους ταλαιπωρημένους πολίτες που ταλανίζεστε εδώ και τόσο καιρό από την οικονομική κρίση; Πώς θα προαχθείτε πολιτιστικά ; Μόνο με τις Γιορτές Νέστου και τις Γιορτές Παλιάς πόλης; Όχι βέβαια. Οπότε σας προσφέρουν δωρεάν το καλύτερο θεατρικό έργο που θα είχατε ποτέ την ευκαιρία να παρακολουθήσετε. Και αν το θέλετε και γραμμένο για να το διαβάζετε στην παραλία ή όπου αλλού εσείς επιθυμείτε, δεν έχετε παρά να απευθυνθείτε στα αρμόδια γραφεία (πρακτικών των δημοτικονομαρχιακών – καλλιτεχνικών συμβουλίων) για να μπορείτε να το απολαμβάνετε όποτε αισθάνεστε την ανάγκη να γελάσετε, να κλάψετε ή να διασκεδάσετε γενικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου