Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Οικονομική ανάσα αναζητούν τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία του νομού μας.



Μπορεί ο τομέας του αθλητισμού και ιδιαίτερα αυτός του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου να είναι πού επικίνδυνος από άποψη τραυματισμού κάποιου αθλητή, είναι λοιπόν απαραίτητη η παρουσία αν όχι ασθενοφόρου, τουλάχιστον ενός ιατρού σε κάθε γήπεδο όπου διεξάγεται κάποιος ποδοσφαιρικός αγώνας. Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ξάνθης, μέσα στα γήπεδα δεν υπάρχει όχι ασθενοφόρο αλλά ούτε ιατρός και το μόνο που μπορεί να φανεί χρήσιμο σε περίπτωση κάποιου σοβαρού ή μη τραυματισμού είναι ένα φαρμακείο που διαθέτει το κάθε σωματείο και το οποίο περιέχει τα εντελώς απαραίτητα. Έτσι το φαρμακείο αυτό μαζί με την εμπειρία των παραγόντων είναι η μόνη βοήθεια των τραυματισθέντων ποδοσφαιριστών.
Ο κύριος Σπυριδόπουλος τονίζει πως από τη μεριά της η ΕΠΣ θέλει την παρουσία ιατρού μέσα στους αγωνιστικούς χώρους καθώς τα μέχρι τώρα πολύ επικίνδυνα περιστατικά όπως είναι για παράδειγμα το γύρισμα της γλώσσας ενός ποδοσφαιριστή, αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία χάρη στην εμπειρία ορισμένων παραγόντων η εμπειρία των οποίων προέρχεται από τις οδηγίες και ενημερώσεις που κατά καιρούς κάνει η ένωση.
Επαφές από τη μεριά της ένωσης με ιατρούς της πόλης έχουν γίνει πολλές φορές ωστόσο μόνο σε μερικές περιπτώσεις μπόρεσαν να εξασφαλιστούν ιατροί για κάποιους αγώνες αφού η ένωση δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει μόνη της ένα τέτοιο κόστος. Εκτός όμως από το οικονομικό σκέλος, ένα μεγάλο πρόβλημα είναι και ο αριθμός των ενδιαφερόμενων ιατρών αφού όποτε κι αν έγιναν ανάλογες επαφές, οι ενδιαφερόμενοι ιατροί δε ξεπερνούσαν τους 5, αριθμός που σε καμιά περίπτωση δε μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 25 περίπου ποδοσφαιρικών αγώνων κάθε Σαββατοκύριακο.
Πριν από μερικά χρόνια είχε γίνει μια συμφωνία με μια ασφαλιστική εταιρία η οποία έναντι του ποσού των 35 ευρώ το έτος ανά ποδοσφαιριστή, κάλυπτε τα κόστος της αποθεραπείας τους σε κάποια επώνυμα νοσοκομεία, κάλυψη η οποία έφτανε μέχρι το ποσό των 5000 ευρώ. Ωστόσο το ποσό αυτό των 35 ευρώ ανά ποδοσφαιριστή το κάλυπταν τα σωματεία τους και όχι οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές και ήταν επόμενο πως με τις μικρές επιχορηγήσεις των σωματείων, το πρόγραμμα αυτό θα σταματούσε.
Στην φετινή γενική συνέλευση της ΕΠΣ τέθηκε εκ νέου το θέμα της ασφάλισης των ποδοσφαιριστών και ήδη γίνονται οι πρώτες επαφές με κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες αν και μεγάλο πρόβλημα εξακολουθεί να είναι το κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος. Το παρήγορο είναι πως η ένωση καταφέρνει και εξασφαλίζει τουλάχιστον δύο ιατρούς για τα παιδικά της πρωταθλήματα καθώς πολλές φορές στα παιδιά δεν αρκεί η εμπειρία των παραγόντων και χρειάζονται τη βοήθεια ιατρών.
Βέβαια τα στενά οικονομικά περιθώρια της ένωσης έχουν σαν αποτέλεσμα και μια σειρά ακόμα από προβλήματα, εκτός του ιατρικού τομέα που προαναφέραμε. Μάλιστα σε μια περίοδο είχε σταματήσει εντελώς η εισροή χρημάτων από την πολιτεία προς τα σωματεία και προκειμένου να επιβιώσει η ένωση, χρειάστηκε η παρέμβαση του πρώην Θρακιώτη υπουργού αγροτικής ανάπτυξης κυρίου Αλέξανδρου Κοντού. Τώρα πλέον, όπως μας ενημέρωσε και ο κύριος Σπυριδόπουλος, τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα αφού ήδη η πολιτεία ενισχύει οικονομικά τα σωματεία και όλα δείχνουν πως πολλά από τα προβλήματα τους θα βρουν επιτέλους λύση.
Βέβαια παρά τις εξελίξεις αυτές το πάγιο αίτημα της ένωσης για αύξηση των επιχορηγήσεων προς τα σωματεία, παραμένει με τον κύριο Σπυριδόπουλο να κάνει λόγο για τουλάχιστον τριπλασιασμό των χρημάτων που δίνονται στα σωματεία. Το οικονομικό πρόβλημα άλλωστε είναι και η κύρια αιτία που κατά καιρούς ορισμένα σωματεία αποχωρούν από τα πρωταθλήματα και όταν βρεθεί κάποιος παράγοντας να τα ενισχύσει, επαναδραστηριοποιούνται.
Κύριο υπεύθυνο γι΄αυτή την τραγική οικονομική κατάσταση των σωματείων θεωρεί ο κύριος Σπυριδόπουλος την ομοσπονδία των ενώσεων η οποία φυσικά αντιμετώπιζε τα δικά της προβλήματα εξαιτίας της κόντρας της με τη πολιτεία αλλά είναι και η μόνη που μπορεί να διεκδικήσει κάτι καλύτερο για τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου