Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Προσωρινού χαρακτήρα λύσεις για τα οικονομικά των κέντρων πρόληψης κατά των ναρκωτικών

Βρέθηκε τελικά, έστω και προσωρινά, λύση στο οικονομικό πρόβλημα του κέντρου πρόληψης κατά των ναρκωτικών του νομού Ξάνθης καθώς με παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών δόθηκε ένα ποσό με το οποίο καλύφθηκαν τα λειτουργικά έξοδα καθώς και οι μισθοδοσίες των τριών προηγούμενων μηνών, ενώ σύντομα αναμένεται μια ανάλογη ενίσχυση και από τον ΟΚΑΝΑ, με την οποία θα καλυφθούν τα ανάλογα έξοδα των επόμενων μηνών.
Ωστόσο, οι κατά καιρούς προσωρινού χαρακτήρα λύσεις δεν ικανοποιούν το σωματείο των εργαζομένων στα κέντρα αυτά οπότε και οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να διεκδικούν μια πάγια χρηματοδότηση των κέντρων καθώς και ένα ασφαλές λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο στα κέντρα όλων των νομών.
Όσο για τις κτηριακές εγκαταστάσεις του κέντρου στην Ξάνθη, οι εργαζόμενοι σ’ αυτό τονίζουν πως η αλλαγή κτηρίου δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες, καθώς οι περισσότερες δράσεις του κέντρου γίνονται εκτός αυτού, δηλαδή οι εργαζόμενοι επισκέπτονται συνήθως σχολεία ή και άλλους χώρους όπου συγκεντρώνονται νέοι, ενώ μέσα στο κέντρο εξυπηρετούνται μόνο τα ατομικά περιστατικά και φυσικά εκεί γίνεται η ενημέρωση των εκπαιδευτικών. Στο μόνο που θα βοηθούσε ένα μεγαλύτερο κτήριο είναι στα σεμινάρια όπου λόγω μικρής χωρητικότητας αναγκάζονται να επιλέγουν λίγα κάθε φορά άτομα.
Οι έξι εργαζόμενοι του κέντρου φαίνεται ότι προς το παρόν είναι αρκετοί προκειμένου να φέρουν εις πέρας όλες τις αποστολές. Βέβαια σε λίγες μέρες αρχίζει η νέα σχολική χρονιά και μαζί μ’ αυτήν ξεκινούν και οι εξορμήσεις σ’ αυτά των εργαζομένων του κέντρου για την ενημέρωση πρόληψης σε μαθητές, την εκπαίδευση πάνω στο θέμα των εκπαιδευτικών καθώς και την ευαισθητοποίηση των γονέων να πλαισιώνουν το πρόγραμμα των εξορμήσεων αυτών.
Ωστόσο στο κέντρο αυτό δεν απευθύνονται μόνο όσοι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με τις απαγορευμένες ουσίες, αντιθέτως μπορεί να απευθυνθεί ο κάθε γονέας και ο κάθε έφηβος προκειμένου να συμβουλευτεί από τους ειδικούς για θέματα που τον απασχολούν όπως για παράδειγμα η επικοινωνία με τους συνανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου