Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009



ΜΕΤΑΞΥ ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΚΜΟΝΟΣ



…παραγοντίσκοι που νομίζουν ότι μπορούν να καθοδηγούν τους πολίτες στο τι θα πουν και τι όχι, που νομίζουν ότι μπορούν να εκφοβίσουν και να κλείσουν τα στόματα. Μάλλον κάποιος θα πρέπει επιτέλους να τους πληροφορήσει ότι η εποχή του «κομματάρχη» εδώ και χρόνια έχει θαφτεί βαθιά στη γη από μια χώρα που ανέκτησε τη δημοκρατία από το 1974. Καλά θα κάνουν λοιπόν οι νοσταλγοί τέτοιων νοοτροπιών, οι οποίοι δυστυχώς δίνουν συνεχώς το ίδιο δείγμα γραφής, να προσαρμοστούν στην εποχή τους και να πάψουν να θεωρούν ότι ζουν στο καθεστώς της επταετίας, τότε που οι όμοιοί τους έλυναν και έδεναν. Παρόμοιες συμπεριφορές την επόμενη φορά δεν θα αναφερθούν με γενικότητες αλλά ονομαστικά. Ο νοών νοείτω.

…το εμπορικό κέντρο της Αθωνικής που έκανε τελικά άνω κάτω τον συνδυασμό Παυλίδη αφού αρκετά προβατάκια φαίνεται ότι έφυγαν από το μαντρί, γεγονός που προκάλεσε τριγμούς. Βέβαια δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί βγαίνουν τώρα και δικαιολογούνται για τη ψήφο τους. Άποψή τους και καλά έκαναν και την κατέθεσαν εντός της αιθούσης. Ο θόρυβος όμως που οι ίδιοι δημιουργούν μας κάνει να προβληματιζόμαστε ακόμη περισσότερο για το άγριο παρασκήνιο που παίχτηκε και το οποίο καμιά σχέση δεν έχει με την δήθεν προάσπιση των συμφερόντων των επαγγελματιών της Ξάνθης. Έτσι για να ξέρουμε τι λέμε.

…νομαρχιακοί σύμβουλοι οι οποίοι επί του ίδιου θέματος διαβεβαίωναν για τη θετική τους ψήφο και την τελευταία στιγμή «λάκισαν» που λέει και ο λαός μας. Αλήθεια τι μεσολάβησε από τη μια στιγμή στην άλλη; Καλό θα ήταν να το ξέρουμε κι εμείς. Όχι βέβαια ότι δεν γνωρίζουμε τι παίχτηκε αλλά για να μάθει και αυτός ο κοσμάκης που ψηφίζει πώς στήνονται τα πράγματα. Θα μου πείτε. Ψιλά γράμματα. Ποιος δίνει σημασία σε αυτές τις λεπτομέρειες. Μόνο που ορισμένοι ξεχνούν ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμη αφελείς όμως οι περισσότεροι πολίτες δεν τρώνε κουτόχορτο. Οσο γρηγορότερα το συνειδητοποιήσουν και μας σεβαστούν τόσο το καλύτερο γι αυτούς. Πάντως όλες οι πληροφορίες που ήθελαν νομαρχιακοί σύμβουλοι να έχουν πλευριστεί από την Αθωνική καθώς επίσης και αυτές που έλεγαν ότι τελικά η αδειοδότηση δεν θα περάσει, και οι οποίες ήταν γνωστές πριν ακόμη ξεκινήσει η συνεδρίαση, επιβεβαιώθηκαν. Αυτό κάτι λέει ακόμη και για τον πιο αδαή.

…οι φήμες που ήθελαν το ξεπούλημα της ΣΕΒΑΘ προκειμένου να καρπωθούν το φιλετάκι ιδιώτες και οι οποίες τελικά φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Τόσος κόσμος στο δρόμο, τόσοι παραγωγοί στο έλεος των ιδιωτών μόνο και μόνο για να ευνοηθούν συμφέροντα. Αντίστοιχο σκηνικό και στην βιομηχανία ζάχαρης που ήδη άρχισε η αποψίλωσή της. Κατά τα άλλα θέλουμε αυτός ο τόπος να πάει μπροστά. Δώστε λοιπόν παλικάρια τα πάντα στα χέρια των ιδιωτών, δώστε και την ίδια τη ζωή μας, για να ξεμπερδεύουμε. Ετσι κι αλλιώς με την αποβιομηχάνιση της περιοχής ζούμε καθημερινά έναν προαναγγελθέντα θάνατο. Όσο πιο γρήγορα λοιπόν δοθεί και η χαριστική βολή τόσο το καλύτερο. Τουλάχιστον θα σταματήσουμε να τρέφουμε φρούδες ελπίδες. Και φυσικά να αναμασάμε υποσχέσεις κρύβοντας το κεφάλι μας στην άμμο σαν την στρουθοκάμηλο. Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν μπορούμε να παραπονιόμαστε. Το αφήσαμε να συμβεί. Και η ευθύνη βαραίνει τον καθένα μας χωριστά.


...η Παλιά Πόλη η οποία ετοιμάζεται να βάλει τα καλά της και να δεχθεί και αυτή τη χρονιά χιλιάδες επισκεπτών. Μόνο που ορισμένοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι το όποιο ενδιαφέρον δεν πρέπει να εξαντλείται σε αυτή την περίοδο. Δευτέρα βράδυ περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια της, μαζί με αρκετούς είναι η αλήθεια επισκέπτες, πραγματικά αγριεύτηκα αφού, εκτός από τα σημεία που υπάρχουν τα καφέ, παντού επικρατούσε απόλυτο σκοτάδι. Και μπροστά στο Λαογραφικό Μουσείο, και στο σπίτι της Γκέρμαν, και στα στενά προς το νησάκι. Φυσικά δεν συνέβαινε το ίδιο στο γνωστό μαγαζί, που κυριολεκτικά έχει κάνει κατάληψη στο δρόμο, αφού εκεί ο φωτισμός ήταν απλόχερος. Η παλιά Ξάνθη όμως δεν είναι τα διάφορα καφέ. Είναι τα μικρά γραφικά της σοκάκια και οι καθημερινοί άνθρωποι που εξακολουθούν να κάθονται στις λουλουδιασμένες αυλές. Κάτι το οποίο η δημοτική αρχή δεν έχει αντιληφθεί εξαντλώντας τις όποιες προσπάθειες ανάδειξης προς όφελος των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.




Μ.ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου