Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Αντιπαλότητες συνεχίζει να προκαλεί ο νόμος για τους ημιυπαίθριους

Για ασάφειες κάνουν λόγο οι ειδικοί την στιγμή που πάνω από 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες βρίσκονται εν αναμονή των εξελίξεων


Δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες ο νόμος 3775/09 για τους ημιυπαίθριους χώρους που προβλέπει τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για την τακτοποίηση-«νομιμοποίηση» των χώρων αυτών.
Έτσι οι ιδιοκτήτες καλούνται πλέον να υποβάλλουν τον φάκελό τους στην αρμόδια Πολεοδομία της περιοχής τους, ο οποίος θα πρέπει να περιλαμβάνει την αίτηση, υπεύθυνη δήλωση με τα ατομικά τους στοιχεία και περιγραφή του χώρου όπου πρέπει να αναφέρονται το εμβαδόν του, η χρήση του, ο αριθμός της οικοδομικής άδειας και ο χρόνος έκδοσής της. Επίσης πρέπει να υπάρχει κάτοψη στην οποία να αποτυπώνεται ο ημιυπαίθριος χώρος και οι πραγματικές του διαστάσεις.
Η τακτοποίηση πέρα από τους κλειστούς ημιυπαίθριους περιλαμβάνει ακόμη τα ισόγεια πάρκινγκ που έχουν μετατραπεί σε κλειστούς χώρους, αλλά και τις αποθήκες και τα υπόγεια που έχουν αλλάξει χρήσεις.
Με την υποβολή της αίτησης ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώσει παράβολο 250 ευρώ για κάθε διαιρεμένη ιδιοκτησία, το ποσό του οποίου δεν επιστρέφεται αλλά συμψηφίζεται στην οφειλόμενη εισφορά. Το ποσό μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ, οπότε θα υπάρξει έκπτωση 10%, είτε σε τρεις δόσεις.
Η εισφορά θα πρέπει να καταβληθεί μέσα σε έναν χρόνο από την έναρξη ισχύος του νόμου και η πρώτη δόση τους πρώτους 9 μήνες. Όσοι ιδιοκτήτες δεν σπεύσουν να δηλώσουν τους παράνομα κλεισμένους χώρους και εντοπιστούν έπειτα από τους ελέγχους που έχει προαναγγείλει το ΥΠΕΧΩΔΕ, θα πληρώσουν πρόστιμο ανέγερσης 30% της αξίας του αυθαιρέτου με βάση την τιμή ζώνης και πρόστιμο διατήρησης 5% της αξίας του αυθαιρέτου, από την ανέγερση μέχρι την κατεδάφιση.
Σύμφωνα με το νόμο όσοι προχωρήσουν στην τακτοποίηση του ημιυπαιθρίου χώρου τους, δεν θα αντιμετωπίζουν πλέον προβλήματα με τις μεταβιβάσεις των ακινήτων τους ή τους ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών. Ταυτόχρονα όσοι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν καταγγελίες για τα ημιυπαίθρια και βρίσκονται σε διαδικασία αυθαιρέτου, πληρώνοντας το πρόστιμο και τακτοποιώντας τα ημιυπαίθρια αυτά, θα κλείνει ο φάκελός τους. Επίσης δεν υπάρχουν περαιτέρω προβλήματα με ΙΚΑ και Εφορίες, ενώ όσων αφορά τα κοινόχρηστα των πολυκατοικιών, αυτά θα επαναϋπολογιστούν με βάση τα νέα δηλωμένα εμβαδά.
Ωστόσο ο νόμος αυτός τίθεται ακόμα υπό αμφισβήτηση καθώς ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος ζήτησε γνωμοδότηση από τον Άρειο Πάγο για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων. Με σχετικό ερώτημα που έστειλε στον εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου, υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση δεν "νομιμοποιεί" τις αυθαίρετες αυτές κατασκευές και αλλαγές χρήσεως των κτιρίων και συνεπώς καθιστά αδύναμη και μη νόμιμη την μεταβίβασή τους, διότι αυτό ρητώς απαγορεύεται από τις κείμενες διατάξεις. Επίσης τονίζει πως το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι θέλει να εισπράξει χρήματα, χωρίς όμως να έρθει σε σύγκρουση με το Συμβούλιο της Επικρατείας, κάτι που η κυβέρνηση αρνείται και ισχυρίζεται πως γίνεται μόνο για να αντιμετωπιστούν τα σχετικά προβλήματα των πολιτών.
Η κίνηση αυτή όμως φαίνεται πως έχει μπλοκάρει όλη τη διαδικασία και έτσι οι ιδιοκτήτες των 1,5 περίπου εκατομμυρίων κλειστών ημιυπαιθρίων χώρων, περιμένουν διευκρινήσεις για την υπ’ αριθμόν ένα πολεοδομική παράβαση, αφού αν η γνωμάτευση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου είναι αρνητική, τότε το ΥΠΕΧΩΔΕ θα πρέπει να επανέλθει στο θέμα είτε με εγκύκλιο είτε με νέα νομοθετική ρύθμιση.
Αν και τυπικά οι Πολεοδομίες δεν μπορούν να αρνηθούν την κατάθεση των φακέλων, οι γνώστες του θέματος προτρέπουν τους ιδιοκτήτες να περιμένουν έως ότου αποσαφηνιστεί η κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση για τους πιο βιαστικούς οι ειδικοί συνιστούν να συντάσσουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι στο υπό μεταβίβαση ακίνητο δεν έχουν γίνει αλλαγές χρήσης χώρου, αναλαμβάνοντας οι συμβαλλόμενοι την ευθύνη, γνωρίζοντας μάλιστα εκ των προτέρων πως αν το περιεχόμενο απέχει από την πραγματικότητα θα έχουν κυρώσεις.
Προς το παρόν πάντως λίγοι είναι αυτοί που έσπευσαν να καταθέσουν τους φακέλους τους ένα μήνα μετά την έναρξη ισχύος του νόμου αν και το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο, αφού το όλο θέμα αφορά την προσωπική ιδιοκτησία του καθενός.
Παράλληλα πολλές Πολεοδομίες δηλώνουν ανέτοιμες να δεχτούν το κύμα ιδιοκτητών προς τακτοποίηση λόγω ανεπάρκειας προσωπικού αφού οι πολιτικοί μηχανικοί δεν αρκούν, με συνέπεια τα χρονικά όρια που βάζει ο νόμος να μην μπορούν να τηρηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου