Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009






Ξηλώνουν τα μηχανήματα στο εργοστάσιο ζάχαρης

Σε αναμονή των εξελίξεων βρίσκονται εργαζόμενοι και διοίκηση, τρία χρόνια μετά τις πρώτες υποσχέσεις του πρωθυπουργού





Ξεκίνησε η αναδιάρθρωση στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης η οποία πέρα από την οικονομική ενίσχυση της εταιρίας με περισσότερα από 72 εκατομμύρια ευρώ, περιλαμβάνει και την αποξήλωση των εγκαταστάσεων των εργοστάσιων που υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν πλέον, συμπεριλαμβανομένου και αυτό της Ξάνθης.
Έτσι από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η απομάκρυνση εξοπλισμού και μηχανημάτων που δεν θα χρησιμοποιηθούν στον μελλοντικό προγραμματισμό παραγωγής βιοαιθανόλης, από τα εργοστάσια της Ξάνθης και της Λάρισας με προορισμό άλλα εργοστάσια που συνεχίζουν την παραγωγή ζάχαρης.
Από την στιγμή που τα εργοστάσια αυτά θα μετατραπούν σε εργοστάσια παραγωγής βιοαιθανόλης, τα ποσά ζαχαρότευτλων που θα επεξεργάζονται θα είναι λιγότερα από τα μισά που επεξεργάζονταν μέχρι σήμερα και έτσι τα μηχανήματα αυτά κρίθηκαν από την εταιρία πολύ δυναμικά και μη αναγκαία και αποφασίστηκε να μεταφερθούν σε εργοστάσια όπου θα είναι πιο χρήσιμα.
Συγκεκριμένα για το εργοστάσιο της Ξάνθης που κατεργαζόταν περίπου 6 χιλιάδες τόνους τεύτλων την ημέρα, έπειτα από την μετατροπή του θα επεξεργάζεται περίπου 4 χιλιάδες τόνους, οπότε λόγω της μικρής διαφοράς οι περισσότεροι μηχανισμοί δεν κρίθηκαν υπερβολικά μεγαλύτερης δυναμικότητας από ότι προβλέπει το πλάνο παραγωγής της βιοαιθανόλης και έτσι απομακρύνθηκαν μόνο μικρά τεμάχια και όχι ο βασικός εξοπλισμός. Συγκεκριμένα αποξηλώθηκαν τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός της δεύτερης φάσης παραγωγής.
Βέβαια οι εναπομείναντες εργαζόμενοι στα κλειστά πλέον εργοστάσια, βλέπουν την κίνηση αυτή ως την αρχή του τέλους για τα εργοστάσια και το εργασιακό τους μέλλον με δεδομένο μάλιστα ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της διαδικασίας μετατροπής των εργοστασίων.
Αν και οι εργαζόμενοι της Ξάνθης δεν προχώρησαν σε κινητοποιήσεις όπως αυτές των συναδέλφων τους από την Λάρισα, οι οποίοι προσπάθησαν και κατάφεραν να εμποδίσουν την μετακίνηση των μηχανημάτων στήνοντας μπλόκο, ωστόσο δηλώνουν πως σκοπός τους στο εξής είναι να μην απομακρυνθούν και άλλα μηχανήματα που κρίνονται αναγκαία για την παραγωγή βιοαιθανόλης, τονίζοντας πως η συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου ακόμη και ως εργοστάσιο παραγωγής βιοαιθανόλης, αφορά το καλό όλης της περιοχής. Ταυτόχρονα δηλώνουν μπερδεμένοι με την όλη κατάσταση της μετατροπής και βρίσκονται ακόμη σε αναμονή των εξελίξεων, που έχουν καθυστερήσει εδώ και τρία χρόνια έπειτα από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, κάνοντας τους περισσότερους να πιστεύουν πως οι πρωθυπουργικές υποσχέσεις για τις μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης είναι στην ουσία προεκλογικό πυροτέχνημα, χωρίς κανένα αντίκρισμα.
Παράλληλα δηλώνουν πως η κίνηση αυτή δείχνει περίτρανα την αδυναμία της ΕΒΖ και της κυβέρνησης να υλοποιήσει την πρωθυπουργική δέσμευση για τη δημιουργία μονάδας βιοαιθανόλης και ότι πρόκειται για μεγάλο λάθος το κλείσιμο μιας δυναμικής παραγωγικής μονάδας της περιφέρειας. Ακόμη, οι εργαζόμενοι του εργοστασίου στην Λάρισα καταγγέλλουν πως πολλά μηχανήματα που ξηλώθηκαν, κατέληξαν σε καρότσες τσιγγάνων που τα μεταπώλησαν ως χαλκό.
Μέχρι σήμερα πάντως το εργοστάσιο ζάχαρης της Ξάνθης συνεχίζει να έχει εμπορική δραστηριότητα αποστέλλοντας τα αποθέματα της περσινής παραγωγής στην αγορά της Βουλγαρίας και βρίσκεται σε αναμονή για την υλοποίηση της μετατροπής του. Βέβαια υπάρχει ακόμη τευτλοκαλλιέργεια περίπου 14 χιλιάδων στρεμμάτων η οποία θα μεταφερθεί στα εργοστάσια της Ορεστιάδας και των Σερρών.
Προς το παρόν όμως το επιχειρησιακό σχέδιο για την μετατροπή των εργοστασίων βρίσκεται στον αέρα δημιουργώντας ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στην τοπική οικονομία, που έπειτα από το κλείσιμο των συνεταιριστικών φαίνεται να συνεχίζει την κατηφόρα, φέρνοντας πολλούς εργαζομένους αντιμέτωπους με την ανεργία και το αβέβαιο μέλλον.
Η αναμενόμενη μετατροπή του εργοστασίου ζάχαρης και η πλήρης επαναλειτουργία του, εάν και όταν πραγματοποιηθεί, υπολογίζεται πως θα φέρει το εργοστάσιο σε πολύ καλύτερα επίπεδα από τα προηγούμενα χρόνια και θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας και θα δώσει ανάσα σε πολλές οικογένειες, σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση προσβάλει όλο και περισσότερες πτυχές της ζωής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου