Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Αύξηση της επισκεψιμότητας σημαίνει αύξηση των θέσεων εργασίας στον τομέα του τουρισμού


















Τι κι αν οι επίσημες στατιστικές υπηρεσίες της χώρας μας δίνουν το ποσοστό της φετινής τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα μειωμένο κατά 20%, η εικόνα αυτή σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του κλάδου είναι πλασματική αφού το ποσοστό αυτό προκύπτει με βάση τις αφίξεις από το εξωτερικό σε αεροδρόμια και λιμάνια, μόνο που στις αφίξεις περιλαμβάνονται και οι Έλληνες που ταξίδεψαν στο εξωτερικό και κάποια στιγμή επέστρεψαν.
Το ξενοδοχειακό επιμελητήριο υπολογίζει γύρω στο 30% την πτώση του τουρισμού σε ολόκληρη την Ελλάδα, αν βέβαια υπολογίσει κανείς πως η πληρότητα πανελλαδικά αγγίζει το 55% και το 35% στο νομό Ξάνθης, η πτώση του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι στην περιοχή μας φτάνει ακόμα και το 40%. Βέβαια σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι η Ξάνθη δεν αποτελεί καλοκαιρινό προορισμό αλλά κυρίως χειμερινό.
Ωστόσο το διήμερο του δεκαπενταύγουστου αποτέλεσε κυριολεκτικά μια σωτήρια ανάσα για τις τουριστικές επιχειρήσεις του νομού αφού πολλοί κάτοικοι από Θεσσαλονίκη, κεντρική Ελλάδα και κάποιοι από την Αθήνα, μη έχοντας την οικονομική δυνατότητα να επισκεφτούν κάποιο νησί, αποφάσισαν να περάσουν το διήμερο αυτό στην Ξάνθη όπου η πληρότητα των ξενοδοχείων έφτασε και το 90%.
Εκείνο όμως που αποτέλεσε την κύρια αιτία της μειωμένης τουριστικής κίνησης φέτος στην περιοχή μας, ήταν οι λίγοι επισκέπτες από τις όμορες χώρες όπως είναι η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Σερβία και τα Σκόπια, γεγονός που κατά τον κύριο Απόστολο Αγκόρτσα οφείλεται στη μειωμένη προβολή του νομού μας. Ένας καλός τρόπος για να τραβήξει επισκέπτες η Ξάνθη, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Θράκης, είναι να πραγματοποιείται μία τουλάχιστον μεγάλη εκδήλωση κάθε μήνα.
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο τουρισμός αποτελεί το 20% του εθνικού μας ακαθάριστου προϊόντος. Η Ξάνθη διαθέτει αρκετά καινούρια ξενοδοχεία και πολύ καλές υποδομές αλλά της λείπουν οι αποφάσεις από τους φορείς, όχι μόνο νομαρχίας και δήμου αλλά και από τους ιδιωτικούς φορείς που κατά κύριο λόγο κινούν τον άξονα.
Μια περίοδος που επίσης μπορεί να λειτουργήσει ως σανίδα σωτηρίας για τον τουρισμό της Ξάνθης είναι οι Γιορτές Παλιάς Πόλης. Όπως αναφέρουν ξενοδόχοι του νομού, υπάρχει ενδιαφέρον από αρκετούς συμπατριώτες μας να επισκεφτούν το διάστημα αυτό την πόλη, έχουν γίνει ήδη αρκετές κρατήσεις οι οποίες μέρα με τη μέρα αυξάνονται. Ωστόσο ο χαρακτήρας της εστίασης ή αν προτιμάτε της σουβλακιάδας που έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια οι γιορτές δεν είναι ό,τι το καλύτερο έχουμε να παρουσιάσουμε σαν πόλη. Αντίθετα μια στροφή των ίδιων των συλλόγων περισσότερο προς τον πολιτισμό και λιγότερο προς την εστίαση θα αποτελούσε αφορμή μεγαλύτερης επισκεψιμότητας την περίοδο αυτή στην Ξάνθη.
Φυσικά κανένας δεν περίμενε και μεγάλη προσέλευση κόσμου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην Ξάνθη η οποία είναι μια πόλη που διαθέτει κυρίως πολιτιστικό και οικολογικό τουρισμό. Ο Νέστος και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις σε επίπεδο δήμου όμως φαίνεται πως δεν είναι αρκετές για να αναδείξουν τις πραγματικές δυνατότητες της πόλης μας, ενώ για τον ποταμό Κόσυνθο που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημείο τουριστικής κίνησης, κανείς δε δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον.
Επίσης, μόνιμο φαινόμενο αποτελούν και οι αγρότες που ποτίζουν κατά τις μεσημεριανές ώρες με αποτέλεσμα και τα φυτά τους να καταστρέφουν και το 70% του νερού που αντλούν από το ποτάμι να πηγαίνει χαμένο. Παρόλα αυτά όμως κανένας δεν εξηγεί στους ανθρώπους αυτούς ποιες είναι οι ενδεδειγμένες ώρες ποτίσματος. Επίσης ο κύριος Αγκόρτσας καταγγέλλει πως έχει δει με τα μάτια του τους ανθρώπους του δήμου Ξάνθης να ποτίζουν τις μεσημεριανές ώρες γεγονός που κατά τον ίδιο σημαίνει πως οι ίδιοι οι άνθρωποι που διαχειρίζονται το πράσινο δεν το φροντίζουν ανάλογα. Τέτοιου είδους συμπεριφορές πέρα από το ότι είναι ανεπίτρεπτες, μας ευτελίζουν στα μάτια των επισκεπτών οι οποίοι μας βλέπουν να σκορπάμε έτσι άσκοπα το νερό και μάλιστα σε ώρες που δεν προσφέρει τίποτα.
Ο δήμος, βέβαια, σχεδιάζει τη δημιουργία φωτοβολταϊκού συστήματος για την εξοικονόμηση του ηλεκτρικού ρεύματος, θα μπορούσε όμως να κάνει κάτι ανάλογο και με τον ποταμό Κόσυνθο αλλά και με το ποτάμι που περνάει από την περιοχή των Κιμμερίων, δημιουργώντας μικρά φράγματα τα οποία θα είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση του νερού, και όπως όλοι γνωρίζουμε νερό σημαίνει ζωή.
Ο κύριος Αγκόρτσας μάλιστα προανήγγειλε και μια μελλοντική συγκέντρωση όλων των εμπλεκόμενων σε θέματα τουρισμού φορέων του νομού με σκοπό την όσο το δυνατόν βελτίωση των υποδομών. Ο τουρισμός είναι χρήμα και δουλειά και το στοίχημα αυτό δε θα πρέπει να χαθεί για την πόλη μας. Αν συνεχιστεί αυτή κατάσταση δεν αποκλείεται να υπάρξουν και λουκέτα σε πολλές τουριστικές επιχειρήσεις και κατά συνέπεια πολλές χαμένες θέσεις εργασίας. Αύξηση της επισκεψιμότητας σημαίνει και αύξηση των θέσεων εργασίας στον τομέα του τουρισμού.
Κλείνοντας ο κύριος Αγκόρτσας τονίζει πως η Ξάνθη μπορεί να γίνει πρότυπο του τουρισμού κι αυτό μπορεί να γίνει εύκολα και ανέξοδα με τις κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις. Επίσης τόνισε πως όσοι κινούνται γύρω από τον τουρισμό θα πρέπει να αφήσουν κατά μέρος της προσωπικές τους διενέξεις και να ασχοληθούν από κοινού για το αύριο του τόπου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου