Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

«Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστέρησης»
«Πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό τα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών»
Είναι γεγονός πλέον πως η κατάσταση του περιβάλλοντος βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή και για το λόγο αυτό όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για άμεση ανάγκη λήψης αποφάσεων και πρωτοβουλιών, ώστε οι επόμενες γενιές να μην κληρονομήσουν ένα κατεστραμμένο περιβάλλον. Η ανακύκλωση έχει μπει για τα καλά στη ζωή πολλών πολιτών, ενώ και οι κυβερνήσεις προσπαθούν μέσα από οργανωμένες ενέργειες και διαδικασίες να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Τα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών καθώς και οι σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων έχουν ακριβώς αυτό το στόχο αλλά η υλοποίηση τους, ιδιαίτερα στην περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρουσιάζει μεγάλη καθυστέρηση.
Αυτή η καθυστέρηση, σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους φορείς, οφείλεται κατά πολύ στη γραφειοκρατία του ελληνικού δημοσίου. Να τονίσουμε πως τα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών στους πέντε νομούς της περιφέρειάς μας θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί εδώ και ένα τουλάχιστον χρόνο ενώ η καθυστέρηση της υλοποίησης τους έγινε ακόμα μεγαλύτερη με την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών και κατά συνέπεια την αλλαγή γενικού γραμματέα της περιφέρειας. Μάλιστα δεν αποκλείεται αν η νέα κυβέρνηση αποφασίσει όπως ακούγεται, να προχωρήσει σε διεύρυνση των περιφερειών, τα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών να αργήσουν να υλοποιηθούν τη στιγμή που όλοι θεωρούν πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστέρησης.
Η Τ φιλοξενεί σήμερα τις απόψεις ορισμένων εκ των εμπλεκομένων στο πρόγραμμα αυτό οι οποίοι εκφράζουν τις θέσεις και τις απόψεις τους τόσο για τη χρησιμότητα των κέντρων διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών όσο και για τις αιτίες της τόσο μεγάλης καθυστέρησης στην υλοποίησή τους. Μια καθυστέρηση η οποία αν συνεχιστεί θα έχει ως άμεση και εντελώς αναμενόμενη συνέπεια την επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλοι όσοι τοποθετήθηκαν για το θέμα του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, εμφανίζονται αισιόδοξοι για την εξέλιξη του έργου αν και ο προβληματισμός τους για την καθυστέρηση αυτή είναι παραπάνω κι από εμφανής.

Δημήτρης Κοτσάκης – πρόεδρος ΔΙΑΜΑΘ – δήμαρχος Κομοτηνής
Όπως ξέρετε η ΔΥΑΜΑΘ είναι ο φορέας διαχείρισης του έργου το οποίο υλοποιεί η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι δηλαδή αρωγός στις προσπάθειες της περιφέρειας για να μπορέσει να τελειώσει το έργο και να αρχίσει να το λειτουργεί. Είναι πράγματι γεγονός ότι τώρα με την αλλαγή του γενικού γραμματέα της περιφέρειας, υπάρχει μια καθυστέρηση ως προς την ολοκλήρωση του έργου αυτού, ευελπιστώ όμως ότι και ο νέος γενικός γραμματέας της περιφέρειας θα αναλάβει πολύ ζεστά το θέμα αυτό ώστε να μπορέσουμε να το τρέξουμε, γιατί τα χρονικά περιθώρια έχουν τελειώσει από πέρυσι. Νομίζω λοιπόν δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστέρησης και γι’ αυτό θα πρέπει ο νέος γενικός γραμματέας της περιφέρειας να ασχοληθεί άμεσα και πολύ γρήγορα με το θέμα αυτό ώστε επιτέλους να τελειώσει και να λυθεί το πρόβλημα αυτό, με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιφέρεια μας.
Είστε αισιόδοξος για τη γρήγορη ολοκλήρωση του έργου αυτού;
Όχι, δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι γνωρίζω πολύ καλά τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης στη χώρα μας. Όταν ένας δήμαρχος ή ένας κοινοτάρχης αποφασίσει να κάνει κάτι, ακόμα και να διαθέτει τα απαιτούμενα χρήματα, χρειάζεται έξι με εφτά μήνες για να δημοπρατήσει, με τους ρυθμούς λοιπόν που λειτουργούμε, πιστεύω πραγματικά ότι δεν μπορεί να προχωρήσει το κράτος. Θα πρέπει στις όλες διαδικασίες, εκτός από τη διαφάνεια στην οποία δε λέει κανένας όχι, να προστεθεί και η επιτάχυνση, δε γίνεται να ξεκινάς κάτι τώρα και τελικά να το δουλεύεις μετά από ένα και δύο χρόνια.
Τα προβλήματα είναι φλέγοντα και οι δημότες θέλουν γρήγορη αντιμετώπισή τους, δεν μπορούν να καταλάβουν και έχουν δίκιο, αυτή την απίστευτη γραφειοκρατία και καθυστέρηση. Πιστέψτε με, τα χέρια των δημάρχων στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κυριολεκτικά δεμένα.
Πιστεύετε ότι το ενδεχόμενο διεύρυνσης της περιφέρειάς μας όπως ακούγεται, θα έχει σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσει κι άλλο η ολοκλήρωση του έργου αυτού;
Το να αλλάξεις κάτι είναι ένα ντόμινο ενεργειών, δε σημαίνει ότι έτσι απλά αποφασίσω και συνενώνω εφτά νομούς αντί για πέντε που είναι τώρα. Οι παράπλευρες απώλειες είναι τρομερά μεγάλες, όχι μόνο στο συγκεκριμένο σχεδιασμό αλλά και σε άλλους σχεδιασμούς. Η οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να γίνει με μέθοδο, με έλεγχο όλων των παράπλευρων διαδικασιών που πιθανότατα την επόμενη μέρα θα είναι προβληματικές για να υπάρχει το απαιτούμενο αποτέλεσμα. Δεν αρκεί μόνο να αλλάζουμε κάτι στον τίτλο, θα πρέπει να φτάνουμε στο σημείο να ελέγχουμε και να προγραμματίζουμε όλες τις τυχόν μικροεπιπτώσεις που θα επιφέρει αυτή η μελλοντική αλλαγή. Ο κόσμος θέλει τις αλλαγές, αυτές όμως θα πρέπει να είναι πολύ μεθοδευμένες ώστε να μη δημιουργούν προβλήματα αντί να τα λύνουν.

Δημήτρης Δερματάς – γενικός διευθυντής ΔΙΑΜΑΘ
Το κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών στην Αλεξανδρούπολη ολοκληρώθηκε εντός των προβλεπόμενων χρονικών πλαισίων και έχει παραδοθεί από τον προηγούμενο Μάιο. Η ελληνική εταιρία αξιοποίησης ανακύκλωσης είχε κάποια αστοχία και συγκεκριμένα βγήκε άγονος ο διαγωνισμός του μηχανολογικού εξοπλισμού. Καταλαβαίνεται ότι μπαίνει μέσα στο κτήριο αυτό ένας μηχανολογικός εξοπλισμός ο οποίος όμως αντί να παραδοθεί τον Ιούνιο, θα παραδοθεί στα τέλη Ιανουαρίου.
Έτσι για την ώρα ξεκινάμε μια σταδιακή εφαρμογή της ανακύκλωσης στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη, στις πόλεις πρώτα και σιγά σιγά θα εφαρμοστεί και σε όλους τους μεγάλους δήμους μέχρι να καλύψουμε τους δύο αυτούς νομούς ολόκληρους. Ως προς το κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών για τους άλλους νομούς της περιφέρειας, αυτό έχει ήδη δημοπρατηθεί για το νομό Ξάνθης και πιστεύω ότι σε ενάμιση χρόνο το πολύ θα λειτουργήσει. Το κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών στη Δράμα βρίσκεται λίγο πριν τη δημοπράτησή του, ασφαλώς υπάρχει μια κάποια καθυστέρηση εδώ αλλά αυτή οφείλεται κυρίως στην προκήρυξη των εκλογών και κατά συνέπεια στην αλλαγή γενικού γραμματέα της περιφέρειας. Τέλος, ανάλογες δημοπρατήσεις θα ακολουθήσουν στην Κομοτηνή, στο Διδυμότειχο και στην Καβάλα.
Πιστεύετε ότι ένα ενδεχόμενο διεύρυνσης της περιφέρειας από τη νέα κυβέρνηση θα αλλάξει το σχεδιασμό της ΔΥΑΜΑΘ;
Ελπίζω ότι ο υπάρχον σχεδιασμός μας δε θα αλλάξει, αντιθέτως πιστεύω ότι με τη νέα κυβέρνηση το έργο θα προχωρήσει με ακόμα πιο γοργούς ρυθμούς. Σε ορισμένες περιοχές όπως η Ξάνθη υπήρχαν αντιδράσεις από τους κατοίκους σχετικά με το χώρο ταφής απορριμμάτων. Όλα είναι κατανοητά εκτός από ένα, δεν είναι δυνατόν ένα πράγμα που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δέκα χρόνια, να το καθυστερούμε στη λεπτομέρεια. Ευτυχώς όμως από το 2006 και μετά υπάρχει και ομοψυχία και πολιτική βούληση αλλά και συμφωνία όλων των φορέων.
Η ΔΥΑΜΑΘ ασφαλώς δεν εκπροσωπεί μια κυβέρνηση αλλά εκπροσωπεί και τους 55 ΟΤΑ της περιφέρειας. Τα μηνύματα που παίρνουμε από την καινούρια κυβέρνηση είναι πολύ αισιόδοξα. Στην οποιαδήποτε διαδικασία αλλαγής γίνεται και το περιβάλλον είναι ένας τομέας στον οποίον πρέπει να γίνουν αλλαγές, καταλαβαίνετε ότι πάντα κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει, αυτό γίνεται σε όλους τους τομείς της ζωής. Εδώ όμως το τραγικό της όλης υπόθεσης είναι ότι ο χαμένος που δεν είναι άλλος από τις επόμενες γενιές, δε βρίσκεται καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Πρέπει λοιπόν όχι μόνο να μη σταματήσουμε τίποτα αλλά να επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας, είναι αδιανόητο για γραφειοκρατικούς λόγους ή γιατί υπάρχει αντίδραση από έναν πολίτη μέσα σε μια κοινωνία 600.000 πολιτών να καθυστερούν τα ανάλογα έργα. Το ζητούμενο είναι επιτέλους να ξεκινήσουμε, να γίνουν τα πρώτα αυτονόητα βήματα και να αρχίσουμε πλέον να διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας και τα απόβλητά μας με έναν ορθολογικό τρόπο, να μην τα περάμε δεξιά και αριστερά γιατί το μόνο που καταφέρνουμε είναι να βλάπτουμε την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας και τη γη που αυτά θα κληρονομήσουν.

Μιχάλης Στυλιανίδης – δήμαρχος Ξάνθης
Πραγματικά υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση ως προς την υλοποίηση των κέντρων διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, θα πρέπει βέβαια να τονίσω πως στο νομό Ξάνθης θα γίνουν ένα κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών και δύο σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Το ΚΔΑΥ καθώς και ο ένας ΣΜΑ θα γίνουν στην περιοχή του σημερινού ΧΥΤΑ και ο άλλος ΣΜΑ θα γίνει στην ορεινή περιοχή ώστε να εξυπηρετεί τους δήμους Σταυρούπολης και Μύκης καθώς και τις κοινότητες Θερμών, Κοτύλης και Σατρών. Ο ΣΜΑ που θα βρίσκεται στην περιοχή του σημερινού ΧΥΤΑ θα εξυπηρετεί εκτός του δήμου Ξάνθης αλλά και όλους τους πεδινούς δήμους.
Πρέπει να αναφέρω επίσης πως οι μελέτες κυρίως για το κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών και το σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων που θα εξυπηρετούν την πεδινή περιοχή, έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και πιστεύω πως σύντομα θα γίνει και η σχετική προκήρυξη. Βέβαια υπάρχει και η σχετική καθυστέρηση από τη διάδοχη κατάσταση του γενικού γραμματέα της περιφέρειάς μας αλλά ελπίζω πως σύντομα θα κινηθούν οι διαδικασίες.
Σε περίπτωση κι άλλης καθυστέρησης, είναι κοντά τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Βεβαίως, η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στο 2010 θα επιβάλει πρόστιμα αλλά πρέπει να σας πω ότι αν αποδείξουμε εμπράκτως ότι τρέχουμε το πρόγραμμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιφέρειά μας, δεν πιστεύω ότι θα μας επιβληθούν πρόστιμα. Εξάλλου σκοπός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι να επιβάλει πρόστιμα αλλά να προχωρήσουμε τα έργα αυτά διότι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος είναι σήμερα πολύ μεγάλη.
Πιστεύετε πως αν υπάρξει τελικά η διεύρυνση των περιφερειών, αυτό μοιραία θα επιφέρει κι άλλη καθυστέρηση ως προς την υλοποίηση αυτού του έργου;
Όχι δε νομίζω, βέβαια δεν ξέρουμε τη μορφή αλλά και την έκταση που θα έχει η αιρετή περιφέρεια, ας μην προτρέχουμε λοιπόν, πιστεύω πως ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων δε θα αλλάξει και άποψή μου είναι πως ούτε η περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα αλλάξει, έστω κι αν πλέον έχει αιρετό περιφερειάρχη και αιρετό περιφερειακό συμβούλιο.

Σάββας Μιχαηλίδης – δήμαρχος Χρυσούπολης
Ο περιφερειακός σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία έξι κέντρων διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, ένα σε κάθε νομό της περιφέρειάς μας και ένα στη Σαμοθράκη. Τα δύο από αυτά τα κέντρα τα χρηματοδοτεί και τα κατασκευάζει η ελληνική εταιρία ανακύκλωσης απορριμμάτων οπότε έχει και τη δυνατότητα της επιλογής του χώρου που αυτά θα κατασκευαστούν. Μάλιστα το ένα το έχει ήδη κατασκευάσει στην Αλεξανδρούπολη ενώ το δεύτερο προβλέπεται για την Καβάλα, αλλά η λύση που εμείς προτείναμε να γίνει στην περιοχή μας δε φαίνεται να είναι επιλέξιμη.
Παλιότερα υπήρχε η λύση το κέντρο αυτό να γίνει στη Νέα Καρβάλη όπου όμως υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις και δεν προχώρησε, ενώ η δική μας πρόταση δεν προχωράει γιατί τα άλλα τέσσερα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών τα οποία κατασκευάζονται από κονδύλια του ταμείου συνοχής έχουν ήδη αποφασιστεί πού θα γίνουν. Το ένα εξ αυτών είναι στο δήμο Τοπείρου οπότε η ελληνική εταιρία ανακύκλωσης θεωρεί ότι είναι πολύ κοντά χιλιομετρικά αφού το ένα βρίσκεται από τη μία πλευρά του ποταμού και το άλλο από την άλλη πλευρά και έτσι αναζητά ένα μέρος προς τη δυτική πλευρά της Καβάλας.
Τα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών είναι αυτά που θα συγκεντρώνουν τα ανόργανα υλικά όπως γυαλί, χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο τα οποία μετά θα μεταφέρονται στα αντίστοιχα εργοστάσια και θα προωθούνται στην ανακύκλωση. Ο υπόλοιπος σχεδιασμός προβλέπει τη λειτουργία δύο μονάδων επεξεργασίας των ζυμώσιμων υλικών, η μέθοδος δεν έχει ακόμα καθοριστεί αν και εμείς προτείνουμε μια ακριβή μέθοδο που είναι η μέθοδος της πυρόλυσης. Είναι μια σύγχρονη μέθοδος την οποία εφαρμόζουν όλες οι ευρωπαϊκές προηγμένες χώρες.
Κύριε δήμαρχε, πόσο κοντά είναι τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή ένωση;
Ήδη νομίζω τα χρονικά περιθώρια της λειτουργίας του περιφερειακού σχεδιασμού έχουν λήξει προ πολλού, τα πρώτα πρόστιμα είναι προ των πυλών κι απ’ ότι γνωρίζω κάποια πρόστιμα αρχικά μπήκαν στο υπουργείο Εσωτερικών. Με τη σειρά του το υπουργείο Εσωτερικών θα έρθει και θα κόψει τα ανάλογα χρηματικά ποσά από τους δήμους, όπως καταλαβαίνετε δηλαδή οι δήμοι είναι αυτοί που έχουν το πρόβλημα και όχι αυτή καθεαυτή η κυβέρνηση. Πρόκειται λοιπόν για ένα θέμα που εμείς οι δήμοι πρέπει να το προωθήσουμε και να το επιλύσουμε και νομίζω προς αυτή την κατεύθυνση κάνουμε προσπάθειες μαζί με το φορέα διαχείρισης, τη ΔΥΑΜΑΘ η οποία αφού μετά από πολλούς αγώνες κατάφερε να λύσει νομικά θέματα υπόστασης της εταιρίας αυτής, από δω και πέρα ξεκινά να δημιουργεί έργο. Ήδη προχωράμε με τα καμένα λιπαντικά και με τις ηλεκτρικές συσκευές κι αυτό δείχνει ότι έχουμε κάνει το πρώτο δύσκολο βήμα.
Μπορεί να αργήσαμε κάπως αλλά νομίζω είναι κατανοητό πως δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να συνεννοηθούν 55 δήμαρχοι, παρόλα αυτά όμως έχουμε κάνει την αρχή και νομίζω πως πρέπει πλέον πολύ σύντομα να τρέξουμε και τον υπόλοιπο σχεδιασμό έτσι ώστε να έχουμε ένα καθαρό περιβάλλον μέσα στο πλαίσιο που ορίζεται από τους Ευρωπαίους εταίρους οι οποίοι έχουν πληρώσει πολλά χρήματα για το θέμα αυτό και δικαιούνται να επιμένουν, καθώς και οι ίδιοι στο κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι αρκετά χρόνια μπροστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου