Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Οχυρωμένη η Ξάνθη απέναντι στις πυρκαγιές



«Οι αντιπυρικές ζώνες δεν είναι πανάκεια» τονίζει το Δασαρχείο Ξάνθης έπειτα από την ….ανησυχία που εξέφρασε ο νομάρχης για την μη ύπαρξή τους στο περιαστικό δάσος

Την ανησυχία του εξέφρασε ο νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης σχετικά με την μη υλοποίηση αντιπυρικών ζωνών στο περιαστικό άλσος της Ξάνθης, έπειτα από επίσκεψη που πραγματοποίησε στην περιοχή, λίγες μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Αττικής!
Μάλιστα σε σχετικό δελτίο τύπου που απέστειλε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αφού ευχαρίστησε όλους όσους συντελούν στην φύλαξη του δάσους, συνέχισε τονίζοντας πως αν και η νομαρχία έχει αποστείλει πλειάδα εγγράφων προς το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Δασαρχείο, η υλοποίηση αντιπυρικών ζωνών δεν προχώρησε.
Προς απάντηση σε αυτό το δελτίο τύπου, η δασική υπηρεσία από την πλευρά της δηλώνει πως οι αντιπυρικές ζώνες δεν αποτελούν πανάκεια, αφού έχει παρατηρηθεί ότι σε ακραία καιρικά φαινόμενα δεν μπορούν να προστατεύσουν τα δάση και πως το υπάρχον οδικό δίκτυο που απλώνεται εντός του δάσους είναι υπεραρκετό ώστε να καλύψει τις ανάγκες πυροπροστασίας που θα προκύψουν σε περίπτωση που εκδηλωθεί πυρκαγιά.
Η έκταση που καλύπτει το περιαστικό δάσος της Ξάνθης είναι περίπου 5400 στρέμματα και εκτείνεται από την περιοχή της Χρύσας έως τα Κιμμέρια. Έκταση η οποία σύμφωνα με το Δασαρχείο, δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει την κατασκευή μιας αντιπυρικής ζώνης η οποία θα πρέπει να υλοποιείται με βάση κάποιες προδιαγραφές, όπως για παράδειγμα ορισμένες κλίσεις και συγκεκριμένο φάρδος.
Στην περίπτωση κατασκευής μιας αντιπυρικής ζώνης 50 ή 60 μέτρων στο περιαστικό δάσος της Ξάνθης με βάση τις διαστάσεις του, θα αποξηλωθεί όλο το φυσικό αντικείμενο του δάσους που στο σύνολό του δεν είναι πολύ και υπάρχει περίπτωση έκλυσης φερτών υλικών προς την πόλη ενώ ακόμη μια ανησυχία του Δασαρχείου Ξάνθης είναι και πιθανότητα καταγγελιών για ανούσια καταστροφή δάσους από οικολογικές οργανώσεις.
Ωστόσο η δασική υπηρεσία έχει προτείνει άλλες λύσεις από την πλευρά της όπως εστεγασμένες ζώνες και αφαίρεση του υπορόφου του περιαστικού δάσους που γειτνιάζει με τους οικισμούς της Ξάνθης.
Παράλληλα το Δασαρχείο συμμετέχει στο πρόγραμμα πυροπροστασίας του νομού, μένοντας σε επιφυλακή για τρεις έως και πέντε μήνες κατά τις απογευματινές και κρίσιμες ώρες.
Πέρα από την υπηρεσία τηλεφώνου, προσωπικό του Δασαρχείο πραγματοποιεί περιπολίες στο περιαστικό δάσος κατά τις απογευματινές ώρες και λαμβάνει δράση όταν παρατηρήσει φαινόμενα πυρκαγιών ή ακόμη και άλλων παράνομων ενεργειών όπως καταπατήσεις, παράνομες υλοτομίες και άλλα.
Επίσης έπειτα από εντολή του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, δημιουργήθηκαν από το δασαρχείο Ξάνθης 2 ομάδες υλοτόμων, μια στην περιοχή του Προφήτη Ηλία και μια στην περιοχή της Καλαμούς, που κατά την διάρκεια των απογευματινών ωρών σε μέρες με υψηλές θερμοκρασίες, βρίσκονται μέσα στον δασικό χώρο ώστε να βοηθήσουν σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Το Δασαρχείο Ξάνθης συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα δασοπροστασίας και κάθε χρόνο προχωρά στην πρόσληψη εποχιακών δασεργατών οι οποίοι συμμετέχουν μαζί με τις ομάδες υλοτόμων στον καθαρισμό των δασών από πευκοβελόνες, ξερόχορτα ή άλλα εύφλεκτα αντικείμενα που μπορούν να αποτελέσουν την αρχή μιας πυρκαγιάς.
Επίσης υπάρχουν και οι δασοφύλακες που με μηχανές περιπολούν μέσα στο δάσος, καθώς και τα τζιπ της δασικής υπηρεσίας που σε καθημερινή βάση βρίσκονται στον ορεινό χώρο.
Επίσης έχει κατασκευάσει δεξαμενές πυρόσβεσης εντός του περιαστικού δάσους η οποίες είναι πάντα γεμάτες με νερό ώστε να εφοδιάζονται τα πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση κατάσβεσης πυρκαγιάς.
Γενικότερα πάντως ο νομός Ξάνθης, σύμφωνα με παλαιότερη κλίμακα που είχε θεσπίσει το τότε Υπουργείου Γεωργίας, βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο τρία όσον αφορά τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς. Χαμηλό επίπεδο, που όμως έχει μετατραπεί με την πάροδο τον χρόνων και με τις κλιματικές αλλαγές που υπάρχουν στην περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η Ξάνθη φαίνεται να είναι οχυρωμένη απέναντι στην απειλή της πυρκαγιάς, κάτι που επιβεβαιώθηκε και πέρσι, όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή του καζίνο και η αντίδραση όλων ήταν άμεση, αποφεύγοντας έτσι την καταστροφή περιουσιών ή μεγάλης έκτασης του δάσους.

Δ. Καραγιουμλέζη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου