Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Επιστροφή στο παρελθόν


Μόνο ως τέτοια θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τη νέα τάση του καταναλωτικού κοινού, το οποίο δείχνει να εμπιστεύεται και πάλι τα συνοικιακά παντοπωλεία ή αν προτιμάτε τα γνωστά μπακάλικα. Μπορεί τα μεγάλα πολυκαταστήματα να προσφέρουν πληθώρα προϊόντων και τιμών αλλά εκείνο που τους λείπει είναι η προσωπική επαφή με τον καταναλωτή, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει ένα απρόσωπο ψυχρό κατάστημα ενώ στον μπακάλη της γειτονίας του μπορεί να πει και μια κουβέντα. Επίσης, οι διάφορες διατροφικές κρίσεις απωθούν τους νέους από τα σούπερ μάρκετ και τους οδηγούν στα απλά παντοπωλεία όπου ξέρουν τι πραγματικά ψωνίζουν.
Ένα επίσης πλεονέκτημα των παντοπωλείων είναι πως εκεί ο καταναλωτής αγοράζει μόνο όσα χρειάζεται, ενώ στα πολυκαταστήματα παρασύρεται εύκολα και χωρίς να το καταλάβει αγοράζει πράγματα τα οποία δε θα αγόραζε σε ένα παντοπωλείο γιατί πολύ απλά δεν τα χρειάζεται. Βέβαια μια αιτία που πολλοί πλέον κάνουν τα ψώνια τους στα μπακάλικα είναι και το γνωστό τεφτέρι καθώς εκεί έχουν τη δυνατότητα να ψωνίσουν και να μην πληρώσουν τα ψώνια εκείνη τη στιγμή, όταν βέβαια υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε αγοραστή και καταστηματάρχη.
Οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες παντοπωλείων δηλώνουν αρκετά ευχαριστημένοι από την προτίμηση του κόσμου αν και όπως λένε οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι πολλές αφού εκείνοι πουλάνε με πίστωση στους περισσότερους πελάτες τους αλλά οι ίδιοι δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να παίρνουν τα εμπορεύματά τους με πίστωση από τους εμπόρους.
Έτσι σε αυτή την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, ζητούν από την πολιτεία να στηρίξει τη μικρή και μικρομεσαία επιχείρηση αφού σε τελική ανάλυση αυτή είναι που βοηθά πολλούς συμπολίτες μας, δίνοντας τους προϊόντα επί πιστώσει. Αντίθετα όμως από τα όσα ζητάνε οι μικρές επιχειρήσεις, βλέπουμε για άλλη μια φορά την πολιτεία και πιο συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να στρέφεται προς αυτές και όχι προς εκείνους που πραγματικά έχουν, με σκοπό να καλύψει το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της γνωστής σε όλους μαύρης τρύπας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου