Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Ιατροκοινωνικό Κέντρο Δροσερού: Δράσεις και υπηρεσίες με στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση
Ενταγμένο στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης για την κοινωνική ένταξη των τσιγγάνων, το Ιατροκοινωνικό Κέντρο Δροσερού, προσφέρει καθημερινά εδώ και τέσσερα χρόνια σε εκατοντάδες συμπολίτες τσιγγάνους, πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα και συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Το Ιατροκοινωνικό Κέντρο Δροσερού λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 2005, ενταγμένο στα πλαίσια του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ελλήνων τσιγγάνων, που ως στόχο έχει να μικρύνουν οι κοινωνικές ανισότητες, να προαχθεί η κοινωνική δικαιοσύνη και να επιτευχθεί η κοινωνική ένταξη των Ελλήνων τσιγγάνων.
Μαζί με αυτό αλλά 33 ιατροκοινωνικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα υλοποιούν στην ουσία το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την κοινωνική ενσωμάτωση των πληθυσμιακών ομάδων με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες.
Ο ρόλος του ιατροκοινωνικού κέντρου είναι κυρίως παραπεμπτικός, συμβουλευτικός και διαμεσολαβητικός. Στην ουσία είναι μια λειτουργία δομής για την προώθηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την κοινωνική προστασία των τσιγγάνων της περιοχής, η οποία τους παρέχει υπηρεσίες ιατροκοινωνικής μέριμνας όπως παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα δημόσιας υγείας και άλλα.
Με τη δράση αυτή στόχος είναι να καλυφθούν οι ανάγκες προετοιμασίας του τσιγγάνικου πληθυσμού για την ένταξή τους στον αστικό κοινωνικό ιστό, μέσω της παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών, ώστε να αποφευχθεί, μακροπρόθεσμα, η γκετοποίηση των περιοχών όπου κατοικούν.
Ειδικότερα, στόχοι των ιατροκοινωνικών κέντρων είναι η καταγραφή της ομάδας στόχου και των ιδιαιτεροτήτων της, η καταγραφή των αναγκών και των υγειονομικών και κοινωνικών προβλημάτων τους, η ενημέρωσή τους για θέματα δημόσιας υγείας, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την ένταξη της οικογένειας στην κοινωνία και η εξοικείωσή τους με τα καινούργια δεδομένα στέγασης και φροντίδας του περιβάλλοντος χώρου.
Το Ιατροκοινωνικό Κέντρο Δροσερού στελεχώνεται από 2 κοινωνικούς λειτουργούς, έναν ψυχολόγο, έναν παιδίατρο, δύο νοσηλεύτριες και το διαμεσολαβητή του κέντρου που είναι κάτοικος του οικισμού. Το προσωπικό παρά το ότι δουλεύει κάτω από άσχημες συνθήκες κατάφερε να παράγει έργο και να αναγνωριστεί η προσπάθειά του ως μια σημαντική για την περιοχή δράση, που η συνέχισή της επιτάσσεται και μετά το πέρας του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δράσης καθώς υπάρχει ανάγκη κοινωνική, υγειονομική αλλά και οικονομική για αυτές τις περιοχές.
Οι δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι του Κέντρου ήταν πολλές, όμως με την συνεχή προσπάθεια του προσωπικού ξεπεράστηκαν όλα τα εμπόδια.
Μεγάλο στοίχημα για την σωστή λειτουργία του Κέντρου ήταν να μπορέσει το προσωπικό να κερδίσει την εμπιστοσύνη μιας δύσπιστης κοινωνικής ομάδας που αντιμετωπίζεται από πολλούς με άσχημο τρόπο. Το στοίχημα το κέρδισαν και έτσι μέσα στα 4 χρόνια λειτουργίας του έχουν εξυπηρετηθεί πάνω από 17.000 κάτοικοι.
Σε αντίθεση με κάποια κέντρα της υπόλοιπης Ελλάδας, το Ιατροκοινωνικό Κέντρο Δροσερού, δούλεψε και παρήγαγε έργο που αναγνωρίζεται και φαίνεται στην πόλη της Ξάνθης.
Χαρακτηριστικό είναι πως η εμβολιαστική κάλυψη της περιοχής του Δροσερού, από εκεί που ήταν κάτω από 10%, σήμερα ανέρχεται σε πάνω από 85%. Γεγονός που σημαίνει πως στο Δροσερό πάνω από το 85% των παιδιών είναι καλυμμένα από εμβολιασμούς, κάτι που δε θα μπορούσε να ελπίζει ο πιο αισιόδοξος πριν από τέσσερα χρόνια και που συμβάλει στην υγεία όλης της πόλης. Το κέντρο Δροσερού έχει εμβολιάσει αριθμό παιδιών μεγαλύτερο από όσο τα 18 υπόλοιπα εν λειτουργία κέντρα μαζί.
Η δράση αυτή κρίνεται ιδιαίτερα αποδοτική από την τοπική κοινωνία κάτι που φαίνεται και από την ανταπόκριση των κατοίκων του Δροσερού και η συνέχιση της λειτουργίας της κρίνεται αναγκαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου