Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Σύγχρονη εκπαίδευση σε αποθήκες
Τελικά στη χώρα αυτή όλα γίνονται μόνο στα χαρτιά «Είδαμε το καινούριο νηπιαγωγείο μόνο στα χαρτιά»
«Μας κοροϊδεύουν εδώ και έξι χρόνια»
«Κοιτάζουν να βολευτούν οι ίδιοι και για εμάς δεν τους νοιάζει»
«Δε μας δίνουν καμία σημασία»
«Έχουμε γίνει ένα μπαλάκι που το πετάνε από δω και από κει»
Όλα τα παραπάνω είναι φράσεις που ειπώθηκαν από τους αγανακτισμένους γονείς της Γενισέας για την άθλια κατάσταση τόσο του δημοτικού σχολείου όσο και του νηπιαγωγείου, μια κατάσταση την οποία αγωνίζονται εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια να την αλλάξουν αλλά το μόνο που μέχρι τώρα εισέπραξαν είναι υποσχέσεις.
Στο ίδιο σχολείο που φοίτησαν αυτοί που τώρα είναι 65 χρονών, στέλνουν και τα εγγόνια τους, τη στιγμή που όλοι στη χώρα αυτή μιλάνε για σύγχρονες υποδομές στην εκπαίδευση. Τοίχοι ετοιμόρροποι, αίθουσες άθλιες και τουαλέτες που κατασκευάστηκαν πριν από 70 χρόνια και δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των 128 μαθητών του δημοτικού σχολείου στη Γενισέα.
Οι γονείς με έγγραφά τους ενημέρωναν κατά καιρούς τη διεύθυνση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, κυρίως για την άθλια κατάσταση των τουαλετών, η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με τη σειρά της έστελνε ανάλογα ενημερωτικά έγγραφα στην περιφέρεια η οποία κι αυτή με τη σειρά της ενημέρωνε το υπουργείο. Μόνο που όπως φαίνεται τα έγγραφα αυτά χάθηκαν κατά τη διαδρομή ή βρίσκονται τσαλακωμένα σε κάποια συρτάρια, ενώ φυσικά η λύση δεν έχει δοθεί ακόμα.
Σε ακόμα χειρότερη κατάσταση είναι το νηπιαγωγείο του χωριού το οποίο είναι μόλις 40 τετραγωνικά και φιλοξενεί 41 παιδιά. Ούτε ένα τετραγωνικό δηλαδή στο κάθε παιδί δεν αναλογεί. Οι τοίχοι του έχουν υποστεί καθίζηση αφού το κτήριο παλιά ήταν αποθήκη, είναι κτισμένο πάνω σε βόθρο και φυσικά σε καμιά περίπτωση δεν πληροί τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχει ένα σχολείο στην Ελλάδα του 2009.
Η υγρασία στους τοίχους είναι μόνιμο φαινόμενο ενώ τις ανάγκες των 41 παιδιών εξυπηρετούν οι μόλις δύο τουαλέτες του νηπιαγωγείου. Τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα όχι να παίξουν αλλά ούτε καν να κινηθούν με άνεση μέσα στο σχολείο ενώ πολλοί γονείς, ενώ θέλουν, εξαιτίας του χώρου δεν μπορούν να γράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο. Φυσικά ακόμα και η εξαέρωση του χώρου είναι δύσκολη αφού θα πρέπει να ανοιχτούν τα παράθυρα και τα παιδιά να είναι μέσα. Ήδη πολλοί από τους γονείς που έχουν παιδιά στο δημοτικό ή στο νηπιαγωγείο παραπονιούνται ότι τα παιδιά τους υποφέρουν διαρκώς με κάποιο πρόβλημα υγείας. Από το 2003 οι γονείς, με έγγραφα και επισκέψεις τους στη νομαρχία και όπου αλλού πρέπει, ζητούν την επίλυση αυτών των προβλημάτων, ζητούν δηλαδή νέες και περισσότερες τουαλέτες στο δημοτικό σχολείο και ένα εντελώς νέο νηπιαγωγείο. Μάλιστα πριν από κάποια χρόνια έλαβαν έγγραφη ενημέρωση από τη νομαρχία Ξάνθης ότι εγκρίθηκε η ίδρυση νέου νηπιαγωγείου αλλά το νηπιαγωγείο αυτό φαίνεται ήταν τόσο μικρό που χώρεσε σε κάποιο από τα συρτάρια της ελληνικής γραφειοκρατίας.
Οι ίδιοι οι γονείς μας είπαν ότι δεν ξέρουν πλέον που να απευθυνθούν αφού, όπου κι αν πήγαν μέχρι σήμερα, όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι να ασχοληθούν με το θέμα αυτό και τους έστελναν σε κάποιον άλλον. Πραγματικά μιλάμε για μια εικόνα ντροπής και όλα αυτά για ένα κτήριο που θα κοστίσει το πολύ όσο κοστίζουν τα αυτοκίνητα δύο βουλευτών. Κανένας από αυτούς τους κυρίους που κάθονται σε κάποια καρέκλα δεν έχει το δικαίωμα να ξαναμιλήσει για σύγχρονη εκπαίδευση, για πρόοδο, όσο τουλάχιστον θα αντικρίζουμε τέτοιες εικόνες ντροπής. Καμιά δικαιολογία δεν μπορεί να υπάρχει για ένα σχολείο που το ζητάνε εδώ και έξι χρόνια και ακόμα δεν έχει γίνει.
Ας στείλουν οι κύριοι αυτοί που ασχολούνται με θέματα παιδείας, σε ένα τέτοιο σχολείο τα παιδιά τους, αφού τους αρέσει η εικόνα αυτή. Δεν έχουν όμως το δικαίωμα να στέλνουν σ’ αυτά τα παιδιά των άλλων οικογενειών ενώ τα δικά τους είναι στα καλύτερα σχολεία. Ερωτηθείς για το θέμα αυτό ο δήμαρχος Νίκος Ζλάτκος, ο οποίος σε καμιά περίπτωση όπως ξεκαθάρισαν και οι γονείς, δεν είναι αρμόδιος για την κατασκευή μιας νέας σχολικής μονάδας, μας τόνισε ότι ο δήμος στο πλαίσιο που του επιτρέπει η ισχύουσα νομοθεσία, έκανε ό,τι μπορούσε, εξασφαλίζοντας περισσότερα χρήματα για το συγκεκριμένο σχολείο και φροντίζοντας στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς να γίνεται απολύμανση των χώρων του.
Ωστόσο η δικαιολογία πως το νηπιαγωγείο αυτό καθυστερεί να γίνει εξαιτίας της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών, κατά τη γνώμη μας είναι εντελώς άστοχη. Υπενθυμίζουμε ότι το σχολείο αυτό το ζητάνε εδώ και έξι χρόνια και οι εκλογές προκηρύχθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2009. Ακόμα και έτσι να είναι όμως, θα πρέπει κάποια στιγμή στη χώρα αυτή οι κυβερνόντες να αφήσουν τις απλές δικαιολογίες και να δώσουν έργο, αν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό τότε είναι προτιμότερο να πάνε μια ώρα νωρίτερα στα σπίτια τους.

Σ. Καραχότζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου