Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Τρίζουν καρέκλες
Η ανάδειξη του Σωκράτη Ξυνίδη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σε συνδυασμό με το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλάζουν τα δεδομένα στο νομό Ξάνθης και κάνουν πολλούς να χάνουν το ύπνο τους.
Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει
Τον ύπνο τους έχασαν την Παρασκευή το βράδυ δήμαρχοι, νομάρχες και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με την πρόταση και κατόπιν την ανακοίνωση του νέου γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτη Ξυνίδη. Ενός νέου ανθρώπου που κατάφερε με την πρώτη φορά που έθεσε υποψηφιότητα να εκλεγεί βουλευτής και να ανέλθει στην υψηλότερη κλίμακα της κομματικής ιεραρχίας. Γεγονός που απεικονίζει το ρεύμα ανανέωσης που σαρώνει πλέον την ελληνική κοινωνία, τοπικά και κεντρικά.
Τι σημαίνει όμως η εκλογή Ξυνίδη για τον τόπο και κυρίως για τα πολιτικά πράγματα; Στόχος του νέου βουλευτή και γραμματέα του ΠΑΣΟΚ ο οποίος τέθηκε εδώ και χρόνια και έγινε εντονότερος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Πρώτιστα ο δήμος Ξάνθης και δευτερευόντως η περιφέρεια. Και αναφέρω περιφέρεια γιατί όλα δείχνουν ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με τη διοικητική μεταρρύθμιση που προωθεί το ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας νέους διευρυμένους δήμους και αιρετούς περιφερειάρχες που θα έχουν ρόλο κυβερνήτη. Όσο για τις νομαρχίες, αυτές θα λειτουργούν ως απλές διοικητικές μονάδες. Μία τομή για τα ελληνικά πράγματα, στο πρότυπα των προηγμένων χωρών οι οποίες εδώ και δεκαετίες λειτουργούν με κέντρο την περιφέρεια και όχι βασιζόμενες στην κατάτμηση της χώρας.
Αυτόματα λοιπόν τα πράγματα δυσκολεύουν και για το δήμο Ξάνθης και για τον υποψήφιο περιφερειάρχη, από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, θέση για την οποία σύμφωνα με τα δημοσιογραφικά πηγαδάκια εξέφρασε ενδιαφέρον ο νυν νομάρχης Γιώργος Παυλίδης, με δεδομένο, πρώτα, το εκλογικό αποτέλεσμα. Γιατί όσο κι αν οι αιρετοί και οι κομματικοί παράγοντες προσπαθούν να «χρεώσουν» τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στην ψήφο της μειονότητας, γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτό στην πόλη της Ξάνθης κατάφερε να συγκεντρώσει το 51% ενώ υψηλά ποσοστά πέτυχε σε όλο το νομό αλλά ακόμη και σε επίπεδο περιφέρειας βάφοντας πράσινη ακόμη και τη Δράμα. Έτσι λοιπόν αν κανείς αναγνώσει σήμερα αυτά τα εκλογικά αποτελέσματα μπορεί εύκολα να συμπεράνει και την εικόνα που θα διαμορφωθεί στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Άλλωστε ο χρόνος που μεσολαβεί, ακόμη κι αν μετατεθούν στις αρχές του 2011 προκειμένου να ολοκληρωθεί ο Καποδίστριας 2, είναι πολύ λίγος για να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό.
Στο δήμο Ξάνθης όμως έχουμε και ένα επιπλέον δεδομένο. Εδώ και χρόνια είναι γνωστό πως το ΠΑΣΟΚ όχι απλώς ήταν αποστασιοποιημένο από την εκλογική διαδικασία αλλά έτρωγε και τα ίδια τα παιδιά του αφού επέλεγε υποψηφίους τους οποίους άφηνε κατόπιν να παλεύουν μόνοι και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και στη μετέπειτα θητεία τους στο δημοτικό συμβούλιο. Κι αυτό γιατί κανείς δεν ήθελε ή δεν άφηνε την ανάδειξη ισχυρών στελεχών που ίσως αργότερα τάραζαν το κατεστημένο που είχε δημιουργηθεί. Έτσι μόνιμα το ΠΑΣΟΚ κινούνταν στα ποσοστά του 25% με αποδυναμωμένο τον κάθε υποψήφιο δήμαρχο ο οποίος στην πορεία εγκατέλειπε, και δικαίως, τον αγώνα. Τα παιχνίδια που παίζονταν ήταν γνωστά σχεδόν σε όλη την τοπική κοινωνία. Το ένα χέρι νίβει το άλλο. Αποτέλεσμα αυτού ήταν όχι μόνο να βρίσκεται μονίμως στην αντιπολίτευση αλλά να βοηθά στην άνδρωση φαινομένων παθογόνων μέσα στο δήμο, τα οποία εκφράστηκαν με συγκεκριμένα πρόσωπα.
Η κατάσταση αλλάζει με την κάθοδο του Χρήστου Πούλιου ο οποίος βέβαια δεν καταφέρνει να καταλάβει την πλειοψηφία, δημιουργεί όμως ένα ισχυρό ρεύμα. Και το κυριότερο, για πρώτη φορά γίνεται αντιληπτό ότι ο δήμος δεν κερδίζεται με την πρώτη αλλά με συστηματική δουλειά και ισχυρή αντιπολίτευση η οποία αναδεικνύει τα προβλήματα που κατατρώνε ένα σύστημα που έχει εδραιωθεί εδώ και χρόνια και μοιάζει να στέκεται πλέον μετά βίας στα πόδια του. Έρχονται στο φως της δημοσιότητας πρακτικές και λειτουργίες που αποδεικνύουν ότι η δημοκρατική λειτουργία έχει μετατραπεί σε βιλαέτι ορισμένων οι οποίοι αντιμετωπίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση ως εύκολο μέσο επέκτασης των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων και λειτουργούν ανάλογα. Έτσι αρχίζει να διαμορφώνεται ένα νέο περιβάλλον καθώς οι πολίτες για πρώτη φορά βλέπουν μια δυναμική αντιπολίτευση η οποία δεν υποθάλπτει τα όσα τόσα χρόνια διαδραματίζονται. Δημιουργείται ένα αίσθημα αισιοδοξίας, ένα αίσθημα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει και τοπικά σπάζοντας το κατεστημένο χρόνων.
Αυτό το αίσθημα έρχεται παραμονές εκλογών να εδραιώσει ακόμη περισσότερο ο Σωκράτης Ξυνίδης ο οποίος βάζει ως στόχο του την ανατροπή στο δήμο Ξάνθης. Είναι η πρώτη φορά που το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο ανοιχτά για την αλλαγή πολιτικής στην τοπική αυτοδιοίκηση την οποία έως σήμερα είχε στο απυρόβλητο. Η νέα ορμή του υποψήφιου βουλευτή, η πορεία του στη νομαρχιακή επιτροπή την οποία καταφέρνει να βγάλει από το τέλμα που είχε πέσει τα τελευταία χρόνια, η αλλαγή του κλίματος στο νομό Ξάνθης για το τότε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου συνέβαλε στο μέγιστο, είναι που δημιουργούν έναν αέρα νίκης στις βουλευτικές εκλογές για τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ αλλά κυρίως μια αλλαγή στάσης του εκλογικού σώματος το οποίο τώρα βλέπει ότι η επιλογή του στο πρόσωπο του Σωκράτη Ξυνίδη δεν περιορίζεται μόνο στο εθνικό κοινοβούλιο αλλά διατρέχει και την τοπική αυτοδιοίκηση στην οποία επιζητεί ίσως περισσότερο την αλλαγή. Ο Σωκράτης Ξυνίδης εκλέγεται βουλευτής, αναδεικνύεται γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου και ο αέρας της ανατροπής στο δήμο Ξάνθης έχει αρχίσει ήδη να πνέει, δυνατός όσο ποτέ, στο εκλογικό σώμα. Γεγονός που αντιλήφθηκε ήδη από τη βραδιά των εκλογών η πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη και το οποίο επιβεβαιώθηκε με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση με την ανάδειξή του στο κορυφαίο αξίωμα του ΠΑΣΟΚ. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει.



Μ.ΚΩΣΤΟΓΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου